Акције вс Акције | Топ 5 разлика које морате знати!

Разлика између деоница и деоница

Кључна разлика између деоница и акција је што је деоница шири појам који се уопштено користи за представљање власништва особе у једној или више компанија на тржишту, док се термин удео у релативно уском термину који се користи да представља власништво над особом у одређеној појединачној компанији на тржишту.

Постоји мала разлика између Акција и Акција. Постоје два сертификата која видимо у погледу власништва над компанијом / компанијама.

Зовемо их „потврда о акцијама“ и „потврда о акцијама“.

  • Када власник капитала задржи власништво над одређеном компанијом, ми бисмо то назвали потврдом о акцијама.
  • А власник капитала поседује сертификате неколико компанија; назвали бисмо то потврде о залихама.

Дакле, видимо да је мала разлика у посебности.

Пример

Рецимо да је господин Треехоусе купио сертификате компаније Иоутх Инц. У овом случају ћемо их назвати деоницама, јер видимо да је господин Треехоусе купио сертификате од „одређене“ компаније.

Сада, ако кажемо да господин Треехоусе поседује сертификате неколико компанија, назвали бисмо их потврдама о залихама.

То значи да можемо рећи да је акција мања јединица залиха.

Будући да је акција посебан сертификат компаније, она се може издати на три начина -

  • По номиналној вредности: У овом случају, удео се издаје оскудно
  • На премију: У овом случају, удео се издаје изнад номиналне вредности.
  • Са попустом: У овом случају, удео се издаје испод номиналне вредности.

Акције се такође могу поделити у две врсте - власничке акције и повлашћене акције. Као што знамо, акционари имају гласачка права, али се плаћају након власника дуга и преференцијалних акционара. Пожељни акционари добијају преференцијална права и такође им се прво исплаћује (након власника дуга).

С обзиром на то да акције не значе акције одређене компаније, акције схватамо као генерички појам.

Акције вс Акције Инфограпхицс

Кључне разлике

  1. Деоница је генерички појам. Када спомињемо акције, то кажемо овако - „инвеститор улаже у акције“. Удео је, с друге стране, прилично специфичан. Кад спомињемо схаре, кажемо овако - „г. У је купио акције компаније Теа Схоп Инц .. ”
  2. Деоница је макро концепт. А удео је микро концепт. Када кажемо залиха, не можемо одредити одређену инвестицију. Али када кажемо схаре, мислимо на одређену компанију. На пример, ако разумемо разлику између аутомобила и аутомобила, могли бисмо да разумемо разлике између залиха и удела.
  3. Лаик који не иде у замршеност схватиће залихе и делити као исту ствар, јер нема велике разлике.
  4. Деоница је генеричка, стога се не може користити када говоримо о врстама. Међутим, у случају акција можемо имати две врсте акција - власничке акције и повлашћене акције. А у случају деоница, такође можемо показати да су издате. Акције се могу издати на три начина - по номиналној вредности, уз премију и са попустом.

Упоредна табела

Основа за поређењеАкцијеАкције
ЗначењеТо је већи облик акције.То је мања јединица залиха.
Однос са власникомКад власник поседује акције неколико компанија, кажемо да власник поседује акције.Када власник поседује акције одређене компаније, кажемо да власник поседује акције.
ТерминДеоница је генерички појам. Када власник поседује акције, не можемо их одредити као акције одређене компаније.Удео је специфичан појам. Када власник поседује акције, можемо да питамо о одређеној компанији.
ПримерГосподин А улаже у акције (ова изјава не захтева даље испитивање).Господин Б је инвестирао у акције (тада ће следеће питање бити у којој компанији, колико акција, коју врсту акција итд.)
Макро и микроЗалихе се могу упоредити са аутомобилима (индустрија).Акције се могу упоредити са аутомобилом (одређене компаније).

Закључак

Што се тиче разумевања обе ове акције и акција, разумевање акција је важније од акција. Разумевање акција помоћи ће вам да разумете значење номиналне вредности, номиналну вредност акција, као и шта значи издавање уз премију и издавање са попустом. Поред тога, моћи ћете да разумете и густину капиталних и преференцијалних акција.

Међутим, деонице се састоје од разумевања да је инвеститор / група инвеститора инвестирала у акције.