ВЛООКУП вс ХЛООКУП | 7 главних разлика (са инфограхицс)

Разлика између ВЛООКУП-а и ХЛООКУП-а

Влоокуп и Хлоокуп су функција референцирања у Екцелу која се користи за референцирање података како би се подударали са низом табеле или групом података и приказали излаз, разлика између ових референцирања је у томе што Влоокуп користи референцу са колонама док Хлоокуп користи да се упути на редове.

ВЛООКУП и ХЛООКУП су две важне функције које користимо у програму Мицрософт Екцел. Ове функције нам омогућавају да претражујемо низ података прикупљених од корисника и пружају нам праве информације које тражимо.

Функција ВЛООКУП се користи када вертикално имамо скуп података.

Пример ВЛООКУП-а и ХЛООКУП-а

Узмимо пример за илустрацију разлике између ВЛООКУП и ХЛООКУП.

Рецимо да овде имамо табелу у којој смо добили ИД запосленог, име запосленог и оцену учинка.

Рецимо сада да сте као корисник навели само ИД запосленог. Коришћењем функције ВЛООКУП, Екцел ће моћи да вам пружи име запосленог и оцену учинка коју даје ХР.

Ево како ће то изгледати -

Сада, ако користимо исте податке за проналажење ХЛООКУП-а, како ће то функционисати?

Једина основна разлика између ВЛООКУП-а и ХЛООКУП-а је та што ВЛООКУП ради када је табела вертикално постављена, а ХЛООКУП ради када је поставка табеле водоравна.

Значи, да бисмо сазнали функцију ВЛООКУП, видећемо табелу у ступцу; док да бисмо сазнали функцију ХЛООКУП, погледаћемо табелу која је постављена у реду.

Дакле, ако треба да сазнамо ХЛООКУП, морамо погледати овакву табелу -

Коришћењем ХЛООКУП-а добићемо потпуно исти резултат, али табела је другачије распоређена.

Погледајмо формулу оба. А ако приметите, видели бисте да постоји само једна разлика у обе формуле, а то је део реда или колоне.

Формула ВЛООКУП-а је

Формула ХЛООКУП-а је

ВЛООКУП вс ХЛООКУП Инфограпхицс

Кључне разлике

Кључне разлике су следеће -

  • Основна разлика је у томе што приликом примене функције ВЛООКУП требамо вертикалну табелу. А да би функција ХЛООКУП функционисала, морамо погледати хоризонталну табелу.
  • ВЛООКУП је популарнија функција у програму Мицрософт Екцел и многи је стално користе. Док се ХЛООКУП не користи често и користи се само у неким случајевима.
  • Обе се користе за исти излаз. Али њихов приступ је другачији.
  • Формула ВЛООКУП-а је = ВЛООКУП (лоокуп_валуе, табле_арраи, цол_индек_нумбер, [ранге_лоокуп]), а формула ХЛООКУП = ХЛООКУП (лоокуп_валуе, табле_арраи, ров_индек_нумбер, [ранге_лоокуп]). Ако пажљиво приметите, видећете да постоји само једна разлика између ове две формуле и то реда и колоне.
  • ВЛООКУП вам помаже да сазнате податке у крајњој левој колони. С друге стране, ХЛООКУП се користи за проналажење података из опсега у најдоњим редовима.

Упоредна табела

Основно за упоређивањеВЛООКУПХЛООКУП
ЗначењеФункција ВЛООКУП се користи за проналажење одређених података из вертикалне табеле.Функција ХЛООКУП се користи за проналажење одређених података из хоризонталне табеле.
УпотребаВЛООКУП је једна од најчешће коришћених функција у екцелу.ХЛООКУП се користи, али не тако често као ВЛООКУП.
ОутпутВЛООКУП пружа исти излаз који пружа ХЛООКУП.Што се тиче резултата, не постоји разлика између ВЛООКУП и ХЛООКУП.
Тип столаДа бисмо сазнали функцију ВЛООКУП, треба да погледамо вертикалну табелу.Да бисмо сазнали функцију ХЛООКУП, морамо погледати хоризонталну табелу.
Тражени подациКада корисник користи ВЛООКУП, она тражи податке у крајњој левој колони.Када корисник користи ХЛООКУП, она тражи податке у најдоњем реду.
Синтакса= ВЛООКУП (лоокуп_валуе, низ_табела, цол_индек_нумбер, [ранге_лоокуп])= ХЛООКУП (лоокуп_валуе, низ_табела, ред_индек_нумбер, [ранге_лоокуп])

Последње мисли

Разлика између ВЛООКУП-а и ХЛООКУП-а је занемарљива ако пажљиво погледамо. У исто време, употреба ВЛООКУП-а је прилично једноставна и корисници сматрају да је најпогоднија за проналажење одређених информација из низа података.

ХЛООКУП се не користи често, али се користи када ВЛООКУП не може да се користи.