Цена по јединици (дефиниција, примери) | Како израчунати?

Дефиниција цене по јединици

Трошак по јединици може се дефинисати као износ новца који компанија потроши током временског периода за производњу појединачне јединице одређеног производа или услуга компаније која узима у обзир два фактора за свој израчун, тј. Променљиви трошак и фиксни трошак и ово број помаже у одређивању продајне цене производа или услуга компаније.

Објашњење

Трошак по јединици у предузећу помаже у мерењу трошкова насталих стварањем или производњом једне јединице производа, и то је једна од кључних мерила трошкова за рад компаније. Ова мера рачуноводства укључује све врсте фиксних трошкова и променљивих трошкова повезаних са производом робе или пружањем услуга у предузећу. Израчунава се додавањем свих фиксних трошкова повезаних са производом, тј. Трошкова који се не мењају када се промени вредност робе или произведене услуге; и сви променљиви трошкови повезани са производом, тј. трошкови који варирају када се вредност робе или произведене услуге промене и подели вредност са укупним јединицама произведеним током тог периода.

Формула цене по јединици

Цена по јединици = (Укупни фиксни трошкови + укупни променљиви трошкови) / Укупан број произведених јединица

Где,

  • Укупни фиксни трошкови: Укупни трошкови који се не мењају у предузећу када дође до промене броја или количине робе или произведене услуге
  • Укупни променљиви трошкови: Укупни трошкови који се мењају у предузећу када дође до промене броја или количине робе или произведене услуге

Укупан број произведених јединица: Количина укупних произведених јединица током одређеног периода.

Како израчунати цену по јединици?

  1. Прво, компанија треба да израчуна укупан износ новца утрошеног на фиксни трошак током периода додавањем свих издатака насталих на фиксним трошковима за тај период.
  2. Након тога, требало би да израчуна укупан износ новца потрошен на променљиве трошкове током периода додавањем свих трошкова насталих на променљивим трошковима за тај период.
  3. Затим, вредност изведена у кораку 1 треба додати вредности израчунатој у кораку 2, тј. Збиру укупних фиксних трошкова и укупних променљивих трошкова.
  4. Након овог изводи се укупан број јединица произведених током тог времена.
  5. На крају, зброј укупних фиксних трошкова и укупних променљивих трошкова израчунатих у кораку 3 треба поделити са укупним бројем јединица произведених током периода како је израчунато у кораку 4 да би се добила слика.

Пример

Овај образац Екцел по цени по јединици можете преузети овде - Предложак Екцел по цени по јединици

На пример, компанија А лтд је током једног месеца направила следеће трошкове.

  • Фиксни трошкови
    1. Трошкови кирије: 15.000 УСД
    2. Трошкови осигурања: 5.000 УСД
    3. Комунални трошкови: 10.000 УСД
    4. Трошкови рекламе: 6.000 УСД
    5. Остали фиксни трошкови: 7.000 УСД
  • Променљиви трошкови
    1. Трошкови материјала: 75.000 УСД.
    2. Трошкови рада: 55.000 УСД
    3. Остали променљиви трошкови: 27.000 УСД

Током месеца компанија је произвела 10.000 јединица. Израчунајте цену по јединици.

Решење

Следе кораци који се могу користити за израчунавање:

Корак 1 - Израчун укупних фиксних трошкова

  • =$15000+$5000+$10000+$6000+$7000
  • Укупни променљиви трошкови =$43000

Корак 2 - Прорачун укупних променљивих трошкова

  • =$75000+$55000+$27000
  • Укупни променљиви трошкови =$157000

Корак 3 - Укупно фиксних трошкова и променљивих трошкова

  • = $ 43,000 + $ 157,000
  • Укупни фиксни и променљиви трошкови = 200.000 УСД

Корак 5 - Калкулација

  • = $ 200,000 / 10,000
  • = 20 долара по јединици

Разлика између цене по јединици и цене по јединици

За трошак по јединици може се рећи да су трошкови по јединици настали у предузећу за производњу робе или услуга. Супротно томе, за цену по јединици може се рећи да је цена по јединици коју компанија наплаћује од свог купца против продате робе или услуга. Разлика између трошкова и цене по јединици је профит по јединици коју је компанија зарадила.

Значај

Израчун цене по јединици је суштински аспект сваке компаније јер помаже у одређивању продајне цене коју компанија треба да наплати од својих купаца. То је зато што компаније генерално збрајају проценат добити да би одредиле продајну цену.

Такође показује колико ефикасно послује, заједно са пружањем динамичног прегледа односа између различитих битних фактора компаније, као што су њени трошкови, приходи и добит. Дакле, идентификовање и анализа јединичних трошкова у предузећу један је од најбржих начина да се зна да ли компанија ефикасно производи свој производ или не.

Закључак

Цена по јединици помаже у мерењу трошкова компаније да створи или произведе једну јединицу производа и игра битну улогу у раду организације. Помаже компанији у одређивању продајне цене, заједно са показивањем ефикасности пословања.