Дијаграм рибље кости (значење, примери) | Нацртајте Исхикава дијаграм

Шта је дијаграм рибље кости?

Фисхбоне дијаграм или Исхикава дијаграм је савремени алат за управљање квалитетом који објашњава узрочно-последичне везе за било који проблем квалитета који се појавио или може настати. Пружа визуелни приказ свих могућих узрока проблема за анализу и откривање основног узрока. То је алат који се може користити и проактивно и реактивно.

Зашто се то назива Фисхбоне дијаграм? Није без икаквог разлога. Назив потиче од облика који овај алат добија након формирања. Његова структура подсећа на структуру костију риба. Проблем је написан у крајњем десном делу, а то је глава рибе. Лево пролази кичма која има стрелице налик костима које указују на главне узроке. Под тим главним узроцима утврђују се подузроци.

Референтни дијаграм Рибље кости или Исхикава и његове компоненте:

Овај дијаграм је нацртан на екцел листу, а може се и на речи или на боји. Такође постоји много веб локација на мрежи и шаблона који вам пружају готове дијаграме. Као што се може видети на дијаграму, проблем / проблем је споменут десно. Затим су наведени главни узроци на врху костију који се протежу од кичмене кости. Испод ових главних узрока помињу се узроци и подузроци.

Како направити дијаграм Рибље кости?

 1. Направите главу рибе удесно. Овде спомињемо тему на коју је потребна наша пажња.
 2. Нацртајте кичму у левој страни.
 3. Нацртајте гране на окоснице које ће навести главне узроке. Наведи четири до осам главних узрока.
 4. Испод ових главних узрока наведени су узроци и подузроци. Они се могу идентификовати организовањем а мозак сесије или детаљним праћењем читавог процеса и утврђивањем свих могућих разлога који могу довести до оштећења квалитета.

Идентификација фактора који узрокују квар

За идентификацију фактора можемо узети у обзир разбијање свих разлога из следећих главних узрока:

 • Машина
 • Материјали
 • Методе
 • Особље (мушкарци)
 • Мерења
 • Животна средина

Алтернативно, такође можемо да користимо технику 5 зашто је или 4 П (производ, смернице, поступци и биљка). Такође можемо створити сопствене главне узроке како бисмо узроке групирали онако како ми сматрамо потребним.

Примери дијаграма рибље кости (Исхикава)

Пример # 1

Испробајмо пример где је проблем који захтева нашу пажњу погрешна / одложена / оштећена испорука. Могућих разлога може бити много, као што је употребљена погрешна амбалажа која је довела до оштећења током транспорта, погрешан производ је пуштен у испоруку или адреса са ознаком на производу није тачна. Исто можемо класификовати у главне узроке и представити га на дијаграму рибље кости, као у наставку:

Пример # 2

Узмимо још један пример. Гледајући колико смо добро решили горњи проблем, ангажовали смо као консултанте у продавници хамбургера да идентификујемо разлоге који могу довести до припреме лошег квалитета пљескавице. Проблем звучи укусно, мислим занимљиво, зар не?

Предности

 • Ова техника се широко користи у дизајну производа, побољшању квалитета и умањивању недостатака.
 • Уместо да укаже на само један разлог, ова техника нам даје опсег свих могућих разлога који помажу не само у идентификовању основног узрока тренутног проблема већ и у избегавању било каквих будућих незгода.

Ограничења

Ову технику не треба користити као једнократну активност. Ову активност треба непрекидно предузимати како би била проактивна у утврђивању било које могуће рупе у процесу.

Закључак

Дијаграм рибље кости представља визуелни приказ узрочно-последичних веза. Алат је једноставан за употребу, али врло ефикасан у побољшању процеса и квалитета производа или услуге. Његовом континуираном имплементацијом, организација може бити проактивна у утврђивању било ког недостатка процеса и може се бавити проблемима брзо и тачније.

Овај алат пословна организација може врло ефикасно користити за постизање резултата од шест сигма у својим процесима. Може се нацртати на папиру, прорачунској табели, било ком софтверу за обраду текста или уз помоћ великог броја софтвера на мрежи.