Обичне акције у односу на приоритетне акције | Топ 8 разлика

Разлике између уобичајене и пожељне залихе

Кључ разлика између обичне и приоритетне акције је да обичне акције представљају удео у власничком положају предузећа које даје право на примање удела у добити који се назива дивидендом и право гласа и учешћа на скупштинама акционара, док је приоритетна акција удео који ужива приоритет у примању дивиденди у поређењу са обичним деоницама, а такође и преференцијални акционари углавном не уживају гласачка права, али се њихова потраживања испуњавају пре потраживања обичних акционара у време ликвидације.

Када предузећу треба више новца да инвестира у своје растуће пословање, може се одлучити за издавање акција. Издавање акција може бити две врсте.

Када говоримо о акцијама, то заправо значи обичне акције. Кроз њега акционари могу зарадити дивиденду, а такође могу распродати своје акције када продајна цена пређе и пређе њихову набавну цену. Обичним акционарима се такође дају гласачка права у корпоративним изазовима или процесима доношења одлука.

Као што и само име говори, приоритетни акционари имају предност над заједничким акционарима. Иако приоритетни акционари немају право гласа, они су се прво одлучили за исплату дивиденде пре заједничких акционара.

Шта су обичне акције?

Уобичајене акције су обичне акције које се издају јавности ради стварања тока средстава за проширење пословања.

Приватна компанија треба да постане јавна да би могла да издаје уобичајене акције. Због тога треба да изврше иницијалну јавну понуду (ИПО) да би изашли на берзу и постали регистровани на важећој берзи.

Идемо дубоко у заједничке залихе.

Почетна јавна понуда (ИПО)

Узећемо пример за илустрацију ИПО процеса.

Процес ИПО је излаз за продају прве акције компаније јавности.

 • Стеве има посао у свом центру. Продаје старе класичне књиге. Његова клијентела је огромна и он служи многим људима на овом подручју.
 • Његови пријатељи саветују Стевеу да иде велико. Требало би да отвори продавнице својих старих класичних књига како би могао да допре до веће публике.
 • Идеја делује сјајно за Стевеа. Али нема довољно новца за отварање продавница у различитим градовима. Зато одлази у инвестициону банку и тражи помоћ.
 • Инвестициона банка сугерише Стевеу да треба да иде на ИПО. Стеве каже да је то сјајна идеја. Па тражи помоћ од банке.
 • Инвестициона банка долази у Стевеову књижару и врши процену његовог пословања. Открили су да је вредност књижаре већа од 500.000 америчких долара. Стога саветују Стевеа да иде за 50.000 деоница са по 10 долара за сваку акцију.
 • Стеве одлучује да задржи 50% својих акција, а преосталих 50% распрода. Продаје 25.000 акција по цени од 10 долара за сваку и акумулира око 250.000 долара.
 • Сада је одлучио да са тим новцем отвори нове продавнице у 3 нова града.

Тако функционише ИПО процес. А најбоље је за оне компаније које не желе да дају дугорочне кредите.

Права обичних акционара

Обичне акције су изједначене са средствима власника. Ако сте један од обичних акционара компаније, ви сте власник компаније.

А цела теорија пословања врти се око заједничких акционара. Цјелокупно пословање ради на максимизирању богатства дионичара. Дакле, обични акционари имају виталну улогу у помагању компанији да се овековечи.

Ево права обичних акционара -

 • Гласачка права: Они могу дати своје кључне гласове о питањима са којима се посао суочава или се бори. То је кључно право, јер приоритетним акционарима није дато право гласа ни након добијања дивиденде пред обичним акционарима.
 • Право на примање дивиденде: Имати право на примање дивиденде ако компанија остварује добит. Када компанија тек започне, обично не исплати дивиденду акционарима. Читав новац се реинвестира у посао. То се ради након узимања дозволе од одбора директора. Касније, када се језгро компаније ојача, они обичним акционарима исплате одређени проценат као дивиденду. Али то се ради након отплате било ког зајма који компанија има и након исплате дивиденде жељеним акционарима.
 • Право распродаје акција ради добити: Обични акционари који се такође називају акционарима могу продати своје акције некоме другом по вишој цени. С обзиром на то да не постоји начин на који се уобичајене акције могу откупити, акционари могу своје акције продати некоме ко је заинтересован да поседује акције тог предузећа по вишој цени. Ово право им омогућава огроман профит и прилично брзо богаћење.
 • Право на примање преостале готовине након ликвидације: Ако предузеће одлучи да ликвидира, акционари имају право да добију новац у зависности од свог власништва над акцијама. Али једино питање је, прво, након ликвидације, све обавезе морају бити отплаћене. Тада се плаћају повлашћени акционари. А онда ако било који износ остане нетакнут, тај износ се дистрибуира обичним акционарима на основу пропорције власништва.

Као што видите, поседовање обичних деоница има пуно предности. Али морате знати за које обичне деонице се одлучити.

Најбољи приступ је одабир портфеља обичних залиха ради ублажавања ризика и остваривање пристојних прихода од обичних залиха.

Извештај о капиталу акционара

Да би се евидентирале обичне акције и такође приоритетне акције (ако их има), компанија води финансијски извештај.

Овај извештај о капиталу акционара један је од четири најважнија финансијска извештаја која сваки инвеститор треба да погледа.

Погледајмо формат извештаја о капиталу.

Акционарски капитал
Уплаћени капитал: 
Цоммон Стоцк***
Преференцијалне деонице***
Додатни уплаћени капитал: 
Цоммон Стоцк**
Преференцијалне деонице**
Задржане зараде***
(-) Трезорске акције(**)
(-) Преводилачка резерва(**)

Које су пожељне акције?

Пожељне акције су продужење уобичајених акција, али преферираним акционарима се даје предност приликом исплате дивиденде.

На пример, ако компанија изда преференцијалне акције, исплата дивиденде остаје фиксна. Стопа је обично већа од односа исплате дивиденде обичних акционара.

Међутим, ако компанија добро послује, исплата дивиденде обичним акционарима ће се повећати, а исплата дивиденде преференцијалним акционарима неће од када је утврђена.

Једноставно речено, то је хибридна верзија обичних деоница и обвезница. Јер -

 • Када неко поседује преференцијалне акције, он има право да прима дивиденде баш као и обични деоничари. Али једина разлика је у томе што ће преференцијални акционари имати предност у понуди дивиденди.
 • Ако неко поседује преференцијалне акције, она такође има право на примање фиксне стопе исплате дивиденде. То значи да ако компанија претрпи губитак, мора да исплати дивиденду повлашћеним акционарима. А ако компанија оствари профит, мора да исплати дивиденду повлашћеним акционарима. И ово је једна од битних карактеристика везе.

Права приоритетних акционара

 • Право власништва над предузећем: Пожељни акционари такође имају право да држе компанију купујући пожељне акције преко брокера.
 • Право на жељени третман за исплату дивиденде: Најзначајнија предност преферираних акционара је добијање дивиденде чак и пре обичних акционара. Такође, када компанија не остварује профит, повлашћени акционари имају право на дивиденду.
 • Право на фиксну дивиденду: Када се издају преференцијалне акције, повлашћени акционари добијају фиксну стопу дивиденде. Тренутно је у распону од 5% до 7%. Појединци који нису превише авантуристички расположени и који су буквално несклони ризику бирају жељене власнике акција, јер добијају фиксну исплату од 5% -7% чак и када компанија прави губитке. Слично томе, и он има недостатак. Будући да је постављена стопа исплате дивиденде, преферирани акционари не добијају више дивиденде ако компанија остварује огроман профит. У овом случају чини се да је држање обичних акција корисније.
 • Право на жељени третман након ликвидације: Чак и када се посао ликвидира, приоритетни власници акција имају предност при прво исплати дивиденде. Међутим, прво им се не исплаћује, јер компанија прво мора да отплати обавезе. Али они се исплаћују пре обичних акционара. Може се догодити да обични акционари не добију ништа јер се новац након ликвидације исцрпљује након отплате обавеза и дивиденди преференцијалних акционара.
 • Право на накнадно примање заосталих обавеза: Ако компанија из одређеног разлога не исплати приоритетним акционарима у години дана, мора им исплатити заостале обавезе следеће године. То је посебно право и повлашћени акционари само уживају. Обични акционари не уживају ово право. Ако им се не исплати за годину дана, заостале обавезе се не исплаћују наредне године.

Обичне акције насупрот преферираним залихама Инфограпхицс

Да видимо главне разлике између обичних и пожељних акција.

Кључне разлике

 • Главна разлика је у томе што обични акционари не добијају дивиденду док је не добију преферирани акционари.
 • Обични акционари не добијају дивиденду по унапред утврђеној стопи. Пожељни акционари добијају дивиденду по унапред утврђеној стопи.
 • Обични акционари расту са компанијом. То значи да је потенцијал раста обичних акционара огроман. Потенцијал раста приоритетних акционара је, с друге стране, фиксиран.
 • Уобичајени акционари имају гласачка права и могу гласати о критичним питањима компаније. Власници преференцијалних права немају право гласа.
 • Након ликвидације, преферирани акционари се исплаћују пре обичних акционара.
 • Ако обичним акционарима не буде исплаћено годину дана, заостале обавезе не настају у наредној години. У случају преференцијалних акционара, заостале обавезе се прикупљају, а компанија мора да плати заостале обавезе у наредних годину дана.
 • Ако компанија остварује добит, обични акционари добијају дивиденде. Ако компанија претрпи губитке, неће добити никакву дивиденду. Али у случају преференцијалних акционара, они добијају новац без обзира да ли компанија остварује профит или претрпи губитке.

Упоредна табела уобичајених и пожељних залиха

Основа за упоређивањеЦоммон СтоцкПреференцијалне деонице
Инхерентно значењеОбичне акције са правом гласа и правом на добијање дивиденде.Преференцијалне акције без права гласа, али услов за добијање преференцијалних дивиденди;
Гласачка праваОбични акционари имају гласачка права по разним питањима пословања.Пожељни акционари немају никаква гласачка права.
Расподела дивидендеОбични акционари не добијају увек дивиденде.Пожељни акционари увек примају дивиденде по фиксној стопи.
ПриоритетОбичним акционарима се не дају приоритети, јер се сматрају власницима компаније.Пожељни акционари се плаћају након власника дуга, али пре обичних акционара.
Пренос праваНије дато;Дато.
Подјела добити / губиткаАко нема зараде, обични акционари не добијају ништа.Без обзира на профит / губитак, приоритетни акционари добијају дивиденду.
Шта је са кашњењем?Не примајте заостале обавезе у наредних годину дана.Примите заостале обавезе у наредних годину дана.
Могућност растаВеома висок.Прилично ниско.

Изаберите између обичних и жељених залиха

Одговори би били различити за различите групе људи. Ако сте неко ко воли да ризикује и воли да се ваш новац удвостручи, утростручи, учетворостручи, онда би можда требало да одаберете уобичајене акције.

Поседовање обичних акција омогућиће вам пуно потенцијала за раст, али нећете уживати фиксну дивиденду. Али ви ћете расти са компанијом.

С друге стране, ако сте неко ко не жели много да ризикује и жели да ужива у пристојној исплати дивиденде, требало би да одаберете пожељне акције.

Идеја је да видите колико сте толерантни и стрпљиви на свом инвестиционом путу. Ако можете да ризикујете више, обичне акције би биле најбоља опклада. Али ако сте неко ко има склоност ка ризику, требало би да купите пожељне акције код брокера.

Дакле, на ово нема тачног или погрешног одговора. Ви сте најбољи судија шта бисте требали купити и зашто.

Закључак

Ако је ваша идеја да зарадите више новца и желите да видите добре и лоше обе акције, бољи приступ је мешање и мешање ове две акције.

Можете купити уобичајене акције растуће компаније и купити пожељне акције зреле компаније. То ће вам помоћи да добијете благодати оба и ублажите једно друго.

Ако не зарадите довољно новца на обичним деоницама, ваше дивиденде на преференцијалним акцијама су већ обезбеђене. А ако зарадите и на обичним деоницама, брзо ћете постати богати.

Предложени чланци -

Овај чланак је водич за обичне акције у односу на жељене акције. Овде ћемо разговарати о главним разликама између њих, заједно са инфографиком и упоредном табелом. Можете прочитати и друге предложене чланке са доње листе -

 • Врсте деоница опција
 • Упоредите - залиха у односу на опцију
 • Питајте и лицитирајте - шта је боље?
 • <