Малопродаја (значење, примери) | Која је улога малопродајне банке?

Шта је пословање са становништвом?

Малопродаја је услуга коју банка пружа својим појединачним клијентима, а не корпорацијама, а укључује могућност провјере рачуна, штедних рачуна, дебитне картице, кредитне картице, услуга е-банкарства, осигурања, инвестиција, телефонског банкарства и кредитирања потрошача итд. главна функција укључује кредит, депозите и управљање новцем.

Ове услуге се нуде малопродајним купцима, а не институционалним купцима попут компанија, финансијских институција итд. Дакле, познато је и као потрошачко банкарство. То је видљиво лице банкарства широј јавности и има филијале банке које се налазе у огромном броју у већини већих градова.

Пример банкарства са становништвом

Господин Кс има рачун у банци која се налази у његовом месту. Са собом има резервних 5000 долара. Одлучио је да овај износ положи на свој текући рачун у банци. Зато је отишао у банку ради полагања 5.000 долара на свој текући рачун. Међутим, када је отишао у банку, дотични представник у банци му је рекао да постоји нова шема коју је банка покренула за улагање у пензионе планове.

Господину Кс план је био привлачан и одлучио је да новац уложи у план пензионисања од следеће године. Такође, Кс планира да купи нову кућу на истом месту на коме тренутно живи у изнајмљеној кући. Стога се распитао о могућностима закупа куће и осталим информацијама потребним за добијање стамбеног зајма. Дакле, уз помоћ банкарства са становништвом, господин Кс је могао да положи свој новац, разуме план пензијске штедње и добије додатне информације у вези са другим банкарским производима који су му потребни, тј. Стамбеним зајмом.

Предности

 1. Уз помоћ банкарства са становништвом, појединцима се нуде разне услуге на једном месту где ће клијенти моћи да добију више производа банке. Те услуге укључују чековне рачуне, штедне рачуне, дебитне / банкоматске картице, кредитне картице, новчане дознаке, девизне трансфере, хипотеке и стамбене кредите, ауто кредите, личне кредите, сефове итд.
 2. Депозити на мало од стране потрошача су стабилни и представљају основне депозите.
 3. То су јефтини фондови банке, што банци даје бољи принос са побољшаним доњим стањем. Такође повећава пословање зависних предузећа у банкама.
 4. Када постоји економија вођена потражњом, минимални маркетиншки напори укључују се у вођење банкарства са становништвом. Такође, претпоставља се да потрошачки зајмови имају нижи ризик, тако да је мања шанса да зајмови постану НПА.
 5. Пружа појединцима приступачне кредите; ово испуњава њихове захтеве и повећава им животни стил.
 6. Пружа услуге малопродајним купцима, што повећава производну активност у привреди, помажући тако у економском оживљавању нације.

Мане

 1. У банкарству са становништвом постоји огроман обим кредитних рачуна, што захтева редовно праћење. То захтева огромну потрошњу на људске ресурсе. Такође, ако не постоји правилно праћење ових рачуна, посебно дугорочних зајмова, онда постоје велике шансе да ти рачуни постану ненаплатива имовина.
 2. У данашњем свету, преференције потрошача прелазе са банкарства са филијалама на интернет банкарство или телефонско банкарство.
 3. Ствара проблеме филијалама банака којима је тешко да уведу нове производе засноване на технологији. Због тога задржавање купаца постаје тешко. Такође, у неким случајевима банке огромно улажу у технологију, али нису у могућности да их у потпуности искористе.

Важне тачке

 1. Главна функција банкарства са становништвом укључује кредит, депозите и управљање новцем. Банке нуде кредите за куповину куће, аутомобила, намештаја итд. У оквиру функције депозита, банке пружају сигурно место појединцима да уложе свој новац, а заузврат ће потрошач добити прописане камате . И на крају, у оквиру функције управљања новцем, банке на мало управљају новцем клијента уз помоћ текућих рачуна, дебитних картица итд.
 2. Уз његову помоћ, појединцима се нуде разне услуге на једном месту где ће клијенти моћи да добију више производа банке.

Последње мисли

 • Банкарство са становништвом је главни облик комерцијалног банкарства који пружа различите услуге, углавном циљајући становништво, а не корпоративне клијенте.
 • Постоји неколико производа и услуга које банке на мало пружају, а ти производи су дизајнирање, имајући у виду захтев, великог сегмента потрошача.
 • Разни производи или услуге које нуде банке на мало укључују чековне рачуне, штедне рачуне, дебитне картице, кредитне картице, новчане дознаке, банковне трансфере, хипотеке и стамбене кредите, ауто кредите итд. Због ове разноликости услуга, банкарство са становништвом има велику базу купаца, те стога имају велики број трансакција са малим вредностима.
 • Стога то могу бити јефтини фондови банке, што банци даје бољи принос са побољшаним доњим стањем. Такође повећава подружнице банака.
 • У данашње време кредитирање корпоративних клијената повећава кредитни ризик и тржишни ризик банака, док се тржишни ризик може елиминисати у случају банкарства са становништвом. Али истовремено, у банкарству са становништвом постоји огроман обим кредитних рачуна, па банке захтевају редовно праћење.