ТИМЕ у програму Екцел (Формула, примери) | Како се користи функција ВРЕМЕНА у програму Екцел

ТИМЕ Формула у програму Екцел

Време је функција радног времена у Екцелу која се користи за израчунавање времена из аргумената које је пружио корисник, аргументи су у следећем формату, односно сати, минути и секунде, опсег за унос за сате може бити од 0-23 и за минуте је 0-59 и слично за секунде, а метода за коришћење ове функције је следећа = Време (сати, минуте, секунде).

Објашњење

Формула времена прихвата следеће параметре и аргументе:

  • сат - Ово може бити било који број између 0 и 32767, што представља сат. Поента коју треба напоменути за овај аргумент је да ако је вредност сата већа од 23, она ће се тада поделити са 24. Остатак поделе користиће се као вредност сата. За боље разумевање, ВРЕМЕ (24,0,0) биће једнако ТИМЕ (0,0,0), ТИМЕ (25,0,0) значи ТИМЕ (1,0,0) и ТИМЕ (26,0,0 ) биће једнако ВРЕМЕНУ (2,0,0) и тако даље.
  • минуту- Ово може бити било који број између 0 и 32767, што представља минут. За овај аргумент треба да приметите да ако је минутна вредност већа од 59, тада ће се сваких 60 минута збрајати 1 сат у вредности која је постојала раније. За боље разумевање, ВРЕМЕ (0,60,0) биће једнако ТИМЕ (1,0,0), а ТИМЕ (0,120,0) биће једнако ТИМЕ (2,0,0) и тако даље.
  • друго - Ово може бити било који број између 0 и 32767, што представља други. За овај аргумент требате имати на уму да, ако друга вредност прелази 59, тада ће се сваких 60 секунди додавати 1 минут већ постојећој вредности минута. За боље разумевање, ВРЕМЕ (0,0,60) биће једнако ТИМЕ (0,1,0), а ТИМЕ (0,0,120) биће ТИМЕ (0,2,0) и тако даље.

Повратна вредност ТИМЕ формуле:

Повратна вредност биће нумеричка вредност између 0 и 0,999988426, што представља одређени временски лист.

Напомене о употреби

  • ТИМЕ у екцел листу користи се за креирање датума у ​​формату серијског броја од компонената сата, минута и секунди које наведете.
  • ЛИСТ ВРЕМЕНА користи се за стварање важећег времена ако вредности наведених компоненти имате одвојено. На пример, ТИМЕ (3,0,0,) је једнако 3 сата, ТИМЕ (0,3,0) је једнако 3 минута, ТИМЕ (0,0,3) је једнако 3 секунде, а ТИМЕ (8 , 30,0) је једнако 8,5 сати.
  • Када добијете важеће време, лако га можете форматирати према својим захтевима.

Како отворити функцију ВРЕМЕНА у програму Екцел?

  1. Можете једноставно унијети жељену формулу ТИМЕ у тражену ћелију да бисте постигли повратну вриједност аргумента.
  2. Можете ручно отворити дијалошки оквир ТИМЕ формула у прорачунској табели и унети логичке вредности да бисте постигли повратну вредност.
  3. Размотрите снимак екрана у наставку да бисте видели опцију Формула времена у оквиру функције Датум и време у менију Екцел.

Како се користи ВРЕМЕ у Екцел табели?

Погледајте доле дате примере времена у програму Екцел Схеет. Ови примери функције временске функције помоћи ће вам у истраживању употребе функције ТИМЕ у програму Екцел и учинити концепт функције ТИМЕ јаснијим.

Овај предложак функције функције ВРЕМЕНА можете преузети овде - Предложак функције времена рада Екцел

На горњем снимку екрана можете да видите да су уврштене 3 колоне, тј. Д, Е и Ф. Ове колоне имају различите формате који приказују резултате генерисане функцијом ТИМЕ. Размислите о следећим тачкама ради бољег разумевања.

  • Ћелије у колони Д су форматиране у општем формату тако да се прикаже резултат функције ТИМЕ у децималним вредностима.
  • Ћелије колоне Е су форматиране са подразумеваним форматом х: мм АМ / ПМ. На овај начин Екцел аутоматски форматира резултате када унесете ТИМЕ формулу.
  • Ћелије колоне Ф су форматиране у прилагођени формат х / мм: сс АМ / ПМ. Ово ће вам помоћи да видите пуне сате, минуте и секунде.

Сада, на основу горе наведене Екцел табеле, размотримо осам примера и видећемо повратак функције ТИМЕ на основу синтаксе функције Тиме.

Напомена - Формулу ВРЕМЕНА морате унети у све ћелије три колоне Д, Е и Ф да бисте постигли резултат.

Размотрите доленаведене снимке екрана горе наведених примера ради јасног разумевања.

Пример # 1

Пример # 2

Пример # 3

Пример # 4

Пример # 5

Пример # 6

Пример # 7

Пример # 8

Погрешке функције Екцел ТИМЕ

Ако добијете било коју врсту грешке од функције ТИМЕ, то може бити било која од следећих.

#НУМ! - Ова врста грешке се јавља ако аргумент који сте навели процењује негативно време, на пример, ако је наведени сат мањи од 0.

#ВАЛУЕ! - Ова врста грешке се јавља ако било који од аргумената који сте навели није нумерички.

Ствари које треба запамтити

  • ТИМЕ у програму Екцел вам омогућава да креирате време помоћу појединачних компоненти сата, минута и секунде.
  • ВРИЈЕМЕ у програму Екцел категоризирано је у оквиру ДАТУМ & ВРИЈЕМЕ.
  • ВРИЈЕМЕ ће вратити децималну вриједност између 0 и 0,999988426 дајући сат, минуту и ​​другу вриједност.
  • Након употребе времена у програму Екцел, када добијете важеће време, можете га лако форматирати према вашим захтевима.