Примери корпорација | Топ 9 примера најчешћих корпорација

Топ 9 примера најчешћих корпорација

Пример корпорације укључује Генерал Моторс Цорпоратион или ГМЦ икону америчке израде, Аппле Цорпоратион као једну од познатих технолошких компанија, Амазон Цорпоратион коју је основао Јефф Безос је водећа светска компанија за е-трговину и иновације, Домино’с Пизза је глобална компанија ланца прехрамбених производа која испоручује квалитетну храну широм света.

Пример # 1 - Амазон

Амазон је основан 1994. године и светски је лидер у е-трговини. Однео је масовно пословање од продавница броцка и малтера пружајући могућност наручивања производа код куће. Амазон.цом на својој веб локацији нуди милионе производа које потрошачи могу наручити и испоручити их пред њиховим вратима. Компанија је постала највећи продавац на мало и једна од омиљених деоница на берзама.

Пример # 2 - ЈП Морган Цхасе

ЈП Морган Цхасе & Цо. једна је од најстаријих финансијских институција у Сједињеним Америчким Државама основана 1799. Једна је од највећих финансијских институција са годишњим приходом већим од 105 милијарди долара. Фирма се може похвалити максимизирањем вредности акционара и односом поврата имовине на максимуму од 1,01% у финансијском сектору. Фирма се брине за потребе клијената, како банкарства са становништвом, тако и корпоративног банкарства, трговачких столова, управљања инвестицијама, преузимања уговора, управљања ризиком итд.

Пример # 3 - Мицрософт

Билл Гатес је 1975. године покренуо Мицрософт и направио софтвер Виндовс. Компанија је наставила да гради госпођу Оффице - госпођу Ворд, госпођу Екцел, Поверпоинт, Оутлоок и многе друге програме које свакодневно користе професионалци и готово свака компанија. Компанију тренутно води Сатиа Надела и остварила је приход од 110 милијарди долара у 2018. години уз раст прихода од 14,28%. Оснивач компанија Билл Гатес и његова супруга Мелинда Гатес укључени су у многе друштвене сврхе широм света путем своје фондације која се зове Билл анд Мелинда Гатес Фоундатион. Раде на подизању људи из сиромаштва, глади, здравствених проблема.

Пример # 4 - Гоогле

Гоогле је мултинационална технолошка компанија углавном позната по свом претраживачу. Компанија је највећа корпорација у интернетским услугама са мрежом својих апликација попут претраживача, Гмаил-а, гоогле мапа, иоутубе-а итд. Има разне производе, укључујући услуге оглашавања, рачунарство у облаку, софтвер итд. Компанију је основао Сергеи Брин и Ларри Паге 1998.

Пример # 5 - Аппле

Аппле је основао Стеве Јобс у априлу 1976. године и постао је технолошки гигант. Њене производе Мац, иПхоне, Ипад и друге паметне уређаје толико користе милиони људи да технолошки ентузијасти чекају лансирање нових производа. У 2018. години Аппле је забележио највећи приход од 265 милијарди долара. Са снажним присуством више од 500 продавница широм света, компанија се из године у годину шири у продаји и приходима.

Пример # 6 - 3М

Компанија позната по многим производима и патентима налази се у Минесоти. Има светски приход од 23 милијарде долара и производи производе као што су рефлектујући материјали, кола у штампачима и мобилним телефонима, стоматолошки прибор, медицински производи, сигурносни производи и индустријски материјали попут трака, лепкова итд. Покренут је 1902. године и организација је изграђена кроз иновације и производе засноване на потребама за потрошаче.

Пример # 7 - Домино’с Пизза

Највећи ланац пица има више од 8300 продавница широм света, укључујући продавнице у власништву компаније и франшизе. Компанија је основана 1960. године у Мичигену. Компанија има приход већи од 2,47 милијарди долара.

Пример # 8 - Еккон Мобил

Еккон Мобил је највећа светска нафтна компанија и једна од највећих компанија којима се тргује јавно. Компанија се бави истраживањем, производњом, снабдевањем, транспортом нафте и гаса. Рафинерије нафте компаније могу произвести 6 милиона барела дневно да би се транспортовале у око 100 земаља и пословале под различитим брендовима као што су Еккон, Ессо, Мобил.

Пример # 9 - Генерал Моторс Цорпоратион

Генерал Моторс Цорпоратион такође названа Генерал Моторс или ГМ специјализована је за аутомобиле. Имају многе марке као што су Цхевролет, Буицк, ГМЦ, Цадилац, Холден, Исузу, Опел, између осталих. Компанија је основана 1908. године у Детроиту. Компанија је рангирана међу првих 10 компанија са богатством 500 и производи возила у 37 земаља са продајом већом од 10 милиона возила.

Закључак

Чланак говори о великим корпорацијама у различитим областима. Ове корпорације пружају људима производе и услуге за свакодневну употребу. Много је малих корпорација које раде у разним областима да би производиле производе за грађане.