ЦФА вс ЦИПМ | Које су могућности за каријеру?

Разлика између ЦФА и ЦИПМ

ЦФА је професионални курс који нуди ЦФА институт и кандидати који желе да похађају овај курс мораће да квалификују испите које институт спроводи у областима које се тичу рачуноводства, економије, управљања новцем и сигурносне анализе, док је ЦИПМ професионални курс који нуди ЦФА институт и кандидати који желе да похађају овај курс мораће да квалификују испите које институт спроводи из предмета као што су приписивање учинка, мерење учинка, етички стандарди итд.

Курсеви сертификата као што су ЦИПМ испит, ЦФА® испит и ЦРМ испит су непроцењиви начини за усавршавање уметности учења и објашњавања компликованог света финансија и његових основних стратегија инвеститорима врло лако. ЦФА® институт је дизајнирао два програма како би удовољио овим потребама финансијских професионалаца, а то су ЦФА® (овлашћени финансијски аналитичар) и ЦИПМ (сертификат за мерење учинка инвестиције).

Појављујете се на испиту за ЦФА ниво 1? - Погледајте овај сјајни 70+ сати ЦФА нивоа 1 припремног тренинга

Чланак је артикулисан овим редоследом:

  Шта је повеља овлашћеног финансијског аналитичара (ЦФА)?

  Програм ЦФА® фокусиран је на управљање инвестицијама. Међу највеће послодавце најмопримаца су најугледније финансијске корпорације на свету, нпр. ЈПМорган, Цитигроуп, Банк оф Америца, Цредит Суиссе, Деутсцхе Банк, ХСБЦ, УБС и Веллс Фарго, да набројимо само неке. Многе од њих су инвестиционе банке, али програм ЦФА® фокусира се на знање и вештине које су са становишта практичара најрелевантније за глобалну професију управљања инвестицијама.

  Инвестициони стручњаци који поседују ЦФА® ознаку (или ЦФА® повељу) испуњавају строге захтеве у погледу образовања, радног искуства и етичког понашања.

  Само они који заврше три испита на постдипломском нивоу, четири године радног искуства и годишње обнављање чланства (укључујући етику и кодекс о професионалном понашању) могу да користе ознаку ЦФА®. Допунски кодекси и стандарди (као што су Глобални стандарди перформанси улагања и Кодекс менаџера имовине) помажу у побољшању ове професионалне разлике.

  Шта је сертификат за мерење учинка инвестиције (ЦИПМ)?

  Програм ЦИПМ је глобално препознат по својој процени учинка и стручности презентација инвестиционих професионалаца. ЦИПМ сертификат је невероватан начин да стекнете перспективу и снажне темеље на финансијским тржиштима света. Води професионалце кроз постављени етички кодекс и усађује им вредност у постизању изврсности на терену са неупоредивом страшћу.

  Модул ЦИПМ сертификата дизајниран је за пружање опсежног детаљног знања и практичних вештина алата и техника управљања пројектима. Курс омогућава професионалцу да буде компетентнији, продуктивнији и оријентисан на резултате у свим аспектима извршавања и руковања својим знањем како о тврдим, тако и о меким вештинама. Они су обучени да цене прецизније нијансе времена и трошкова док испуњавају квалитет како би ефикасно планирали ризике контроле док се баве проблемима људи као што су комуникација, рад у тиму, мотивација и управљање информацијама.

  ЦФА вс ЦИПМ Инфографика

  Услови за полагање испита

  ЦФА®ЦПИМ
  Да би се квалификовао за ЦФА® програм, кандидат мора да има диплому (или еквивалент) или да буде на завршној години свог студија (потребно је ажурирање постизања степена да би се квалификовао за ниво ИИ) или најмање четири године професионалног искуства. ЦФА® сертификат додељује се тек након што кандидат стекне четворогодишње искуство чак и након полагања испита.За курс ЦПИМ не постоје посебни услови за полагање испита. Једини предуслов који кандидат мора да испуни је да мора пристати да се придржава етичког кодекса и стандарда професионалног понашања ЦИПМ удружења. То се постиже потписивањем Изјаве о професионалном понашању кандидата као део сваке пријаве испита. То се ради како би се осигурало да су високи стандарди ЦИПМ испита заштићени и да се одржи интегритет ознаке. Ознака ЦИПМ додељује се након што кандидат успешно обави два испита: испит за принципе ЦИПМ и стручни испит за ЦИПМ.

  ЦФА вс ЦИПМ упоредна табела

  ОдељакЦФАЦИПМ
  Сертификација у организацијиИнститут ЦФАЦФА Институт

  Сертификат за мерење учинка инвестиције (ЦИПМ)

  Испит / ПрозорЦФА ниво И се одржава у месецу јуну и децембру сваке године. Ниво ИИ и ниво ИИИ одржавају се у месецу јуну сваке године.Постоје два тешка испита за полагање испита за ЦИПМ принципе и ЦИПМ стручни испит. Испити се одржавају два пута годишње.

  Један испитни рок је на пролеће, а други на јесен, тако да је програм могуће завршити за годину дана.

  ПредметиЕтички и професионални стандарди

  Квантитативне методе

  Економија

  Финансијско извештавање и анализа

  Мерење учинка Учинак Атрибуција учинка Оцена учинка и избор менаџера

  Етички стандарди

  Презентација перформанси и ГИПС стандарди.

  Проценат пролазностиДа обришете ЦФА 2015 потребан вам је ниво ЦФА 1 42%, ниво ЦФА 2 46%, а за ниво ЦФА 3 53%.

  ЦФА 2016 потребан вам је ниво ЦФА 1 43%, ниво ЦФА 2 46%, а за ниво ЦФА 3 54%.

  ЦИПМ испит Резултати. Резултати испита из септембра 2016. године

  Пролазност резултата испита са принципима: 42%

  Пролазност резултата стручног испита: 52%

  НакнадеНакнада за ЦФА износи приближно 650 - 1380 УСД, укључујући регистрацију и преглед.Први пут рана регистрација кандидата

  575 америчких долара 1. априла - 31. маја

  Прва регистрација кандидата по стандарду

  975 америчких долара 1. јуна - 31. јула

  Повратак регистрације кандидата

  500 америчких долара 1. априла - 31. јула

  Могућности за запошљавањеИнвестиционо банкарство, управљање портфељем и истраживање капиталаИнвестиционе банке, компаније за управљање инвестицијама и истраживачке компаније, компаније за верификацију ГИПС-а, спонзори планова и компаније за развој софтвера за мерење учинка.

  Кључне разлике

  1. ЦФА је кратки образац који се користи за овлашћеног финансијског аналитичара. ЦИПМ је кратки образац који се користи за сертификат за мерење учинка инвестиције.
  2. ЦФА организује ЦФА институт. ЦИМА је организован од стране ЦФА Института као и ЦИПМ Института.
  3. Кандидат мора да се појави и квалификује за три нивоа испита које спроводи ЦФА институт. Три нивоа испита су ниво 1, ниво 2 и ниво 3. У случају кандидата који је спреман да стекне ЦИПМ диплому, мораће да се појави и квалификује за два нивоа испита које спроводи ЦФА и Институт ЦИПМ. Два нивоа испита су ЦИПМ Принциплес Екам као и ЦИПМ Екперт Екам.
  4. Предмети на ЦФА курсу су алати за инвестирање, процена имовине, етички и професионални стандарди, управљање портфељем и планирање богатства. Предмети на ЦИФМ курсу су атрибуција учинка, мерење перформанси, етички стандарди, оцена учинка и избор менаџера, презентација учинка и ГИПС стандарди.
  5. ЦФА се може пријавити за радна места истраживачког аналитичара, консултанта, менаџера портфеља, извршног директора, менаџера ризика, менаџера односа, финансијског саветника и корпоративног финансијског аналитичара. ЦИПМ се може пријавити за могућности запослења у инвестиционој банци, компанијама за верификацију ГИПС-а, компанијама за управљање инвестицијама и истраживачким компанијама и компанијама за развој софтвера за мерење учинка или се чак може пријавити за називе послова спонзора плана, мерење учинка итд.
  6. ЦФА испити нису тако тешки као ЦИПМ испити.
  7. Кандидат може да заврши своје ЦИПМ испите за годину дана под условом да квалификује оба нивоа у једном потезу. Оба испита за принципе ЦИПМ, као и стручни испит за ЦИПМ, спроводе се два пута годишње. Ови испити се изводе у пролеће као и у јесењу сезону. Дакле, кандидат може лако да се појави на последњем нивоу испита (стручни испит за ЦИПМ) чим се квалификује за први ниво (испит за принципе ЦИПМ), а да не мора да чека одређено време. У случају ЦФА испита, кандидат не може да искористи могућност да се појави и квалификује за курс у једној години, јер постоје нивои за овај курс, а испити за сваког од њих се не спроводе у истој години.

  Зашто наставити са ЦФА именовањем?

  Различите предности стицања ЦФА® ознаке укључују:

  • Стручност у стварном свету
  • Препознавање каријере
  • Етичко утемељење
  • Глобална заједница
  • Потражња послодавца

  Велика потражња за ЦФА® повељом говори о разлици коју чини. Обрађено је више од 160.000 регистрација испита ЦФА® за испите у јуну 2015. (35% у Америци, 22% у Европи, Блиском Истоку и Африци и 43% у азијско-пацифичком региону).

  За више информација погледајте - ЦФА® програми

  Зашто тражити ЦИПМ?

  ЦИПМ је изузетно фокусиран курс са ригорозним студијским материјалом који се концентрише на широке теме попут мерења перформанси, приписивања и оцењивања. То је специјализована област у чијем је средишту домен управљања портфељем, омогућавајући вам да стекнете вештине које показују ваше мајсторство у пољу финансија стицањем неких непроцењивих скупова вештина у програму сертификата.

  Ове вештине добро дођу и вреднују их послодавци, као и клијенти, повећавајући поверење у вашу способност да са стратешки добрим резултатима изнесете нове стратегије улагања. Програм је непроцењиво искуство учења ако ваш посао захтева коришћење ове врсте вештина.

  Препоручени чланци

  Ово је био водич за ЦФА вс ЦИПМ. Овде ћемо разговарати о разлици између ЦФА и ЦИПМ заједно са инфографикама и упоредном табелом. Из следећих чланака можете сазнати више -

  • ЦФА вс ЦИМА
  • Цлартиас или ЦФА или обоје?
  • ЦФА или ФРМ или обоје?
  • ЦФА или ЦПА или обоје?
  • Цларитас вс ИМЦ
  • <