Како створити табелу са сложеним колонама у програму Екцел? (са примерима)

Табела са ступцима у Екцел-у

Сложени графикон колона у Екцелу је графикон колона где се више серија приказа података различитих категорија слажу једна преко друге, низови који се слажу вертикално и поређење за више серија података је лако, али како се број серија података повећава повећава се и сложеност представљања.

5 главних делова сложене табеле колона

 1. Наслов описује информације о наслаганој колони
 2. (Хоризонтално) Оса к представља појединачни унос за који треба представити вредности.
 3. Барови Висина траке представља укупну вредност као збир вредности свих легенди.
 4. (Вертикално) И-оса означава интервале који се протежу преко најниже и највише вредности.
 5. Легенда описује тип / категорију скупа података који доприносе тракама ступаца.

Врсте сложених колона у Екцел-у

 1. Сложена колона
 2. Тродимензионална табела колона
 3. 100% наслагана колона
 4. Тродимензионална 100% наслагана колона

Како створити табелу са сложеним колонама у програму Екцел? (са примерима)

Овде можете преузети овај образац дијаграма наслаганих стубова - шаблон сложених ступаца

Пример # 1 - Кораци за креирање основне табеле ступаца у Екцел-у

 • Корак 1 - Изаберите опсег ћелија (редови и колоне) који садрже податке који ће се представити помоћу сложеног графикона колона. Ово би били улазни подаци за графикон.

 • Корак 2 -Кликните на Препоручене карте, као што је приказано на доњој слици.

 • Корак 3 - Изаберите Колоне-> Графикон сложених колона са дате листе -> Кликните У реду

Као што је приказано на горњој слици, подаци се састоје од 2 колоне Б и Ц које означавају оцене математике, односно науке.

Графикон на десној страни је наслагани граф колоне у коме Кс-оса представља редослед сваког уноса као што су 1, 2, 3, ..., 10. И-оса означава ознаке. Екцел интервал аутоматски генерише на 50, па су вредности 0, 50, 100, 150, 200 и 250. Висина трака представља вредност. Како је име графикона „наслагано“, легенде су сложене у једну колону. Као што се види на графикону, плава боја означава колону 1, тј. Ознаке Матхс м, а наранџаста боја означава колону 2, тј. Научне марке.

Максимална вредност коју приказује свака трака колоне је укупан број свих вредности сваке легенде. На пример. 50 + 70 = 120 за колону 1.

Пример # 3 - Кораци за креирање тродимензионалне колоне

Разликује се од подразумеваног сложеног графикона колоне само у погледу представљања трака ступаца. Ово омогућава бољи приказ трака ступаца у поређењу са подразумеваним. Остале функције остају као код 100% наслагане колоне.

Пример # 4 - Кораци за стварање 100% сложене колоне

Овај графикон се мало разликује од подразумевано сложене колоне по томе што је висина сваке колоне или траке подразумевано 100%, а легенде су подељене између тих 100%. Дакле, максимална вредност коју приказује свака трака колоне увек ће бити 100 за разлику од збира вредности свих легенди у подразумеваној наслаганој колони.

Као што је приказано на горњој слици, подаци се састоје од 2 колоне Б и Ц које означавају оцене математике, односно науке. Графикон на десној страни је 100% наслагана колона у којој Кс-оса представља редослед сваког уноса као што су 1, 2, 3, ..., 10. И-оса означава ознаке. У овој врсти графикона нема интервала. Висина сваке легенде представља вредност (тј. Овде ознаке) међу 100% заузетим траком.

Као и уобичајени сложени графикон, легенде су сложене у једну колону. Плава боја представља колону 1, тј. Оцене из математике, а наранџаста боја представља колону 2, тј. Знаке науке.

Пример # 5 - Кораци за креирање тродимензионалне 100% сложене колоне

Тродимензионална 100% наслагана колона разликује се од 100% наслагане колоне само у погледу приказивања трака колона. Ово омогућава бољи приказ трака ступаца у поређењу са подразумеваним. Остале функције остају као код 100% наслагане колоне.

Прос

 1. Свака трака колоне представља једну вредност. Дакле, графикон наслаганих ступаца користан је тамо где су ентитети који се мере дискретни као нпр Оцене.

Цонс

 1. Сложена колона можда није добар избор ако је скуп података превелик.

Ствари које треба запамтити

 1. Сложени графикон колоне заснован је на тракама колона које се састоје од једне или више легенди.
 2. Једна колона се састоји од вредности свих легенди које учествују.
 3. Једна трака колоне представља један ред из датог скупа података.
 4. Они представљају дискретни скуп података у којем једна колона представља један појединачни унос (ред) у скупу података.