Бонд вс Лоан | 7 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између обвезнице и зајма

Примарна разлика између Обвезница и Зајма је у томе што су обвезнице дужнички инструменти које компанија издаје за прикупљање средстава којима се тргује на тржишту, тј. Особа која држи обвезницу може је продати на тржишту не чекајући њену доспелост. зајам је споразум између две стране где једно лице позајмљује новац од другог лица којим се уопште не тргује на тржишту.

Изрази обвезница и зајам повезани су међусобно; међутим, они нису исти и имају специфичне основне разлике. Обоје су дугови. Обвезница је врста зајма коју ће велики ентитети или корпорације или владе користити за прикупљање капитала потребног за пословање, а врши се продајом ИОУ-а јавности.

Шта је зајам?

Зајам је дуг у којем ће зајмодавац позајмити новац, а зајмопримац новац. Одредиће се одређени временски рок за отплату дуга, који укључује и износ камате и износ главнице који је зајмопримац позајмио од тог зајмодавца. Овај основни износ углавном се редовно плаћа на рате. Када је свака рата сличан новчани износ, то ће се назвати ануитетом.

Шта је Бонд?

Обвезнице се обично називају хартијама од вредности са фиксним приходом и једна је од 3 главне класе имовине које су појединачни инвеститори обично најпознатији, заједно са акцијама (тј. Акцијама) и новчаним еквивалентима. Много државних и корпоративних обвезница тргује се јавно; другима се тргује само у слободној продаји (тј. ОТЦ) или приватно између зајмодавца и зајмопримца.

Бонд против зајма Инфограпхицс

Критичне разлике између обвезница и зајма

  • Главна разлика је у томе што је обвезница врло разменљива. Ако купите обвезницу, обично постоји тржиште на којем можете да је тргујете. То значи да чак можете и продати обвезницу, а не чекати крај тридесет година. У пракси људи купују обвезнице када желе да на тај начин повећају свој портфељ. Кредити су обично споразуми између зајмопримаца и банака. Кредити се углавном не тргују, а банка ће бити дужна да се стара о целом року зајма.
  • У случају отплате, обвезнице се у потпуности отплаћују само у року доспећа обвезнице - нпр. 10, 20 или 30 година. Банке можда очекују отплату главнице и камата током периода отплате у редовним интервалима.
  • Каматне стопе на државне обвезнице су генерално ниже. Државне обвезнице САД-а и УК-а можда се третирају као нискоризичне. С друге стране, приватни зајмови на неосигурани дуг вероватно ће привући вишу каматну стопу. Корпоративне обвезнице су углавном негде између - у зависности од репутације предузећа.
  • Издавање обвезница даје корпорацијама знатно већу слободу да послују онако како сматрају да је у стању јер их ослобађа ограничења која су често везана за зајмове које банке позајмљују. Размотрите, на пример, да зајмодавци или повериоци често захтевају од предузећа да пристану на мноштво ограничења, као што је то што не издају више дуга или не предузимају корпоративне аквизиције док им се зајмови у потпуности не врате.
  • Каматна стопа коју компаније плаћају обвезницима обвезница често је мања од каматне стопе коју би морале да плате да би зајам добиле од банке.
  • Обвезнице којима се тргује на тржишту поседују кредитни рејтинг, који издају агенције за кредитни рејтинг, који почиње од инвестиционог до шпекулативног степена, где се сматра да су обвезнице инвестиционог разреда ниског ризика и обично имају мали принос. Супротно томе, шпекулативне обвезнице се сматрају већим ризиком и стога се њима тргује са већим приносима како би се инвеститорима надокнадила премија за ризик. Супротно томе, Лоан нема такав концепт; уместо тога, кредитну способност проверава поверилац.

Упоредна табела

Основа - Бонд против зајмаБондЗајам
ДефиницијаТо је врста дужничког инструмента. То је начин да влада или компанија прикупе новац продајом, у ствари, ИОУ - уз годишње исплате камата.Кредит је такође друга врста дужничког инструмента, коју пружа банка углавном приватна са променљивом каматном стопом.
Каматне стопеПриноси државних обвезница вероватно ће бити ниски и представљају сигурнију инвестицију.У поређењу са обвезницама, каматне стопе на зајмове у већини случајева су веће, а у случају да је реч о зајму без осигурања, тада би његова каматна стопа била много већа.
Изворно местоОбвезнице се могу продати на тржиштима обвезница финансијским / јавним институцијама.Зајмове углавном санкционишу банке.
ВласништвоВладе или фирме обично продају обвезнице.Позајмљују их предузећа или појединци.
Врста каматне стопеКаматне стопе на обвезнице су могле бити фиксне, променљиве, или не може бити камате, као у случају обвезница без купона, које се издају уз попуст на номинални износ. Разлика се узима као камата и књижи се пропорционално.Каматне стопе на зајмове су или фиксне или променљиве стопе које су повезане са основном стопом.
ТрговањеОбвезнице које се продају и купују на тржиштима обвезница и цене обвезница могу се кретати горе-доле попут цена акција.Кредити се углавном фиксирају код банке која их мора позајмити.
ПримериДесетогодишње државне обвезнице САД-а, хипотеке (МБС), хартије од вредности (АБС) итд .;Орочени зајмови, променљиви зајмови банака, готовински кредити итд.

Закључак

Кредити су врста дуга у којем ће зајмодавац позајмити новац, а зајмопримац новац. Одређује се одређено време за отплату дуга, који укључује камату и износ главнице који је позајмљено од предузећа или било ког појединачног зајмопримца од зајмодавца; обвезница је, с друге стране, врста зајма такође позната као дужничко обезбеђење. У случају обвезница, јавност је поверилац или зајмодавац, а велике корпорације или држава су обично зајмопримци.

Кредити се обично не тргују, као што је раније поменуто, док обвезнице имају тржиште на којем се њима може трговати пре доспећа обвезница.