Глобални депозитарни рачуни (ГДР) - Значење, предности, недостаци

Глобални депозитарни рачун односи се на назив дат за депозитни рачун, где потврду о сигурности издају финансијски посредници, као што је банка депозитар, која купује хартије од вредности стране државе, затим креира банкарски сертификат који се састоји од таквих деоница и коначно их продаје. на берзи.

Глобални депозитни рачуни (ГДР) Значење

Глобални депозитни рачуни су сертификати о хартијама од вредности које издају посредници као што су банке ради олакшавања улагања у стране компаније. ДДР представља одређени број акција страног предузећа којим се не тргује на локалној берзи. Једна ДДР обично држи 10 акција, али однос може бити и већи или мањи од овог. Акције у ДДР тргују на њиховој домаћој берзи.

 • Финансијски посредници, попут депозитних банака, купују акције у једној земљи, стварају ДДР који садржи те акције и продају ДДР на иностраном тржишту. Помаже компанијама да прикупљају капитал са страних тржишта.
 • ДДР је инструмент о којем се може преговарати и који може бити деноминован у било којој слободно конвертибилној хартији од вредности.
 • Глобални депозитарни рачуни се заснивају на историјским америчким депозитарним признаницама; разлика је у томе што се АДР тргује у Америци, а ДДР се тргује у више земаља.

Неке индијске компаније које имају ДДР у више земаља укључују:

 • Бомбаи Диеинг
 • Акис Банк
 • Индиабуллс Хоусинг
 • ХДФЦ банка и многи други.

ДДР обично издају компаније са тржишта у развоју и земаља у развоју, јер могу понудити релативно већи раст од развијених економија и стога могу привући више инвеститора.

Карактеристике глобалних депозитарних рачуна

 1. Тржи се на берзи - Глобални депозитни рачуни су инструменти којима се тргује на берзи. Посредник купује велику количину стране компаније и ствара ДДР-ове, којима се затим тргује на локалној берзи. Будући да су ДДР-ови за више земаља, они могу истовремено трговати на разним берзама.
 2. Однос конверзије - Коефицијент конверзије, што значи да број акција компаније које поседује један ДДР може бити било шта, у распону од разломка до врло великог броја. Зависи од врсте инвеститора које посредник планира да циља. Обично један ГДР сертификат садржи 10 деоница. Али опсег је флексибилан.
 3. Унсецуред - Глобални депозитарни рачуни су неосигуране хартије од вредности. Њих не подржава никаква имовина, осим вредности акција које се држе у тој потврди.
 4. Цена заснована на основном - Цена ДДР-а заснива се на цени акција које поседује. Цена такође зависи од понуде и потражње одређеног ДДР-а, којим се може управљати. Посредник ће можда постићи додир више од саме вредности хартија од вредности у смислу трансакционих трошкова итд., Да би остварио добит због тога што је посредник.

Предности глобалних депозитарних рачуна

Следе предности глобалних депозитарних рачуна (ГДР)

 • Ликвидност - Глобални депозитни рачуни су ликвидни инструменти којима се тргује на берзама. Ликвидношћу се може управљати управљањем потражње-потражње инструмената.
 • Приступ страном капиталу - ДДР су се појавили као један од основних механизама за прикупљање капитала са страних тржишта у данашњем свету. Процес секјуритизације спроводе велика имена попут ЈП Морган, Деутсцхе, Цитибанк итд. Компанијама широм света омогућава приступ страном капиталу путем релативно једноставнијег механизма. Такође помаже компанијама да повећају своју видљивост широм света издавањем ДДР-а у више земаља.
 • Лако преносив - Глобални депозитни рачуни могу се лако пренијети са једне особе на другу. Олакшава њихово трговање, чак и за нерезидентне инвеститоре. Пренос ДДР-а не укључује опсежну документацију попут неких других хартија од вредности.
 • Потенцијални Форек добици - Будући да су ДДР-ови инструменти међународног тржишта капитала, изложени су колебљивости девизног курса. Дивиденде исплаћене за сваку акцију у ДДР-у деноминоване су у домаћој валути компаније чије се акције држе у ДДР-у. Повољно кретање курса може потенцијално обезбедити добитак изнад само капиталне добити и дивиденде примљене за акције у ДДР-у.

Мане глобалних депозитарних рачуна

Следе недостаци глобалних депозитних рачуна (ГДР)

 • Висока регулатива - Будући да се признанице Глобалног депозита издају у више земаља, постају предмет регулације различитих финансијских регулатора. Кључно је придржавати се свих прописа, па чак и мала грешка може довести до тога да се фирма озбиљно опомиње. Компаније ће можда морати сносити велике последице чак и за малу грешку.
 • Форек ризик - Као што смо раније навели, глобални депозитни рачуни изложени су колебљивости девизног курса. Будући да су примљене дивиденде и првобитна цена акција изражене у страној валути, апрецијација девиза може смањити остварени принос и чак нанети губитке инвеститорима.
 • Погодно за ХНИ - Глобални депозитни рачуни се обично издају са вишеструким бројем акција у сваком сертификату ради смањења трансакционих трошкова. Мали инвеститори можда неће моћи да потроше такав новац и можда неће моћи да искористе ДДР. У овом случају постаје погоднији производ за ХНИ.
 • Нема гласачких права - Под механизмом Глобалних депозитарних рачуна, акције предузећа се продају на велико посреднику у другој земљи који их даље секјуритизује у ДДР-ове. Стога, гласачка права у компанији задржава посредник који је директно купио акције, а не инвеститори који купују ДДР.

Закључак

Глобални депозитни рачуни (ГДР) појавили су се као најефикаснији и најпознатији метод прикупљања капитала са страних тржишта. Пружа користи у оба правца: омогућавање домаћим компанијама приступ страним тржиштима капитала и омогућавање страним инвеститорима да улажу у домаће компаније. Инвеститори воле да купују ДДР-ове који држе акције компанија у развоју и на тржиштима у развоју како би искористили високе стопе раста у тим земљама у поређењу са развијеним земљама. ДДР се може издати у било којој слободно конвертибилној страној валути.