Оперативни левериџ у односу на финансијски левериџ | Топ 7 разлика

Оперативни левериџ у односу на финансијски левериџ (разлике)

Оперативни левериџ у односу на финансијски левериџ - Левериџ је способност предузећа да запосли нову имовину или фондове како би створила бољи принос или смањила трошкове. Због тога је полуга за било коју компанију веома значајна.

Постоје две врсте полуге - оперативна полуга и финансијска полуга. Када комбинујемо ово двоје, добијамо трећу врсту полуге - комбиновану полугу. Будући да су и једно и друго (оперативни полуга и финансијски полуга) по природи прилично различити и за њихово израчунавање гледамо на различите метрике, морамо детаљно да разговарамо о њима како бисмо их боље разумели.

  • Оперативни левериџ може се дефинисати као способност фирме да користи фиксне трошкове (или трошкове) како би генерисала бољи принос за фирму.
  • Финансијска полуга се може дефинисати као способност предузећа да повећа боље приносе и смањи трошкове предузећа плаћањем мањих пореза.

Оперативни левериџ, с једне стране, упоређује колико добро предузеће користи своје фиксне трошкове и финансијски левериџ, с друге стране, разматра различите структуре капитала и бира ону која највише смањује порезе.

У овом чланку смо на упоредној анализи оперативног полуга у односу на финансијски левериџ.

Без икаквог одлагања, кренимо од међусобних разлика између оперативне полуге и финансијске полуге у инфографикама

Оперативни левериџ насупрот финансијском левериџу Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између оперативног и финансијског полуга у наставку -

Оперативни левериџ у односу на финансијски левериџ (упоредна табела)

Основа за поређење између финансијске полуге и оперативне полугеОперативни левериџФинансијска полуга
1.    ЗначењеОперативни левериџ може се дефинисати као способност фирме да користи фиксне трошкове да генерише више приноса.Финансијска полуга се може дефинисати као способност предузећа да користи структуру капитала да би зарадила бољи принос и смањила порезе.
2.    О чему се ради?Ради се о фиксним трошковима фирме.Реч је о структури капитала предузећа.
3.    МерењеОперативни левериџ мери оперативни ризик предузећа.Финансијска полуга мери финансијски ризик предузећа.
4.    КалкулацијаОперативна полуга се може израчунати када допринос поделимо са ЕБИТ-ом предузећа.Финансијска полуга се може израчунати када ЕБИТ поделимо са ЕБТ предузећа.
5.    УтицајКада је степен оперативне полуге већи, то представља већи оперативни ризик за фирму и обрнуто.Када је степен финансијске полуге већи, то представља већи финансијски ризик за фирму и обрнуто.
6.    У вези саСтепен оперативне полуге је обично већи од тачке преломног стања.Финансијски левериџ има директну везу са пасивом биланса стања.
7.    Колико је пожељно?Преференција је нижа.Преференција је много већа.

Закључак

Оперативни левериџ и финансијски левериџ су критични за себе. И обоје помажу предузећима у стварању бољих приноса и смањењу трошкова. Дакле, остаје питање да ли фирма може да користи оба ова полуга? Одговор је да.

Ако компанија може добро да користи своје фиксне трошкове, била би у могућности да генерише бољи повраћај само користећи оперативну полугу. А истовремено могу да користе финансијску полугу мењањем своје структуре капитала са укупног капитала на 50-50, 60-40 или 70-30 пропорција капитала и дуга. Чак и ако би промена структуре капитала подстакла компанију да плаћа камате; ипак, могли би да генеришу бољу стопу поврата и могли би истовремено да смање износ пореза.

Због тога је коришћење оперативне полуге и финансијске полуге одличан начин за побољшање стопе поврата предузећа и смањење трошкова током одређеног периода.