МАКС ИФ у програму Екцел | Користите формулу МАКС ИФ у програму Екцел да бисте пронашли максималне вредности

Мак је другачија функција која се користи за откривање максималне вредности у датом опсегу, док ако је функција условна функција, у мак функцији ако опсег има празне ћелије или логичке вредности, тада функција прескаче те вредности, али можемо да користимо Ако је изјава за приказ резултата заснована на критеријумима, метода за заједничку употребу функције МАКС ИФ је следећа = МАКС (Иф (Цритериа, Валуе)).

Мак ИФ формула у Екцел-у

Мак Иф је формула низа у екцелу, која се користи за идентификовање максималне вредности изван опсега вредности (или великог скупа података) са одређеним условом (логички тест). Формула функције Екцел МАКС ИФ коју треба унети у екцел да бисте користили ово је следећа:

= МАКС (АКО (логички тест, вредност_ ако је истинито, вредност_ ако_ нетачно))

С обзиром да је ово формула низа, ово увек треба користити у екцелу коришћењем „Цтрл + Схифт + Ентер“ тастери на тастатури за покретање формуле.

Објашњење формуле Мак Иф

Како синтакса формуле има мак и ИФ функцију у екцелу. Функција ИФ у формули користи се за стављање логике специфичне за критеријуме на основу којих се покушава пронаћи максимална вредност. Функција ИФ помаже у извођењу логике у скупу података и проналажењу исхода који се подударају са логичким тестом. Тхан Мак функција у екцелу идентификује максималну вредност свих исхода који се подударају са логичким тестом. Будући да се користи као формула низа, логика коришћењем функције Ако функција може више пута изводити логички тест у скупу података како би пронашла више вредности које се подударају с логичким тестом и тада функција мак може идентификовати максималну вредност истог .

Детаљан приказ употребе програма Екцел Мак Ако је у следећем одељку објашњена формула са снимком конкретне употребе формуле за скуп података.

Примена Екцел Мак ИФ формуле

Екцел МАКС ИФ функција се широко користи у више апликација где треба пронаћи максималну вредност међу великим скуповима података на основу одређених критеријума. Екцел МАКС ИФ функција може лако да сазна максималну вредност која се подудара са одређеним критеријумима међу много већим скупом података. У наставку је наведено неколико примера за исти: 

  1. Функција Екцел МАКС ИФ може се користити за проналажење максималних оцена које је ученик постигао из одређеног предмета међу великим скуповима података које су ученици одређеног одељења постигли у више предмета у школи. Скуп података у таквом примеру може бити заиста велик и сложен као у наставку:

Претпоставимо скуп података од 1000 ознака предмета како је детаљно описано у горњој табели, где предмети нису распоређени на одређени начин. Функција Екцел МАКС ИФ може лако да пронађе максималне оцене које је студент постигао из математике међу овом великом табелом (Употреба формуле биће објашњена у даљем одељку).

  1. Функција Екцел МАКС ИФ може бити врло корисна за продајне професионалце ФМЦГ компаније која послује на националном / међународном нивоу како би идентификовали град / државу / државу са максималним бројем продаја за одређене производе. Може се претпоставити да ће компанија која послује у тако великим размерама имати огроман скуп података да би стекла ове увиде о продајном броју производа.
  2. Слично томе, метролошки тим који анализира историјски тренд о најтоплијем лету за одређену годину може помоћу функције Екцел МАКС ИФ да сазна годину у којој је јунски месец забележио највишу температуру међу великим бројем података са температуром, месецима и годинама.

Постоји много примера када нам ова функција Екцел МАКС ИФ релативно олакшава живот дајући жељени резултат у кратком времену само правилном употребом ове формуле.

Како се користи формула Мак Иф у Екцелу?

Овај предложак Мак Иф Формула Екцел можете преузети овде - Мак Иф Формула Екцел Темплате

Узимајући пример скупова података оцена које су ученици постигли како је објашњено у претходном одељку, покушаћемо да разрадимо Мак Иф Формула у Екцелу да бисте сазнали максималне оцене које су ученици постигли из предмета Математика. Скуп података је дат у наставку:

Овде макс. Ако се формула у Екцелу може користити на следећи начин користећи следећу синтаксу:

= МАКС (АКО (К4: К13 = К17, Л4: Л13))

Такође у наставку је приказ примене екцел Мак Иф формуле на горе наведеном скупу података у екцелу и снимак стварног рада Екцел-а:

Ако се упутимо на горњи снимак рада екцела, логичан тест овде је Б2: Б11 = Ц14, који упоређује вредност у Б2: Б11 са Ц14, што је Математика.

Низ ће вратити резултате као тачно или нетачно на основу испуњавања логичког теста. Низ ће вратити све вредности за математику, тј. Све оцене које је студент постигао у математици.

Дакле, ако ће функција пружити резултате из колоне Е, тј. Ц2 до Ц11, да врати вредности које се подударају са математиком (логички тест). Коначно, Мак функција ће идентификовати максималну вредност из вредности низа која се подударају са логичким тестом.

Ова формула ће се откуцати како је приказано на горњој снимци у екцелу, а затим ће се унети помоћу тастера Цтрл, Схифт и Ентер да би се добила максимална вредност из скупа података који испуњава одређени логички критеријум. Овде, у овом случају, логички тест је ‘Б2: Б11 (Скуп података о субјектима) = Ц14 (Математика)’, који се користи помоћу функције Иф.

Тада се примењује функција Мак да би се добила максимална вредност.

Ствари које треба запамтити у вези са Екцел Мак Иф Формула

Увек треба имати на уму да је ово формула низа, зато је увек треба користити са Цтрл, Схифт и Ентер док примените коначну формулу. Такође, променљива која ће се користити за логички тест мора бити јасно дефинисана и мора бити без икакве грешке, у супротном формула можда неће проћи логички тест. Избор ћелија у екцелу треба да буде у складу са захтевом, јер погрешан одабир ћелија може завршити погрешним резултатима. Екцел МАКС ИФ функција је врло корисна за добијање максималне вредности података из великог скупа података који се подудара са одређеним критеријумима или логичким тестом. Формула за логички тест такође ће се примењивати врло опрезно са највећом пажњом сваке ситнице у формули да би се добио тачан исход из великог скупа података.