Разлика између примарног и секундарног тржишта

Разлике на примарном и на секундарном тржишту

Инвеститори у а Примарна продаја могу директно купити акције од ентитета и цене новопокренутих хартија од вредности на овом тржишту су углавном фиксне, док инвеститори у а секундарно тржиште немају прилику да директно купе акције, јер се њима тргује међу инвеститорима, а цене хартија од вредности на овом тржишту имају тенденцију да варирају као резултат потражње и понуде хартија од вредности.

Хартије од вредности се обично први пут издају на примарном тржишту које потом наставља на уврштавање на признату берзу како би се олакшало трговање на секундарном тржишту. Примарно тржиште има тенденцију да делује као извор финансирања нових компанија које желе приступ капиталу за проширење. Секундарно тржиште не пружа такав опсег, већ само делује као спремно тржиште за хартије од вредности.

Шта је примарно тржиште?

Када компанија први пут изда своје акције инвеститорима, каже се да се трговина одвија на примарном тржишту. Предузеће обично направи ИПО (Иницијална јавна понуда) када први пут прода своје акције јавности. То је тржиште на коме се по први пут креирају хартије од вредности као што су акције и обвезнице у сврху издавања.

Јавно издање је углавном две врсте

  • ИПО (почетна јавна понуда): Овде компанија која не котира на берзи први пут издаје своје акције јавности.
  • ФПО (накнадна јавна понуда): То се дешава када већ уврштено јавно предузеће издаје даље акције широј јавности која инвестира.

Шта је секундарно тржиште?

Ако инвеститори затим наставе да тргују овим хартијама од вредности, такво тржиште је познато као секундарно тржиште. Разне берзе попут НАСДАК-а, НИСЕ-а, НСЕ-а итд. Свакодневно наводе цене ових хартија од вредности како би омогућиле инвеститорима да разумеју цену по којој се ове хартије од вредности могу купити или продати на секундарном тржишту

Пример -Убер је свој ИПО избацио у мају 2019. године, а Морган Станлеи је преузео гаранцију, цена сваке акције је 45 долара и успело је да прикупи укупно 8,1 милијарду долара. Од 3. јула на секундарном тржишту тргује се по цени од 44,23 долара по акцији.

Примарно тржиште наспрам секундарног тржишта Инфограпхицс

Кључне разлике

  • На примарном тржишту инвеститори имају прилику да акције купе директно од компаније, док на секундарном не могу, јер се акцијама сада тргује међу самим инвеститорима.
  • Цене на примарном тржишту имају тенденцију да се фиксирају током новог издања, док на секундарном тржишту флуктуирају у зависности од потражње и понуде предметне хартије од вредности.
  • Износ примљен као приход од продаје акција на примарном тржишту је приход компаније, али у случају секундарног тржишта то постаје приход инвеститорима.
  • Обично инвестиционе банке обављају улогу гаранта за емисију и на тај начин служе као посредници у процесу издавања на примарном тржишту. Док су на секундарном тржишту посредници који су посредници или посредници између инвеститора.
  • На примарном тржишту, хартија од вредности се може продати само једном у време издавања. Секундарно тржиште има предност у томе што се дионице бескрајно распродају међу инвеститорима.
  • Примарно тржиште обично нема било какву физичку егзистенцију. С друге стране, секундарно тржиште је постављено као берза обично на одређеном географском месту.
  • Компанија која жели да прикупи капитал мора бити подвргнута великом пропису и пажљивој процени када жели да прода своје акције на примарном тржишту. Секундарно тржиште не гарантује било какав такав захтев.

Упоредна табела

ОсноваПримарна продајаСекундарно тржиште
ЗначењеТо је тржиште на којем се хартије од вредности издају први путТо је тржиште на којем се тада већ издате акције издају између инвеститора
СврхаПредузете за експанзионе планове или за промотере да растерете свој улогНе пружа никаква финансијска средства корпорацијама, већ помаже у процени расположења инвеститора, што се одражава на цене акција. Пружа спремно тржиште за трговање хартијама од вредности између инвеститора
ПосредникУндервритерс: Компаније траже помоћ гаранта у издавању ових хартија од вредности јавностиБрокери: Инвеститори тргују овим акцијама међу собом преко брокера
ЦенаТо утврђују инвестиционе банке у тренутку издавања, након довољних разговора са управомЦена зависи од снаге потражње и понуде или сигурности на тржишту
Алтернативни називТржиште нових емисија (НИМ)Афтермаркет
КонтрапартијаКомпанија је директно укључена и на тај начин продаје акције, а инвеститори купујуИнвеститори купују и продају акције међу собом. Не постоји директно учешће компаније
Учесталост продајеХартија од вредности може се продати само једном на ИПО-у. Међутим, путем ФПО (Фоллов он Публиц Оффер) компанија може да сакупи додатни новац издавањем додатних акција, а ФПО се такође сматра делом примарног тржишта, мада хартију чак и тада компанија у ФПО може да прода само једномИста хартија од вредности може се наизменично продавати између инвеститора
Прималац добити од продаје акцијаКомпанијаТо су инвеститори у случају секундарних тржишта
ЛокацијаОбично се не налази на неком одређеном географском месту. Нема никакво физичко постојањеФизички постоји обично на берзама

Закључак 

Тржиште акција путем свог примарног и секундарног тржишта служи као важан извор финансирања за компаније и помаже у мобилизацији средстава. Примарно тржиште на тај начин помаже у чињењу истог помажући компанијама да добију приступ таквом капиталу.

Секундарно тржиште путем својих различитих берзи има тенденцију да служи као барометар економије и на тај начин има тенденцију да одражава опште здравствено и економско стање земље пружајући спремно тржиште за мерење тренутног расположења инвеститора.