Интензивни капитал (дефиниција) | Врхунски примери капитално интензивних индустрија

Интензивна дефиниција капитала

Капитални интензив се односи на оне индустрије или компаније којима су потребна велика унапред капитална улагања у машине, постројења и опрему како би се произвела роба или услуге у великим количинама и одржао виши ниво профитне марже и повраћај улагања. Капитално интензивна предузећа имају већи удео основних средстава у односу на укупну имовину. Примери капитално интензивне индустрије укључују нафту и гас, аутомобиле, производне фирме, некретнине, метале и рударство.

Пример индустрија са високим капиталом

Замислите да пружате комуналне услуге и желите да поставите постројење које пружа електричну енергију у јужној Калифорнији. За ово компанија мора да изгради електране на угаљ, нуклеарне електране или ветроелектране. Након чега су основали сектор преноса, а затим сектор наплате и малопродаје. Да би се све ово урадило, почетни трошкови ће, генерално, износити милијарде УСД - који се евидентирају као имовина у билансу стања компаније. На пример, ПГ&Е, добављач електричне енергије који је под строгим надзором недавних пожара у Калифорнији, укупна вредност имовине је 89 милијарди долара, а од тога више од 65 милијарди УСД за различите врсте биљних некретнина и опреме. То значи да је ПГ&Е много потрошио на постављање својих погона и користи само један део као обртни капитал. Погледајмо сада компанију са ниским капиталом.

Пример индустрија са ниским капиталом

Замислите да сте добављач софтвера. Стварате софтверске производе и продајете их ради зараде. У овом случају нема директних трошкова унапред. Запослите гомилу инжењера, а једини почетни трошкови биће њихове плате. У истом случају, погледајте величину имовине Фацебоок-а. Укупна вредност имовине Фацебоок-а (биљна имовина и опрема) износи нешто више од 100 милијарди УСД. Међутим, Фацебоок вреди преко 400 милијарди УСД. Разлог је тај што Фацебоок није капитално интензивна компанија. Његова природа лежи у природи која олакшава имовину и способности раста предузећа.

Предности капитално интензивних индустрија

Следе неке од предности капитално интензивних предузећа.

  • Форд, аутомобилска компанија, остао је лидер америчких аутомобила више од 50 година. И данас у САД постоји само неколико шака произвођача аутомобила. Исто је и са производњом авиона. Будући да је производња авиона једна од капитално најзахтевнијих, способност нормалног човека да самостално изађе и оснује компанију је готово нула. Обезбеђује да постојећи играчи буду безбедни и ван конкуренције за све. Препреке за улазак су велике и не могу сви ући у конкуренцију.
  • Способност располагања имовином у билансу стања; Током 1950-их и 60-их година сазрело је време за компаније са седиштем у производњи. Поред тога, све ове производне компаније захтевају велика капитална улагања. Људи који су улагали у ове компаније погледали су износ који су уложили у постројења и опрему постројења и одлучили о вредности компаније. То се у суштини назива вредносним улагањем. Будући да су људи желели да купе акције само компанија које теже имовини, улагање у такве компаније остало је сигурно.
  • Све капиталне инвестиције се одбијају од пореза и лако се могу пратити. Увек се може одредити цена авионских мотора компаније ГЕ или фабрике која производи милион вијака месечно. Ова опипљива природа помаже људима у бољој анализи компанија, а заузврат је олакшала улагање. Осим ових, улагање у нематеријалну имовину није било капитално улагање и неће бити опорезиво. Ова додатна корист подстакла је људе да улажу више у капитално интензивне радове.

Мане капитално интензивних пројеката

Следе неки недостаци капитално интензивних пројеката.

  • Фацебоок је имао више понављања пре него што је објавио своју прву верзију света. То је зато што су сва додатна побољшања била лака - јер пројекат није био капитално интензиван. У капитално интензивним пројектима ризик од губитка је низак, али је квантум могућих губитака изузетно висок.
  • Ако компанија оде на ватрену продају, губици ће бити велики. Ватрена продаја је када компанији треба новац за обртни капитал и распрода имовину. Како се компанија опредељује за пожарну продају, њена имовина тако брзо губи вредност да ће бити реализовано само 30-35% од ње.
  • Компанија не може лако да се окреће. Већина компанија експериментише са природом својих производа. Нетфлик је за само годину дана прешао са ЦД-а на стреаминг сервис. Док је ГЕ, која је изузетно капитално интензивна компанија, требало више од 15 година да промени смер. Трошење новца на пројекте усидрава вас у том домену и отежава кретање.
  • Конкуренција ће бити јака. Тврдили смо да су капитално тешка предузећа сигурна од конкуренције због својих високих баријера. Међутим, у случају да постоји конкуренција, конкуренција ће бити прилично јака - пример компаније Боеинг вс. Аирбус је сјајан. Док обојица нису једини играчи, имали су доминацију на тржишту и контролисали цене. Међутим, када је бразилска влада помогла препреци да постане један од главних произвођача авиона субвенционишући их, узео је огроман део тржишног удела због јефтинијих авиона. Објашњава како су, иако су капитално интензивна предузећа сигурна и вероватноћа конкуренције мала, кад се конкуренција јави, могући губици велики.

Закључак

Постоји више разлога и одлука који се баве питањем да ли предузеће треба да буде капитално интензивно или не. Постоје предузећа код којих почетни високи капитал није избор (комуналне услуге, енергија, аутомобили), а постоји посао где је природа високог капитала интензивна (стреаминг, софтвер итд.). Гледајући тренутне компаније, моћ коју имају и способност да задрже тржишни удео, може се одлучити колико капитално треба бити његова компанија или пројекат.