ФРМ вс ПРМ | 9 основних разлика које ће вам помоћи да одаберете праву каријеру!

Разлика између ФРМ и ПРМ

ФРМ је скраћеница од Управљач финансијским ризицима а могу га наставити појединци који су спремни да убудуће раде као менаџери финансијских ризика, док ПРМ је скраћеница од професионалних менаџера ризика а њиме могу да се баве студенти који у будућности желе да постану професионални менаџери ризика.

ФРМ сертификовани професионалци могу најбоље одговарати консултанту за финансијски ризик, менаџеру за процену ризика, аналитичару управљања ризицима, шефу одељења за трезор, док су професионалци са сертификатом ПРМ најприкладнији за предиктивног аналитичара, главног директора за ризике, менаџера за инвестиционе ризике и вишег аналитичара ризика

Свака организација мора имати на уму елемент ризика на сваком кораку и усвојити методички приступ ефикасном управљању тим ризиком. Ово не само да помаже организацији да преживи, већ има и пресудну улогу у постизању одрживог раста у пословном окружењу које се стално мења. То је један од разлога зашто је управљање ризиком остало поље од великог интереса за организације, јер оне све више желе да ангажују стручњаке са релевантним знањем, искуством и способностима за ефикасно управљање различитим врстама ризика. Када се издају сертификати за управљање ризиком, постоје две кључне потврде које треба да се погледају на ФРМ и ПРМ

Да бисмо добили детаљан преглед оба курса, погледајмо следеће одељке корак по корак.

  Шта је менаџер финансијског ризика (ФРМ)?

  ФРМ нуди Глобално удружење професионалаца за ризик (ГАРП) за професионалце у управљању ризицима који желе да стекну стручност у пракси управљања ризицима у сектору финансијских услуга.

  Ова акредитива помаже у стицању детаљног знања за спровођење процене различитих врста тржишних, као и нетржишних финансијских ризика, заједно са општим праксама у области управљања финансијским ризицима. Нуди преглед пракси управљања ризиком у сектору финансијских услуга и глобално је признат акредитив.

  Шта је професионални менаџер ризика (ПРМ)?

  Међународно удружење професионалних менаџера ризика (ПРМИА) нуди ПРМ сертификат, чији је циљ побољшање процене ризика и ублажавање способности професионалаца. То је високо призната акредитив за професионалце у управљању ризицима, осмишљен да помогне професионалцима да развију детаљно разумевање управљања финансијским ризиком.

  Ова потврда је више усредсређена на проучавање квантитативног аспекта моделирања финансијског ризика који игра пресудну улогу у предиктивној финансијској анализи која помаже у разумевању нових ризичних подручја и помаже у предузимању одговарајућих мера за ублажавање.

  ФРМ вс ПРМ Инфографика

  Улога професионалаца у управљању ризицима

  Управљање ризиком у суштини укључује идентификовање могућих фактора ризика и предузимање одговарајућих корака за ублажавање како би се избегли или свели на минимум кредитни ризици, кредитни ризици или други облици или ризик са којим се организација може суочити. Без сумње, стручњаци за управљање ризиком морају бити опремљени потребним знањем и вештинама у ту сврху, а постоји низ сертификата који могу помоћи у потврђивању њихових вештина управљања ризиком и помоћи им да буду у току са најновијим достигнућима у тој области.

  Две од коначних потврда о управљању ризицима су оне за Менаџера финансијског ризика (ФРМ) и Професионалног менаџера ризика (ПРМ). Обе ове потврде су дизајниране да упознају професионалце са основама управљања ризиком, али да би се на основу информација одлучило, било би важно знати шта тачно нуде.

  Упоредна табела

  ОдељакФРМПРМ
  Сертификација у организацијиФРМ нуди ГАРП ПРМ нуди ПРМИА
  Број нивоаФРМ: 2 комплета радова

  ФРМ Део И: 100 питања са вишеструким избором

  ФРМ Део ИИ: 80 Питања са вишеструким избором

  ПРМ: 4 комплета радова

  ПРМ Део И: 36 Питања са вишеструким избором

  ПРМ Део ИИ: 24 питања са вишеструким избором

  ПРМ Део ИИИ: 36 Питања са вишеструким избором

  ПРМ Део ИВ: 24 питања са вишеструким избором

  Начин / трајање прегледаСваки ФРМ испит траје 4 сата. Оба испита могу се полагати у року од једног дана, Део И се изводи ујутро, а Део ИИ изводи се у другој половини дана. Време трајања сваког ПРМ испита дато је у наставку:

  Испит И: 2 сата

  Испит ИИ: 2 сата

  Испит ИИИ: 1,5 сата

  ИВ испит: 1 сат

  Прозор за испитУ 2017. години испит из ФРМ-а биће понуђен 20. маја 2017. и 18. новембра 2017.2017. испит за ПРМ биће понуђен на:

  20. фебруара - 17. марта 2017

  22. маја - 16. јуна 2017

  14. августа - 8. септембра 2017

  20. новембра - 22. децембра 2017

  2018. испит за ПРМ биће понуђен на:

  19. фебруара - 16. марта 2018

  28. маја - 22. јуна 2018

  20. августа - 14. септембра 2018

  19. новембра - 21. децембра 2018

  ПредметиТеме испита И дела:

  1. Квантитативна анализа

  2. Финансијска тржишта и производи

  3. Темељи управљања ризиком

  4. Модели вредновања и ризика

  Део ИИ Теме испита:

  5. Мерење и управљање тржишним ризиком

  6. Мерење и управљање кредитним ризиком

  7. Оперативно и интегрисано управљање ризиком

  8. Управљање ризиком и управљање инвестицијама

  9. Актуелна питања на финансијским тржиштима

  Испит И: Теорија финансија, финансијски инструменти и тржишта

  Испит ИИ: Математичке основе мерења ризика

  Испит ИИИ: Пракса управљања ризиком

  Испит ИВ: Студије случаја, ПРМИА стандарди најбоље праксе, понашања и етике, подзаконски акти

  Проценат пролазностиНовембар 2016. Испит Положен: ФРМ И део: 44,8% | ФРМ Део ИИ: 54,3%Да бисте положили минимални проценат који треба да постигнете резултат је 60%. Од свих ученика који су добили ПРМ ознаке је до сада 65%. Појединачни испити имају пролазност између 59% и 78%.
  НакнадеНови кандидат - ФРМ испит, део И

  Накнаде за рану регистрацију:

  1. децембра 2016. - 31. јануара 2017

  $750

  Котизација 400 УСД

  Накнада за испит 350 УСД

  Стандардне накнаде за регистрацију:

  1. фебруара 2017. - 28. фебруара 2017

  $875

  Котизација 400 УСД

  Накнада за испит 475 УСД

  Накнаде за касну регистрацију:

  1. марта 2017. - 15. априла 2017

  $1050

  Котизација 400 УСД

  Накнада за испит 650 УСД

  Ако желите да полажете ПРМ испит, морате да купите ваучер. Овај ваучер је ваше возило за заказивање испита у испитном центру Пеарсон ВУЕ. Погледајте накнаде које требате платити за куповину ваучера.

  Цена пакета ваучера за ПРМ испит

  4 ПРМ ваучера за испит + Дигитални ПРМ приручник 1200 УСД

  4 ПРМ ваучера за испит + штампани ПРМ приручник 1350 УСД

  4 ПРМ ваучера за испит + дигитални + штампани ПРМ приручник 1400 УСД

  Могућности запослења / ЗвањаФРМ сертификовани професионалци могу најбоље одговарати улогама:

  Консултант за финансијски ризик

  Менаџер за процену ризика

  Аналитичар управљања ризиком

  Инвестициони банкар

  Шеф Одељења за трезор

  ПРМ сертификовани професионалци су најприкладнији за:

  Предиктивни аналитичар

  Главни директор за ризике

  Менаџер за инвестициони ризик

  Виши аналитичар ризика

  ФРМ вс ПРМ испитни услови

  За ФРМ требате:

  Не постоје образовни захтеви, али кандидат треба да има најмање две године радног искуства са пуним радним временом, било у вези са управљањем ризицима, укључујући управљање портфељем, саветовање о ризицима, технологију ризика или друга сродна подручја.

  За ПРМ требате:

  Захтеви за радно искуство за ПРМ заснивају се на образовним квалификацијама, детаљно описаним у наставку:

  • Нема диплому - 4 године
  • Диплома - 2 године
  • После дипломирања - није потребно радно искуство
  • Професионалне сертификате, укључујући ЦФА или ЦАИА - није потребно радно искуство

  Кључне разлике

  Следе неке од кључних разлика између менаџера финансијских ризика и професионалног менаџера ризика:

  1. Цертификате за управљање финансијским ризицима и професионалне менаџере ризика нуде различите организације. Сертификацију менаџера за финансијски ризик нуди Менаџер за финансијске ризике (ГАРП), а сертификат за професионалног менаџера ризика нуди Међународно удружење менаџера за професионалне ризике (ПРМИА).
  2. Број нивоа и трајање испита разликују се у случају и менаџера за финансијски ризик (ФРМ) и професионалног менаџера за ризике (ПРМ). У случају Менаџера финансијских ризика (ФРМ), испитни рад је подељен у два дела где први део садржи 100 врста питања са вишеструким избором за које је дато трајање од два сата, а други део садржи 80 врста питања са вишеструким избором за шта је дато и временско трајање од два сата.

   У случају професионалног менаџера ризика (ПРМ) испитни рад је подељен у четири различита дела где први део садржи 36 врста питања са вишеструким избором за које је дато трајање од два сата, други део садржи 26 врста вишеструког избора питања за која је дато и временско трајање од два сата, трећи део садржи 36 врста питања са вишеструким избором за која је дато и временско трајање од једног и по (1,5) сата и на крају, четврти део садржи 24 врсте вишеструких -изборна питања за која је дато и временско трајање од једног сата.

  3. Менаџер за финансијске ризике (ФРМ) више је усмерен ка регулацији државе Сједињене Државе, док је професионални менаџер ризика (ПРМ) више усмерен ка регулацији државе Велика Британија.
  4. Сертификација програма за управљање финансијским ризицима (ФРМ) од стране ГАРП-а бави се и квантитативним и квалитативним аспектима ризика и углавном се фокусира на пружање знања о управљању ризиком на ласерски фокусиране, али дубинске начине, док ПРМИА потврђује програм управљања професионалним ризиком (ПРМ) од стране ПРМИА фокусира се углавном на квантитативни аспект ризика и има за циљ унапређење вештина кандидата у процени и ублажавању ризика у финансијском сектору.
  5. Резултати испита у случају ФРМ проглашавају се генерално након периода од шест недеља након испита, док се резултати испита у случају ПРМ проглашавају углавном након периода од 15 дана након испита.

  Зашто наставити ФРМ?

  ФРМ је високо цењена акредитив за управљање ризиком и већ дуго постоји у поређењу са ПРМ-ом и током ових година стекао је признање у целој индустрији. Они који имају добру количину професионалног искуства и изложености у области управљања ризицима су погоднији за ове акредитиве у поређењу са онима који су нови у овој специјализованој области.

  Још једна ствар коју треба имати на уму је да је ФРМ шире заснован на начину на који приступа областима управљања ризиком у поређењу са ПРМ, што га чини бољим за припрему за улоге попут менаџера за процену ризика и шефа одељења за трезор, који захтевају шире засновано знање из те области.

  Зашто следити ПРМ?

  ПРМ је несумњиво још један од веома цењених акредитива за професионалце у управљању ризицима и најпогоднији је за оне који су заинтересовани за развој стручности у квантитативном аспекту управљања финансијским ризиком. Једна од пружених предности је то што претходно испитно радно искуство у области управљања ризицима није обавезно за овај испит.

  Мора се имати на уму да обе ове сертификације деле до 80-90% подручја учења, због чега је мало тешко одлучити за коју сертификацију се треба одлучити. Међутим, ПРМ је нешто техничкији и погоднији је за особе са математичким умовима, што га чини погоднијим за припрему за улоге предиктивног аналитичара и аналитичара ризика.

  Закључак

  Укратко, обе ове потврде помажу у надоградњи и потврђивању способности професионалца у управљању ризицима, истовремено повећавајући њихову потенцијалну вредност у очима будућих послодаваца. Изаберите ону која испуњава ваше циљеве у каријери. Све најбоље!