Делта Формула (дефиниција, пример) | Детаљни водич за израчунавање делте

Шта је Делта Формула?

Делта формула је врста односа који упоређује промене цене средства са одговарајућим променама цена у основи. Бројилац је промена цене средства која одражава како се средство променило од његове последње цене. Средство може бити било који дериват попут цалл опције или пут опције. Ове опције имају основну залиху и то је кључни аспект који утиче на цене ове имовине. На тржиштима капитала, ова делта се назива и односом живе ограде.

Формула за Делта је:

Делта = Промена цене имовине / промена цене основног средства

Међутим, чак се и Блацк-ов и Сцхолес-ов модел користи за одређивање вредности делте тамо где постоји променљива која је Н (д1) и која се може израчунати помоћу рачунарског софтвера.

Примери Делта формуле (са Екцел предлошком)

Погледајмо неке једноставне до напредне примере делта једначине да бисмо је боље разумели.

Овај предложак Делта Формула Екцел можете преузети овде - Делта Формула Екцел Предложак

Делта Формула Пример # 1

Претпоставимо да је промена цене средства 0,6733, а промена цене основног средства 0,7788. Потребно је да израчунате делту.

Решење:

Дају нам се и бројке које се мењају у цени средства која износи 0,6733 и промена цене основног средства која износи 0,7788, па можемо да користимо горњу једначину за израчунавање делте.

Користите доље дате податке за израчунавање делте

Израчун делте је следећи,

Делта = 0,6733 / 0,7788

Делта ће бити -

Делта = 0,8645

Отуда ће Делта бити 0,8645

Делта Формула Пример # 2

Стање АБЦ-а је пописано неколико година, али је по природи остало прилично нестабилно. Трговци и инвеститори трпе губитке на залихама због њеног неприродног кретања цена. Акције су сада на листи већ пет година и сада могу да уђу на тржиште деривата. Јохн већ држи позицију ове акције у свом портфељу.

Тренутна цена акције је 88,92 УСД, а цалл опција штрајк цене 87,95 УСД се тргује по 1,35 УСД, чији је истек још месец дана. Џон жели да заштити своју позицију и стога жели да израчуна делту за ову залиху. Следећег трговинског дана примећује да је цена акције спуштена на 87,98 долара, па је цена цалл опције благо пала на 1,31 долара.

На основу датих података, потребно је да израчунате делту која ће бити основа за однос хеџинга за трговца.

Решење:

Користите доље дате податке за израчунавање делте

Израчун делте је следећи,

Овде је средство цалл опција и у основи је то деоница. Дакле, прво ћемо сазнати промене у цени средства што је промена цене цалл опције која ће бити 1,35 УСД мање 1,31 УСД што је једнако 0,04 УСД, а сада би промена основне цене била 88,92 УСД мања 87,98 УСД што ће једнако 0,94 долара.

Горњу једначину можемо користити за израчунавање делте (груба слика, истинита цифра може се добити кроз друге сложене моделе као што су Блацк и Сцхолес)

Делта = 0,04 УСД 00 / 0,9400 УСД

Делта ће бити -

Делта = 0,0426 УСД

Отуда ће Делта износити 0,0426 УСД.

Делта Формула Пример # 3

ЈП Морган је једна од највећих инвестиционих банака у Сједињеним Америчким Државама. Имају више деоница, обвезница и позиција деривата који седе у њиховом билансу стања. Једна од таквих позиција је на деоницама ВМД које се тргују по цени од 52,67 долара. Компанија је дуго изложена овим залихама. Следећег трговинског дана акција се тргује по цени од 51,78 долара. Трговац који делује у име компаније ставио је опцију која ће заштитити губитке.

Ударна цена продајне опције је 54,23 долара, а тренутно се тргује на 3,92 долара. Цена пут опције јуче је била затворена за 3,75 долара. Трговац жели да зна грубу делту и тражи од вас да израчунате делту пут опције ВМД.

Решење:

Користите доље дате податке за израчунавање делте

Израчун делте је следећи,

Овде је средство продајна опција и у основи је то деоница. Дакле, прво ћемо сазнати промене у цени средства што представља промену цене пут опције која ће бити 3,75 долара мање од 3,92 долара што је једнако -0,17 долара, а сада би промена основне цене била 52,67 долара мања 51,78 УСД, што ће бити једнако 0,99 УСД.

Горњу једначину можемо користити за израчунавање делте (груба слика, истинита цифра може се добити помоћу других сложених модела као што су Блацк и Сцхолес)

Делта = -0,1700 $ / 0,8000 $

Делта ће бити -

Делта = $ - 0,2125

Отуда ће Делта износити -0,2125 УСД.

Делта Формула Калкулатор

Можете да користите следећи калкулатор делта формуле.

Промена цене имовине
Промена цене основног
Делта
 

Делта =
Промена цене имовине
=
Промена цене основног
0
=0
0

Релевантност и употреба

Делта је витална калкулација (углавном се врши помоћу софтвера), јер је ово један од кључних разлога што се цене опције крећу у одређеном смеру, а ово је показатељ како инвестирати. Понашање делта пут опције и цалл опције може бити веома предвидљиво и може бити врло корисно трговцима, менаџерима портфеља, индивидуалним инвеститорима и менаџерима хеџ фондова.