Симбол тикета (значење, пример) | Потражи и пронађи тикер

Дефиниција симбола тикера

Тицкер Симбол је употреба слова за представљање акција којима се тргује на берзи, а углавном је комбинација две или три абецеде јединствена и једноставна за инвеститоре да идентификују и купе / продају одређену акцију уз помоћ овог симбола на берзи.

Неки од примера су:

 • НИСЕ (Њујоршка берза) користи симбол са три или мање слова - као што је „НИТ“ за Нев Иорк Тимес Цо. или „Т“ за АТ&Т.
 • Симболи са 4 или више слова обично означавају хартије од вредности којима се тргује на америчкој берзи и НАСДАК-у.
 • Они који се завршавају на „Кс“ означавају узајамне фондове.
 • Постоје и одређени симболи који означавају одређени статус или врсту обезбеђења, рецимо, тикери који се завршавају са „К“ означавају издаваоце који су у стечају, а слово „И“ означава да је сигурност АДР.

Значај

Неки од разлога који указују на критичност тикера су:

 • То је кључ за олакшавање огромних обима трговине који се јављају у свету. Циљне стране се могу лако идентификовати.
 • Симболи са својим додатним словним кодовима такође емитују важне информације инвеститорима о статусу трговања хартијама од вредности издаваоцу.
 • Њихово одсуство може довести до забуне код издавалаца, хартија од вредности и хартија од вредности истог издаваоца.

„Ознака“ је свака промена цене без обзира на смер. Ознака залиха ће аутоматски приказати потребну ознаку са осталим битним информацијама као што су обим и друге информације потребне инвеститорима о тренутним тржишним условима.

Ограничени број деоница појављује се на берзи деоница током било ког временског периода, првенствено због великог броја деоница које у одређеном тренутку тргују. На берзи се углавном појављују деонице са највећом променом цене у поређењу са трговањем претходног дана или оне са највећим обимом.

Пример

Снимак испод је пример симбола тикера како изгледа тикер и непосредна индикација коју нуди:

Положај ознаке залиха се непрестано помера по екрану са ознакама током дана и где се налази у том тренутку. Како је тржиште акција врло динамично, стање деоница може се стално мењати. У једном тренутку може бити позитивно и након сат времена може пасти у црвену регију. Поред тога, ако постоје неке вести које имају утицај на читав сектор или на целокупно тржиште акција, може се видети све погођене акције у истом смеру.

Како пронаћи симбол за продају (Тицкер Лоокуп)

Можете да посетите следеће линкове да бисте пронашли симболе тикера (тражење тикера) на одговарајућим берзама.

 • НИСЕ Тицкер Лоокуп - Посетите ову везу
 • Претраживање Насдак тикера - Посетите ову везу

Јединствени аспекти симбола тикета

У Сједињеним Државама симболи деоница имају за циљ да буду што је могуће описнији, иако су кратки. Симбол са једним словом је најцењенији. Да разумемо неке од њих:

 • Прво слово: То је најчешћи симбол ознаке који се подудара са почетним словом имена компаније. Јер нпр. „Ф“ као основни симбол компаније Форд Мотор и слово „Ц“ које користи Цитигроуп.
 • Назив фирме: Ово је такође релативно чест симбол за идентификацију, посебно оних који су утврђени. На пример. ААПЛ је симбол ознаке за Аппле и МСФТ за Мицрософт.
 • Назив производа: Неке фирме такође означавају производе које продају својим симболом за означавање што их чини лакшим за памћење. Јер нпр. Фабрика сира користи ТОРТУ. На сличним линијама Харлеи-Давидсон користи симбол ХОГ (уобичајени, али неформални термин за њихове мотоцикле) ради лакше идентификације на тржишту.
 • Искуства купаца: Такви симболи се углавном користе у услужној индустрији, јер је то оно што продају потрошачима. Кажи, Иум! Брендови, матична компанија КФЦ-а, Пизза Хут-а и Тацо Белл-а користи симбол ИУМ-а у облику „Иум! Та храна је била укусна ”
 • Звуци: Ово је креативан начин за разликовање постојања производа на тржишту, као што Национална корпорација за пиће (произвођач газираних пића) користи ФИЗЗ да створи суштину производа.
 • Бројеви: Ово захтева беспрекорну прецизност и они који их гледају можда нису лако разумети. У великој мери се користи у Јапану. На пример, симбол ознаке за Сони Цорпорате је 6758, а Тоиота Мотор Цорпоратион 7203 на Токијској берзи. Постоји специфична метода којом се у Јапану бројеви од 6000 користе за машинске и електронске компаније. Потом се бројеви од 7000 користе за превоз и аутомобилске компаније.

Прва цифра означава општу индустрију, а случајни бројеви у јапанским бројевима тикера немају специфичне описе што их чини тежим за памћење.

 • Такође треба имати на уму правопис тикера јер може постојати танка линија разграничења између две акције које имају близу идентичних тикера. Јер нпр. у 2013. години, због све хипе око ИПО-а Твиттера, велики број инвеститора грешком је инвестирао у Твеетер Хоме Ентертаинмент за коју се испоставило да је банкротирала електроничка фирма. Ознака Твиттера била је ТВТР, док је последња била ТВТРК што је изазвало забуну. Као што је поменуто у почетном делу чланка, ознаке које се завршавају са „К“ указују на банкрот.
 • Ако је симбол ознаке означен словима Е на НАСДАК-у или ЛФ на НИСЕ, то је знак да је придружена компанија заостала у обавези извештавања СЕЦ (Комисија за размену хартија од вредности). Ова слова додају се на крају уобичајеног симбола. Компанијама на које се то односи такође се одређује грејс период у оквиру којег захтеви за извештавање треба да буду задовољени. Када се услов испуни, та писма се накнадно уклањају. Ако је грејс период прошао и захтеви нису испуњени, хартија од вредности ће бити угрожена уклањањем из трговине.