Савршено такмичење (дефиниција) | Карактеристике са економским примерима

Дефиниција савршене конкуренције

Савршена конкуренција је врста тржишта на којем постоји велики број купаца и продаваца и сви они покрећу механизам куповине и продаје, а не постоје ограничења, а нема непосредне конкуренције на тржишту и претпоставља се да сви продавци продају идентичне или хомогене производе.

Објашњење

У економији, савршена конкуренција је теоретска тржишна структура у којој не постоји директна конкуренција између предузећа или продаваца, јер је на тржишту присутан велики број продаваца (такође купаца) који сви истовремено продају идентичан производ по тржишној цени. Стога сваки продавац има врло мали удео на тржишту са занемарљивом контролом над тржишним ценама.

Савршена конкуренција се сматра идеалним тржишним сценаријем јер распоређује расположиве ресурсе на најефикаснији начин и стога се назива и чистом конкуренцијом.

Белешка: Важна ствар коју треба приметити из горње дефиниције је да савршено конкурентне тржишне структуре заправо не постоје у стварном свету. У економији се користи као репер за израду упоредне анализе са стварним тржиштима.

Пример

Не постоје примери у стварном свету за савршено конкурентна тржишта, али најближе апроксимације могу укључивати пољопривредна тржишта. Као што велики број фармера који производе сличне усеве кажу пшеница или манго.

Други пример може бити продавач уличне хране. Постоје разни продавци (продавци) који продају готово идентичне (хомогене по природи) производе, нпр. пљескавице. Потрошач има потпуне информације о производу (овде хамбургер) и ценама, рецимо да хамбургер кошта око 5 УСД. Продавац не може продати своје пљескавице по вишим ценама (тј. Има занемарљиву моћ одређивања цена). Купци могу слободно купити своје хамбургере од било ког добављача по свом избору. Такође, баријере за улазак и излазак продавача на тржиште су практично занемариве, па је стога конкуренција врло велика.

Карактеристике савршене конкуренције

Ево листе карактеристика Перфецт Цомпетитион -

# 1 - Велико тржиште

На тржишту је присутна велика популација купаца и продаваца. Продавци су неорганизована, мала или средња предузећа у власништву појединаца. Међутим, велики број продаваца и купаца одржава постојаност ланца тражње и понуде на тржишту. Тј. купац може лако заменити фирме да купе његов производ, а продавац такође има велику доступност купаца.

# 2 - Хомогено тржиште

Фирме продају идентичне производе са сличним карактеристикама и ценама, стога купац не може да прави разлику између доступних производа на основу карактеристика и углавном нема предност да бира одређени производ или продавца у односу на друге.

# 3 - Слобода уласка или изласка са тржишта

У савршеној конкуренцији почетни трошкови и трошкови производње су веома мали, а потражња за производима велика, па је улазак на тржиште лак. У случају да неко предузеће претрпи губитке и опстанак на тржишту постане тежак због јаке конкуренције, онда је слободно да изађе, а други играчи заузму наследништво да би испунили захтеве за снабдевањем.

# 4 - Нижа ограничења и обавезе влада

За продавце су државне препреке мање. Продавци могу слободно да продају своје производе на тржишту. Слично томе, купци такође могу слободно да купују робу и услуге које нуде продавци. Цене нису регулисане, али се колебају у складу са ланцем потражње и понуде.

# 5 - Савршена доступност информација

Продавци имају потпуно тржишно знање попут потребних трошкова, технолошких захтева, тактика маркетинга и нивоа понуде према захтевима на тржишту. Купац је у потпуности информисан о доступности производа, његовим карактеристикама, квалитету и ценама. Стога манипулација тржиштем од било које стране није могућа.

# 6 - Јефтин и ефикасан превоз

Транспорт је веома важан део сваког посла и на савршено конкурентном тржишту трошкови превоза за продавца су ниски и самим тим цене производа опадају. Такође, ефикасан превоз је лако доступан јер се смањује кашњење у превозу робе.  

Савршено такмичење против монопола

Да бисмо боље разумели савршену конкуренцију, позивамо се на популарну структуру тржишта која се назива монопол. Монопол се теоретски противи савршеној конкуренцији коју карактерише један продавац производа без блиских замена. Монопол пружа пуну моћ над ценама и потрошачи не могу да пређу на другог продавца у случају пораста цена, јер можда не постоји друга опција. Високе препреке уласку и изласку резултирају занемарљивом конкуренцијом. На пример. Интел у микропроцесорској индустрији има 90% тржишног удела.

Упоредимо кључне карактеристике савршене конкуренције и монопола

ОсноваСавршена конкуренцијаМонопол
Број продавацаВелики број фирмиСингле Фирм
Баријере за улазакВеома низакВеома висок
Природа и доступност заменљивих производаВеома добре замене су лако доступнеНема добрих замена
Фирме се такмичеСамо ценеКарактеристике производа и квалитет, оглашавање и маркетинг.
Снага ценеЗанемарљиво. Зависно од потражње и понудеЗначајно. Компаније могу манипулисати ценама како желе

Предности

Следе предности савршене конкуренције

  • Савршена тржишна тржишта су теоретски идеалне тржишне структуре.
  • Савршено тржишне структуре конкуренције су оријентисане ка потрошачима. Каже се да је „потрошач краљ“ у таквим тржишним ситуацијама. Потрошачи имају лако доступне замене за производе и продавце и могу лако да се пребаце на друге ако је потребно.
  • Продавци немају моћ одређивања цена као у случају монополског тржишта и целокупна контрола одређивања цена остаје под ланцем потражње и понуде. Тако вероватноћа за искоришћавање потрошача постаје занемарљива.
  • Карактеристике производа, квалитет и цена остају свуда слични за савршено конкурентне производе. На пример. квалитет и стопе паста за зубе у Њујорку или Јужној Дакоти остају готово исти, а потрошачи свуда добијају стандардизоване производе.
  • У савршеној конкуренцији почетни трошкови, трошкови производње, оглашавања и маркетинга су врло ниски. Тако продавачу улазак, производња и продаја постају једноставни.

Мане

Следе недостаци савршене конкуренције

  • Највећи недостатак савршене конкуренције је што је најидеалнија тржишна структура само хипотетички или теоријски концепт економије са занемарљивим постојањем у стварном свету.
  • Продавци не могу додати вредност свом производу јер додавање вредности или карактеристика производа не повећава цене које су у потпуности одређене и контролисане системом потражње и понуде. Отуда се трошак продавца повећава, али приход остаје исти и на крају се профитна маржа смањује. Ако продавци повећају цене за боље производе, потрошачи се могу пребацити на друге продавце или размотрити друге производе.
  • Јака конкуренција је још један недостатак продаваца због ниских баријера и велике слободе уласка и изласка. Тј. било када нови играч може да уђе на тржиште и почне да нуди сличне производе или услуге потрошачу по сличним ценама.
  • Постојећи продавци увек имају предност над новим играчима, јер су добро успостављени на тржишту, створили су добру вољу међу добављачима и потрошачима, налазе се на главним локацијама. Али нови продавци морају да се боре и понекад претрпе губитке и на крају буду избачени са тржишта.