ЛБО Финансирање (Дефинитон) | Топ 6 стратегија за ЛБО финансирање

ЛБО Финансирање суштинско значи да у трансакцији откупа са полугом, приватна капитална компанија стекне другу компанију или њен део улагањем свог малог капитала и узимања у обзир равнотеже која је главни део коришћењем дуга или полуге.

Шта је ЛБО финансирање?

У ЛБО трансакцији, приватна капитална компанија стиче компанију или део предузећа улагањем мале количине капитала и углавном коришћењем полуге или дуга за финансирање остатка накнаде. За финансирање ЛБО, приватна капитална компанија првенствено користи позајмљени новац за покривање трошкова стицања. Фирма Привате Екуити користи дуг како би подигла свој принос. Коришћење више полуге значи да ће ЈП предузеће зарадити већи повраћај улагања.

ЛБО Финансирање је тежак посао. Чак и ако на површини изгледа лако, фондови приватног капитала морају уложити додатне напоре да финансирају ЛБО трансакцију. У овом чланку ћемо размотрити разне опције које приватне власничке компаније имају за такво ЛБО финансирање.

Топ 6 стратегија за финансирање ЛБО

Када приватни капитал инвестира у ЛБО, мора да уложи пуно позајмљеног новца. Погледајмо како приватна капитална компанија финансира ЛБО.

# 1 - Финансирање продаваца

Ова стратегија ЛБО финансирања се често примећује када је продавац прилично заинтересован за продају. Због тога се продавац може уверити да одобрава зајам који се може амортизовати током година. Финансирање од стране продавца је такође веома корисно за купца јер купац добија комфор отплате дуга када довољно новца уђе у посао.

# 2 - Финансирање опреме:

Ово је још један облик ЛБО финансирања који користи купац. Ако компанија поседује било коју бесплатну опрему и нема шансе да се ова опрема користи у будућности, тада део набавне цене може бити коришћење ове опреме. Штавише, ако опрема има капитал, и то се може финансирати.

# 3 - Сопствена средства:

У овој врсти ЛБО финансирања, приватни капитал улаже 30% до 50% новца у капитал, што значи сопствени новац. А остатак новца је позајмљен, што значи облик дуга. Сада се тај проценат разликује у зависности од договора и такође услова на тржишту у датом тренутку. Међутим, скоро сваки ЛБО пада у распону између 30% и 50%. Приватни капитал се задуживао код засебних зајмодаваца и обично износи 50% до 70%.

# 4 - Старији дуг:

Ако као приватна капитална компанија преузмете старији дуг, прво га морате рангирати; јер пре свега (сав дуг и капитал) то морате да вратите. Услови овог дуга су такође врло строги. Да бисте преузели дуг, морате приказати одређене финансијске показатеље и придржавати се стандарда које зајмодавац помиње. И овај дуг је такође осигуран у односу на одређену имовину компаније. Ако компанија није у могућности да отплати дуг, зајмодавац ће стећи ту имовину. Како је овај дуг веома осигуран, каматна стопа за овај дуг је најнижа. Као приватна капитална компанија, можете узети ову врсту дуга за период од четири до девет година и на крају можете отплатити дуг једном уплатом.

# 5 - Подређени дуг:

Ово ЛБО финансирање користећи подређени дуг стоји тачно испод старијег дуга. Овај дуг можете узети на период од седам до десет година. И на крају периода морате да вратите цео износ у једном потезу. Овај дуг долази поред старијег дуга, јер у смислу ликвидације, овај дуг добија предност након старијег дуга. Једина замка овог дуга је та што подређени дуг има високу каматну стопу. Како овај дуг није толико сигуран као стари дуг, ризик је зајмодавца обично већи; зато наплаћују веће трошкове позајмљивања од старијег дуга.

# 6 - Мезанин дуг:

Ово ЛБО финансирање путем дуга има највећи ризик за зајмодавце и зато кошта много више од осталих врста дугова. Овај дуг стоји након старијег дуга и неосигураног дуга. А начин отплате је мало другачији од осталих дугова. Ево како то функционише. Ако узмете дуг од 100 деоница у облику полукатног дуга и требате сваке године да плаћате 10% камате, добићете 5% у готовини и 5% у натури. Потоњи део камате назива се ПИК (плаћа се у натури). Прве године ћете платити 5% у готовини, а остатак од 5% припашће у наредној години заједно са 10% од износа главнице за следећу годину. И овај метод ће трајати све док се читав дуг не отплати. Мезанински дуг се обично даје на период од 10 година или мање. Дакле, ви као приватна капитална компанија морате да исплатите дуг у року од 10 година. Мезанински дуг такође укључује гаранције или опције тако да зајмодавци могу учествовати у повраћају или сортирању капитала.

Како финансирати ЛБО са танком имовином?

Шта урадити када је имовина компаније исувише танка? За илустрацију ћемо узети пример.

  • Рецимо да компанија МНЦ има приход пре опорезивања од 1,25 милиона долара, а понуда коју добију је 5 милиона долара. Тако они одлазе код зајмодаваца и покушавају да распореде неки дуг против своје имовине. Једини проблем који имају је тај што немају довољно средстава за употребу као залог. Компанија МНЦ има имовину вредну око 2 милиона долара, укључујући опрему, али ипак постоји огроман јаз од 3 милиона долара.
  • У овој ситуацији, једина опција је финансирање ЛБО кроз новчане токове. За то, новчани токови морају бити огромни. Требало би да покрије старији дуг, подређени дуг и зараду предузетника. Ако новчани ток није толико велик, нема сврхе због које бисте требали ићи на откуп.
  • Доступна је још једна опција ако је вредност средства већа од новчаних токова и цене. Можете продати имовину компаније (која се такође може назвати финансирање опреме), а затим са остатком можете водити компанију.

Закључак

  • ЛБО финансирање је само по себи сјајан посао. Ако можете да купите одличан посао, могли бисте да остварите огроман профит само улагањем сопственог новца и позајмљивањем остатка новца као дугова.
  • Једина пресудна ствар о којој морате водити рачуна је пажња. Морате бити сигурни да пре него што се икада одлучите за куповину компаније знате све о компанији - операцијама, производима / услугама, начину на који компанија послује, вишем руководству и начину доношења одлука, новчаним токовима који долазе , приходи пре опорезивања сваке године, структура капитала и стратегија пословања за будуће ширење.
  • Ако можете да извршите темељну анализу и сматрате да је она задовољавајућа, онда само ви треба да идете на ЛБО. У супротном, боље је новац уложити у неке друге могућности улагања.