Фундаментална вс техничка анализа | Топ 8 разлика

Разлике између фундаменталне и техничке анализе

Фундаментална анализа односи се на анализу финансијских аспеката пословања попут финансијских извештаја и финансијских показатеља и других фактора као што су економски и други који утичу на пословање како би се анализирала фер тржишна вредност његовог удела / хартије од вредности, док Техничка анализа односи се на анализу поштене цене акција / хартија од вредности испитивањем и анализом прошлих трендова и промена цена акција и проучавањем историјских информација о пословању.

Фундаментална анализа је методологија вредновања залиха која процењује залихе на основу њихове унутрашње вредности (фер вредности). С друге стране, техничка анализа је методологија вредновања залиха која процењује залихе на основу графикона и трендова и предвиђа будућу цену акције.

Обе методе се користе за процену залиха и предвиђање будућих цена акција, али док се фундаментална анализа фокусира на унутрашњу вредност акције, техничка анализа се фокусира на прошли тренд кретања цена акција.

Само да вам дам неколико примера:

Мартин Сцхвартз, успешни трговац са улице, стекао је репутацију и богатство захваљујући техничкој анализи. Док, Јим Рогерс, популарни инвеститор, свој успех дугује фундаменталној анализи. Обоје се можда не слажу око многих концепата. Али сигурно ће се сложити да је емоционална контрола најважнији пут који треба следити.

Шта је фундаментална анализа?

Основна анализа има за циљ проналажење вредности предузећа у предузећу. То значи доћи до његове унутрашње цене. Ова врста анализе користи економске факторе. Ови фактори доказују основне елементе одређивања цене. Дакле, ако се одлучите за основни пут, обавезно извршите следећу анализу:

 • Анализа индустрије
 • Анализа предузећа
 • Економска анализа

Главне претпоставке:

 • Дугорочно цена акција се исправља.
 • Можете да зарадите куповином подцењених залиха, а затим сачекајте да се тржиште исправи.

Ову технику инвестирања усвајају инвеститори који купују, држе и вреднују.

Шта је техничка анализа?

То је такође метода процене хартија од вредности. Али цела игра овде зависи од статистике коју генерише тржиште. Графикони и обрасци су хлеб и маслац техничке анализе.

Па да видимо које су карактеристике техничке анализе:

 • Ова анализа користи прошла кретања цена за предвиђање будућих кретања цена.
 • Трендови и обрасци играју главну улогу, а не суштинску вредност.
 • Тржишна цена је све. Фактори који утичу на њега не узимају се у обзир, као у фундаменталној анализи. 

Три златна правила:

Технички аналитичари се придржавају ова три Златна правила:

 • Прво правило: Цене попуштају све информације доступне јавности.
 • Друго правило: Кретање цена није случајно. Трендови иза акције цена могу се утврдити коришћењем техничких алата.
 • Треће правило: Трендови цена ће се вероватно поновити.

Фундаментална вс техничка анализа Инфографика

Погледајмо главне разлике између фундаменталне и техничке анализе.

Кораци за спровођење фундаменталне анализе

Корак 1: Извршите анализу индустрије

Копајте и сазнајте све о индустрији / сектору у којем фирма послује.

Ова врста анализе пружиће вам увид у:

 • Раст сектора
 • Допринос БДП-у
 • Трендови у том сектору
 • Анализа потражње и понуде

Корак 2: Извршите анализу предузећа

 • Схватите пословање компаније изнутра и ван помоћу анализе односа. Спровести хоризонталну и вертикалну анализу.
 • Процените трендове током времена. Израчунајте проценат повећања или смањења у односу на базну годину.
 • Схватите где је компанија применила своје ресурсе. Знајте пропорције у којима су распоређени између различитих рачуна (биланс стања и биланс успеха).
 • Следећи алат који морате да усвојите је Ратио Аналисис. Ово ће вам помоћи да разумете промене у финансијској ситуацији компаније.
 • Имајте на уму да су показатељи параметри, а не апсолутна мерења. Стога се мора тумачити опрезно.

Корак 3: Извршите финансијско моделирање

 • Предвидите будуће финансије компаније (финансијско моделирање) за наредних пет до седам година.
 • Овде ће вам можда требати пуно информација и претпоставки.
 • Крајњи циљ је разумети како ће финансијски извештаји и цена акција изгледати у будућности.

Корак 4: Спроведите анализу процене

Многе технике вредновања зависе од компаније / индустрије. ДЦФ и релативни приступи вредновања (попут односа вишеструке цене према књиговодственој вредности, цене према новчаном току итд.), У већини случајева се користи процена СОТП. Иако ће вам можда требати и друге врсте приступа засноване на типу компаније.

Анализа дисконтованог новчаног тока:

У анализи дисконтованог новчаног тока долази се до унутрашње цене. Занимљиве су методе и поступци који се користе за исти. О томе нећемо детаљно расправљати у овом чланку. Али, скокнимо само до корака на којем ћете доћи до властите цене акција компаније. Дакле, ево како ћете тумачити своје резултате.

 • Ако Тржишна цена> Основна цена акције = Деоница је прецењена,Отуда је овде препорука Продати залихе.
 • Ако Тржишна цена <унутрашња цена акције = деоница је потцењена, Овде ће бити препорука Купити акције.
Анализа релативне процене:

Ова техника процене користи упоредиву анализу предузећа. Овде вреднујете компанију која вас занима упоређујући је са вршњачком групом.

Неки од параметара процене који се овде користе су:

 • Однос ПЕ
 • ЕПС
 • ЕВ / ЕБИТДА
 • ЕВ / продаја итд.

Ако желите професионално да научите Екуити Ресеарцх, можда ћете желети да погледате 40+ видео сатиКурс за истраживање капитала

Кораци за спровођење техничке анализе

Корак 1: Идентификујте које хартије од вредности вас занимају!

Мало истраживање о томе који је сектор тренутно у тренду помоћи ће вам да одлучите шта ћете купити или продати. Ово је први и главни корак који ћете предузети.

Корак 2: Идентификујте стратегију која најбоље одговара.

Неће се све акције уклапати у исту стратегију. Важно је утврдити најбољу стратегију за одабране акције.

Корак 3: Изаберите трговачки рачун

Треба вам прави рачун за трговање акцијама са потребном подршком, функционалношћу и трошковима.

Корак 4: Упознајте своје алате и интерфејсе

Изаберите оне алате који одговарају вашим трговинским захтевима и стратегијама. Доступно је пуно бесплатних алата. Као почетник, можете прво да испробате да бисте сазнали њихове карактеристике.

Корак 5: Увек прво тргујте папиром!

Тамо је велики свет. Ускочити у Традинг Јунгле без икаквог предзнања велика је грешка. Предложио бих вам да потрошите најмање месец дана, тестирајући свој систем са подацима о тржишту на крају дана. Изаберите неколико залиха које испуњавају ваше техничке захтеве. Погледајте како им иде сваки дан.

Корак 6: Поставите Стоп Лосс

Држање изгубљене трговине ископаће вам дубљу рупу. Поставите Стоп лосс без обзира на то коју дионицу одаберете.

Кључне разлике

 • Фундаментална анализа заснива се на дугорочном приступу за процену залиха и предлаже анализу података током низа година. Овакав приступ помаже инвеститорима да одаберу оне акције за инвестирање чија се вредност очекује да ће се повећати у будућности. Техничка анализа се заснива на краткорочном приступу за процену залиха и из тог разлога је релевантнија за дневне трговце, јер је сврха анализе одабир оних акција које се могу купити сада и продају по вишим ценама у краћем временском периоду.
 • Фундаментална анализа узима у обзир унутрашњу вредност залиха за идентификовање могућности за дугорочно улагање. Техничка анализа процењује прошла кретања цена акције и предвиђа како ће се акције понашати у будућности, тј. Да ли се очекује да ће се њена цена повећати или смањити током краћег временског периода.
 • Циљ фундаменталне анализе је инвестирање, јер је то дугорочни приступ. Међутим, техничка анализа се бави циљевима трговине.
 • Одлуке се доносе темељном анализом на основу доступних података и финансијских извештаја. С друге стране, одлуке се заснивају на графиконима и трендовима кретања цена у техничкој анализи.
 • Фундаментална анализа узима у обзир и прошле и презентује податке о залихи, док техничка анализа узима у обзир само прошле податке.
 • Фундаментална анализа корисна је за дугорочне инвеститоре, док је техничка анализа корисна за дневне трговце и краткотрајне трговце који желе да зараде продајом акција током краћег временског периода.
 • Ниједна претпоставка није укључена у фундаменталну анализу, док у техничкој анализи треба претпоставити многе претпоставке, једна од њих је да ће цена наставити да прати прошли тренд у будућности.
 • Фундаментална анализа може помоћи да се одлучи да ли је залиха прецењена или потцењена на основу њене суштинске вредности. Супротно томе, техничка анализа помаже човеку да одлучи тачно време за куповину или продају акције на основу кретања цена.

Упоредна табела фундаменталне и техничке анализе

КритеријумиФундаментална анализаТехничка анализа
ЗначењеАнализа залиха на основу израчунавања њене унутрашње вредностиАнализа залиха и предвиђање њене цене коришћењем трендова и графикона о њеном кретању цена
СврхаПроцените унутрашњу вредност залиха и донесите одлуку у вези са инвестицијомАнализирајте тачно време за улазак или излазак са тржишта с обзиром на залихе на основу предвиђених будућих цена
РелевантностДугорочна улагањаКраткорочне инвестиције
Функција извршенаИнвестирањеТрговање
Основа одлукеИсторијски и садашњи подациИсторијски подаци
Извор податакаФинансијски извештаји и садашњи и прошли учинак компанијеГрафикони и трендови
Фактор за куповину залихаКада је цена акције нижа од суштинске вредностиКада инвеститор верује да се он у будућности може продати по вишој цени
Коришћени појмовиПоврат на капитал и повраћај на имовинуДов теорија, подаци о цени
Уследио је приступДугорочниКраткорочни
ПретпоставкеНе узимају се претпоставкеУзимају се многе претпоставке као што ће следити сличан тренд цена

Предности Мане

# 1 - Фундаментална анализа

Предности
 • Употреба аналитичких метода:Методе и приступи који се користе у Фундаменталној анализи заснивају се на поузданим финансијским подацима. Ово елиминише простор за личне предрасуде.
 • Фокус од 360 степени: Фундаментална анализа такође узима у обзир дугорочне економске, демографске, технолошке и потрошачке трендове.
 • Систематски приступ за утврђивање вредности: Коришћени статистички и аналитички алати помажу у постизању одговарајуће препоруке за куповину / продају.
 • Боље разумевање: Строга рачуноводствена и финансијска анализа помажу у процени бољег разумевања свега.
Мане
 • Дуготрајан: Спровођење индустријске анализе, финансијског моделирања и процене није шоља чаја. Може се закомпликовати и за почетак ће бити потребно много напорног рада.
 • Претпоставке усредсређене: Претпоставке играју виталну улогу у предвиђању финансијских стања. Стога је важно узети у обзир најбољи и најгори сценарио. Неочекиване негативне економске, политичке или законодавне промене могу створити проблеме.

# 2 - Техничка анализа

Предности
 • Даје увид у тренд обима:Потражња и понуда управља тржиштем трговине. Стога вам говори пуно о расположењима трговаца. Заправо можете проценити како целокупно тржиште функционише. Обично велика потражња гура цене, а велика понуда притиска доле.
 • Каже вам када треба ући и изаћи:Техничка анализа може вам рећи када да уђете или изађете из игре.
 • Пружа тренутне информације: Цена одражава све познате информације о имовини. Цене се могу повећавати или смањивати, али на крају је тренутна цена тачка уравнотежења свих информација.
 • Обрасци вам дају смер: Узорке можете користити као водич за усмеравање одлука о куповини и продаји.
Мане
 • Превише показатеља квари графиконе: Превише индикатора може произвести збуњујуће сигнале који могу утицати на вашу анализу.
 • Занемарени основни основи: Техничка анализа не узима у обзир основне темеље предузећа. Ово се може показати ризичним у случају дугих временских оквира.

Закључак

Обе методологије користе се инвеститорима широм света за доношење одлука везаних за тржиште. Они се међусобно разликују у смислу да се, иако се фундаментална анализа заснива на унутрашњој вредности, техничка анализа заснива на историјским кретањима цена, да би се предвиделе будуће цене акција.

Фундаментална анализа ослања се на све оне факторе (познате као темељи) који могу да утичу на цену акције, као што су економски, финансијски и други релевантни фактори. Заснива се на мисли да ће се, иако краткорочно цене не одговарају ефекту основних основа, цене акција прилагодити основним основама.

Техничка анализа проучава историјско кретање цена акција и заснива се на берзама, а не на факторима који могу утицати на њих. Не узима у обзир вредност коју држе залихе, већ анализира прошле трендове и у складу с тим предвиђа будуће цене.