Однос живе ограде (дефиниција, формула) | Пример за израчунавање односа живе ограде

Дефиниција односа живе ограде

Однос хеџинга дефинисан је као упоредна вредност хеџинга отворене позиције са самом агрегатном величином позиције. Такође, то може бити упоредна вредност фјучерс уговора који се купују или продају са вредношћу готовинске робе која се штити. Фјучерс уговори су средство за инвестирање које омогућава инвеститору да закључа цене физичког средства које се разматра у неком тренутку у будућности.

Формула односа хеџа

Доље је дата формула односа хеџа:

Однос живе ограде = Вредност позиције живе ограде / Вредност укупне изложености

Где,

 • Вредност хеџ позиције = укупан долар који инвеститор улаже у хеџид позицију
 • Вредност укупне изложености = укупан долар који инвеститор улаже у основну имовину.

Однос хеџинга изражава се као децимални или разломак и користи се за квантификовање износа изложености ризику који особа претпоставља остајући активна у трговини или инвестицији. Уз помоћ овог коефицијента инвеститор може разумети своју изложеност у време успостављања позиције. Однос 0 значи да позиција уопште није заштићена, а са друге стране сразмера 1 или 100% показује да је позиција особе у потпуности заштићена.

Када се однос заштите инвеститора приближи 1,0, то показује да њихова изложеност у односу на основну имовину опада, а када се однос заштите инвеститора приближи нули, тада ће позиција бити незаштићена позиција.

Пример односа живе ограде

Господин Кс је становник Сједињених Држава и ради само тамо. Има вишак износа и жели да инвестира исто ван Сједињених Држава јер већ има добру количину улагања у својој земљи. За нову инвестицију, спровео је неко истраживање различитих страних тржишта и након проучавања открио је да економија земље Индије тренутно расте бржим темпом, чак и већим од америчког.

Дакле, господин Кс одлучује да ће учествовати на индијском тржишту које бележи раст већи од домаћег стварањем портфеља акција са индијским компанијама у износу од 100.000 америчких долара. Али због ове инвестиције у страној земљи, валутни ризик ће настати јер постоји валутни ризик када год се инвестира у стране компаније. Дакле, постоји забринутост инвеститора због девалвације рупија према америчком долару.

Сада, у циљу девизног ризика, инвеститор одлучује да заштити своју капиталну позицију у износу од 50.000 УСД. Израчунајте однос живе ограде.

Ево,

 • Вредност позиције живе ограде = 50.000 УСД
 • Вредност укупне изложености = 100.000 УСД

Дакле, прорачун је следећи -

 • = $ 50,000 / $100,000
 • = 0.5

Тако је однос хедге 0,5

Предности

Постоји неколико различитих предности овог односа који пружа могућност инвеститорима. Неке од предности односа хеџа су следеће:

 • Странке које су укључене у праксе агресивног хеџинга користе омјер хеџинга као смерницу у сврху процене и оптимизације перформанси имовине.
 • Коефицијент живе ограде је лако израчунати и проценити, јер укључује употребу два параметра, а то су вредност позиције живе ограде и вредност укупне изложености
 • Уз помоћ коефицијента заштите, инвеститор може имати разумевање њихове изложености у време успостављања позиције.

Недостаци / недостаци

Поред предности, постоје различита ограничења и недостаци који укључују следеће:

 1. Понекад постоје ситуације када фјучерси нису присутни у валути у којој је изложена хеџер. То доводи до неусклађености валута.
 2. Израчунати однос хеџинга треба да буде приближно јединици за постизање савршене живе ограде, када се израчунава у истој валути. Другим речима, савршена заштита у фјучерс уговорима исто је што и основна изложеност валути. Међутим, у стварној пракси постизање савршене живе ограде је прилично тешко.

Важне тачке

 • Инвеститори га користе за поређење износа позиције која се штити с обзиром на целокупну позицију инвеститора.
 • Однос 0 значи да позиција уопште није заштићена, а са друге стране сразмера 1 или 100% показује да је позиција особе у потпуности заштићена. Када се однос заштите инвеститора приближи 1,0, то показује да њихова изложеност у односу на промене вредности основне имовине опада, а када се приближи нули, тада ће позиција бити незаштићена позиција.
 • Однос хедге је заштићена позиција која се дели укупном позицијом.

Закључак

Однос живе ограде је математичка формула која упоређује вредност пропорције позиције која је заштићена са вредношћу целе позиције. Помаже инвеститору у разумевању њихове изложености у тренутку успостављања позиције. На пример, ако однос заштите који је израчунао инвеститор износи 0,60, онда то показује да је 60% улагања инвеститора заштићено од ризика, док је преосталих 40% (100% - 60%) и даље изложено Ризик.

Користи се за идентификовање и минимизирање ризика присутног у уговору. Странке које су укључене у праксе агресивног хеџинга користе омјер хеџинга као смерницу у сврху процене и оптимизације перформанси имовине.