Форвард Рате Формула | Дефиниција и прорачун (са примерима)

Формула за израчунавање терминске стопе

Формула терминске стопе помаже у дешифровању криве приноса која је графички приказ приноса на различите обвезнице са различитим роковима доспећа. Може се израчунати на основу спот стопе на даљи будући датум и ближи будући датум и број година до даљег будућег датума и ближег будућег датума.

Прослеђивање = [(1 + С1) н1 / (1 + С.2) н2] 1 / (н12) – 1

где је С.1 = Стопа тачака до даљег будућег датума,

 • С.2 = Стопа тачака до ближег будућег датума, н1 = Број година до даљег будућег датума,
 • н2 = Број година до ближег будућег датума

Ознака формуле је обично представљена као Ф (2,1) што значи једногодишњу стопу за две године.

Прослеђивање калкулације (корак по корак)

Може се извести коришћењем следећих корака:

 • Корак 1: Прво, одредите промптну стопу до даљег будућег датума за куповину или продају хартије од вредности и она се означава са С1. Такође израчунајте бр. године до даљег будућег датума и означава се са н1.
 • Корак 2: Даље, одредите промптну стопу до ближег будућег датума за продају или куповину исте хартије од вредности и она се означава са С2. Затим израчунајте бр. године до ближег будућег датума и означава се са н2.
 • Корак 3: На крају, израчунавање терминске стопе за (н1 - н2) не. година после н2 не. године приказан је доле. Форвард рате = [(1 + С1) н1 / (1 + С.2) н2] 1 / (н12) – 1

Примери

Овде можете да преузмете овај образац Екцел Формула за прослеђивање цене - Форвард Екцел Формула

Пример # 1

Узмимо пример компаније ПКР Лтд која је недавно издала обвезнице за прикупљање новца за свој предстојећи пројекат који ће бити завршен у наредне две године. Обвезнице издате са једногодишњим доспећем нуде повраћај улагања од 6,5%, док обвезнице са две године доспећа нуде 7,5% као повраћај улагања. На основу датих података израчунајте једногодишњу стопу за годину дана.

Дато,

 • Спот стопа за две године, С.1 = 7.5%
 • Спот стопа за годину дана, С.2 = 6.5%
 • Бр. Године за 2. обвезнице, бр1 = 2 године
 • Бр. Година за прве обвезнице, бр2 = 1 година

Према горе датим подацима, израчунаћемо једногодишњу стопу компаније ПОР лтд.

Стога ће израчунавање једногодишње терминске стопе за годину дана бити,

Ф (1,1) = [(1 + С1) н1 / (1 + С.2) н2] 1 / (н12) –

= [(1 + 7.5%)2 / (1 + 6.5%)1]1/(2-1) – 1

За годину дана ФР за годину дана = 8,51%

Пример # 2

Узмимо пример брокерске куће која послује више од једне деценије. Фирма је пружила следеће информације. Табела даје снимак детаљног израчуна терминске стопе.

 • Спот стопа за једну годину, С.1 = 5.00%
 • Ф (1,1) = 6,50%
 • Ж (1,2) = 6,00%

На основу датих података израчунајте спот вредност за две године и три године. Затим израчунајте годину дана унапред стопе за две године од сада.

 • С обзиром, С.1 = 5.00%
 • Ф (1,1) = 6,50%
 • Ж (1,2) = 6,00%

Према томе, спот цена за две године може се израчунати као,

С.2 = [(1 + С1) * (1 + Ф (1,1))] 1/2 - 1

= [(1 + 5.00%) * (1 + 6.50%)]1/2 –

Спот стопа за две године = 5.75%

Стога ће израчунавање спот стопе за три године бити,

С.3 = [(1 + С1) * (1 + Ж (1,2)) 2] 1/3 -

= [(1 + 5.00%) * (1 + 6.00%)2]1/3 –

Спот стопа за три године = 5.67%

Према томе, обрачун једногодишњег терминског курса за две године биће,

Ф (2,1) = [(1 + С3) 3 / (1 + С.2)2]1/(3-2) –

= [(1 + 5.67%)3 / (1 + 5.75%)2] –

Релевантност и употреба

Терминска стопа се односи на стопу која се користи за дисконтовање плаћања од удаљеног будућег датума до ближег будућег датума. Такође се може видети као премошћујући однос између две будуће спот стопе, тј. Даље спот стопе и ближе спот стопе. То је процена онога што тржиште верује да ће бити каматне стопе у будућности за различите рочности.

На пример, претпоставимо да је Јацк данас примио новац и жели да уштеди новац за куповину некретнине годину дана од данас. Сада новац може да уложи у државне хартије од вредности како би био сигуран и ликвидан наредних годину дана. Међутим, у том случају, Јацк има два избора: може или купити државну обвезницу која доспева за годину дана, или се може одлучити за куповину друге државне обвезнице која доспева за шест месеци, а затим преврнути новац за још шест -месечна државна обвезница када прва доспева.

У случају да обе опције генеришу исти повраћај улагања, Џек ће бити равнодушан и пристаће на било коју од две опције. Али шта ако је понуђена камата већа за шестомесечне обвезнице од једногодишњих обвезница. У том случају, зарадио ће више новца купујући шестомесечну обвезницу сада и мотајући је још шест месеци. Сада је у игри израчунавање поврата шестомесечне обвезнице за шест месеци. На овај начин, Јацку може помоћи да искористи такве временске разлике у приносу.