Негативни акционарски капитал | Примери | Откуп | Губици

Негативни акционарски капитал односи се на негативни салдо акционарског капитала предузећа који настаје када су укупне обавезе предузећа веће од вредности његове укупне имовине током одређеног временског периода, а разлози за такав негативни биланс укључују акумулиране губитке, велике исплате дивиденди, велико задуживање за покривање акумулираних губитака итд.

Негативни акционарски капитал

Погледајте Цолгате-ов акционарски капитал. Акционарски капитал је негативан.

Да ли је негативни капитал акционара знак опасности, који подразумева инвеститоре да се држе даље од ове акције? Негативни капитал акционара је, у већини случајева, услед губитака које је компанија акумулирала током година.

У овом чланку детаљно разматрамо негативни капитал акционара -

    Шта је негативни капитал акционара?

    Вратимо се прво основној рачуноводственој једначини. Акционарски капитал је једноставно разлика између активе и пасиве.

    Другим речима, то је износ капитала који власник уноси када посао започне. У случају предузећа, то је износ капитала на који су акционари уписани.

    Као што је горе приказано, капитал представља део разлике између имовине и обавеза. Такође укључује резерве које се током времена акумулирају кроз добит.

    Ако сте нови у рачуноводству, можете проћи кроз ове финансије за нефинансијске књиге.

    С друге стране, негативни капитал се односи на негативни биланс акцијског капитала у билансу стања. Ова ситуација се обично дешава када је компанија током континуираног периода претрпела губитке тако да надокнади резерве и капитал који се појављују у билансу стања.

    То се може догодити и из низа других разлога. Следе главни разлози за негативни капитал.

    • Компанија је прекомерно задужена, што значи да постоји огромна количина дуга. Када компанија претрпи губитке, то резултира одливом готовине. Дакле, компанија се углавном задужује да би остала и пословала. Овај круг се наставља, што генерално резултира огромним гомилањем дуга, а компанија прави губитке. Поред тога, када компанија уђе у ову фазу негативног капитала, то резултира смањењем кредитног рејтинга, што даље резултира вишим каматним стопама.
    • Откуп сопствених акција - Према плану откупа акција компаније, компанија може купити своје уобичајене акције. Резултат је смањење капитала. Ако се откупе велике количине обичних акција, то може довести до негативног акционарског капитала.
    • Исплате дивиденде - Ако је компанија исплатила више износа новчаних дивиденди од добити коју је остварила, то може резултирати негативним акционарским капиталом.
    • Стварање одредби - Негативни капитал акционара може се десити и када је компанија створила велике резерве за будуће очекиване финансијске обавезе.

    Такође, имајте на уму да негативна задржана добит не значи нужно да акционари морају да дају новац компанији. Према законима о компанијама, акционари одговарају само у мери у којој новац који су уложили у посао.

    У случају негативних акционарских компанија, ако се ликвидирају или распадну, акционари вероватно не добијају ништа у замену за првобитно инвестирану инвестицију. Међутим, ако је компанија продала своју имовину више износа, може платити акционарима иако постоји негативни капитал.

    Како настаје негативни капитал акционара?

    Дозволите ми да вам објасним овај концепт уз помоћ примера.

    Мр.Кс жели да започне посао челичних калема. Купио је 1.000.000 долара од банке као зајам и 50.000 као свој допринос. Сада је купио средства за оснивање предузећа 25.000 америчких долара за куповину зграде и града и 5.000 америчких долара за намештај, 60.000 америчких долара за куповину челичних залиха (инвентара). Остатак америчких долара је у готовини. Сада је све спремно, па је отишао да започне посао. Његов почетни биланс стања појављује се на следећи начин.

    Дакле, на крају је започео посао, почео да продаје челик. Због тешког пословног окружења, цене челика су почеле да падају, а он би могао да прода свој инвентар од 60.000 долара за 35.000 долара, претрпевши губитак од 25.000 америчких долара.

    Уз то, узео је додатни зајам од 40.000 америчких долара и купио акције од 80.000 америчких долара.

    Готовинско стање = 60.000 УСД (отварање) + 35.000 УСД (продаја залиха челика) - 80.000 УСД (нова залиха) = 55.000 УСД

    Завршни биланс стања је следећи.

    У горе наведеном случају, актива-обавезе износи 1,65,000-1,40,000, што је 25,000 америчких долара, док акцијски капитал износи 25,000

    Сада идемо даље.

    Следеће 2017. године цене су додатно пале. Акције од 60.000 америчких долара продају се за само 25.000 америчких долара, уз губитак од 35.000 америчких долара.

    Резерве и вишак = - 25000 УСД - 35000 УСД = - 60000 УСД

    Укупна актива у овом случају износи 1.30.000 америчких долара, док обавезе 1.40.000 америчких долара, што чини акционарски капитал негативним.

    Негативни капитал акционара - Ревлон

    Погледајте следећи биланс стања америчке мултинационалне козметичке компаније, Укључивање Ревлона  2013.

    извор: Ревлон СЕЦ поднесци

    Као што видите на горњој снимци, у Ревлон-овој биланси стања постоји огромна количина негативне задржане добити (акумулирани дефицит), што доводи до негативног укупног капитала. Негативна задржана добит углавном је последица сталних губитака из њеног пословања, посебно услед успоравања на кинеском тржишту.

    Укупна имовина Ревлона износила је 3023 милиона америчких долара, док су његове обавезе износиле око 3.638 милиона америчких долара, што је резултирало дефицитом акционарског капитала од 614,8 милиона америчких долара.

    Негативни деоничарски капитал - Цолгате

    Погледајмо сада одељак о акционарском капиталу компаније Цолгате. Имајте на уму да је Цолгате профитабилна компанија са задржаном добити од 19,9 милијарди долара у 2016. години.

    Ипак, капитал његовог акционара је негативан из два разлога -

    1. Трезорске акције - Према плану откупа акција, Цолгате откупљује свој удео сваке године. Примећујемо да је Цолгате до 2016. године купио 19,13 милијарди долара обичних акција.
    2. Акумулирани остали свеобухватни приход - То је још један разлог зашто је капитал акционарског капитала компаније Цолгате негативан. Сваке године други свеобухватни губици још више повећавају губитке. (За детаље погледајте Акумулирани други свеобухватни приход)

    Консолидована изјава о променама на капиталу пружа нам свеобухватне детаље о одељку акционарског капитала. Молимо погледајте Цолгате-ов консолидовани извештај о променама на капиталу.

    Примећујемо да је 2016. године Цолгате откупио обичне акције вредне 1,55 милијарди долара. Такође, остали свеобухватни губици без пореза износили су - 230 милиона долара у 2016. години.

    извор: Цолгате СЕЦ Филингс

    Негативни акционарски капитал - ХП

    Погледајмо сада део акционарског капитала компаније ХП. Примећујемо да је 2015. године ХП-ов капитал акционара износио 27,76 милијарди долара, док је 2016. године постао негативан на - 3,88 милијарди долара. Зашто?

    извор: ХП 10К поднесци

    Примарни разлог због којег је ХП-ов деонички капитал постао негативан биле су промене у задржаној добити. Имајте на уму да промене у задржаној добити у ХП-у нису настале због губитака као ХП-а. ХП је профитабилан и пријавио је нето зараду од 2,49 милијарди долара у 2016. години.

    ХП-ов акционарски капитал постао је негативан због његовог раздвајања ХП Ентерприсе-а који је довео до смањења акционарског капитала за - 37,2 милијарде долара. Поред тога, негативни капитал акционара је додатно био сложен у новчаним дивидендама од 858 милиона долара.

    Импликације негативног акционарског капитала

    • Повећане каматне стопе банака
    • Тешкоће у прибављању додатних средстава било путем зајмова или капитала
    • Смањење кредитног периода које нуде повериоци или они могу ускратити продају кредита.
    • Смањење корпоративних процена и кредитног рејтинга
    • Смањење поруџбина јер се купци плаше да ће компанија поштовати уговор
    • Немогућност исплате дивиденде акционарима
    • Пад цене акција компаније
    • Предузеће се према законима може класификовати као болесно предузеће
    • Може резултирати отпуштањем запослених, што може довести до деградације имена и славе компаније и морала запослених.

    Да ли негативни капитал акционара подразумева нулту тржишну вредност?

    Само зато што је капитал у књигама предузећа негативан, то не значи да је цена удела компаније на тржишту нула или доступна бесплатно. Тржишна цена је увек позитивна. Они могу добро пословати у смислу цена акција, а акционари их могу врло добро купити. То је зато што тржишна цена акција не зависи само од књиговодствених вредности предузећа, већ и од броја фактора као што су изгледи компаније, оперативни новчани токови, остварива вредност имовине, прошли рекорд предузећа.

    Закључак

    Будући да нето вредност компаније представља њено финансијско здравље, инвеститор може представљати сигнал упозорења да напусти инвестицију у случају негативне нето вредности. Међутим, ово није једини фактор који треба узети у обзир приликом процене одлука о куповини или продаји.

    Корисни постови

    • Калкулатор оперативног новчаног тока
    • Извештај о капиталу акционара
    • Шта је откуп дела?
    • <