Процес спајања и преузимања | Топ 8 корака у процесу спајања и преузимања

Процес спајања и преузимања (спајања и преузимања)

Процес спајања и преузимања поступак је у више корака и може бити кратак у зависности од величине и сложености трансакције која је у питању. Спајања и преузимања су онај део пословања компаније у којем два ентитета комбинују своју имовину у потпуности или делимично, да би формирала нови ентитет или функционисала као једно или друго.

Подијелили смо ово у 8 широких корака:

  1. Развијање стратегије
  2. Идентификовање и контактирање циљева
  3. Размена информација
  4. Процена вредности и синергије
  5. Понуда и преговарање
  6. Дужна пажња
  7. Купопродајни уговор
  8. Затварање понуда и интеграција

8 Корак у процесу спајања и преузимања (М&А)

# 1 - Развијање стратегије

Процес спајања и преузимања започиње развојем стратегије која укључује различите аспекте. Купац идентификује мотивацију која стоји иза процеса трансакција спајања и преузимања, врсту трансакције коју жели да спроведе, износ капитала који је спреман да потроши за ову трансакцију неки су од фактора које купац узима у обзир приликом развијања стратегије.

# 2 - Идентификовање и контактирање циљева

Након што купац развије стратегију спајања и преузимања, почињу да идентификују потенцијалне циљеве на тржишту који одговарају њиховим критеријумима. Саставља се списак свих потенцијалних циљева и купац почиње да их контактира како би изразио интересовање за њих. Главна сврха овог корака је прикупљање више информација о циљевима и мерење нивоа њиховог интереса за такву трансакцију.

# 3 - Размена информација

Након што се иницијални разговор добро одвија и обе стране покажу интерес да наставе са трансакцијом, започињу са почетном документацијом која обично укључује подношење писма о намерама да се званично изрази интерес за трансакцију и потписивање документа о поверљивости који осигурава да поступак расправе о споразуму неће се угасити. Након тога, ентитети размењују информације као што су финансије, историја предузећа, итд., Тако да обе стране могу боље да процене користи од посла својим акционарима.

# 4 - Процена вредности и синергије

Након што обе стране добију више информација о другој уговорној страни, започињу процену циља и договора у целини. Продавац покушава да утврди која би била добра цена која би резултирала добитком акционара од посла. Продавац покушава да процени шта би била разумна понуда за мету. Купац такође покушава да процени обим синергија у спајању и преузимањима које може добити од ове трансакције у виду смањења трошкова, повећане тржишне снаге итд.

# 5 - Понуда и преговарање

Након што купац заврши процену и процену купца, подноси понуду акционарима циља. Ова понуда може бити готовинска или акција. Продавац анализира понуду и преговара о бољој цени ако сматра да понуда није разумна. Овај корак може потрајати дуго, јер ниједна страна не жели да премоћ пружи другој показујући журбу да закључи договор. Још једна уобичајена препрека у овом кораку је да понекад када је циљ врло атрактиван ентитет може постојати више потенцијалних купаца. Тако често постоји конкуренција међу купцима да понуде бољу цену и услове за циљ.

# 6 - Дужна пажња

Након што је мета прихватила понуду купца, купац започиње дубинску анализу циљног ентитета. Дужна пажња се састоји од темељног прегледа свих аспеката циљног ентитета, укључујући производе, базу купаца, финансијске књиге, људске ресурсе итд. Циљ је осигурати да не буде одступања у информацијама које су раније пружене купцу и засноване на њима. на коме је дата понуда. Ако се појаве нека одступања, то би могло довести до ревизије понуде како би се оправдале стварне информације.

# 7 - Уговор о куповини

Под претпоставком да је све прошло у најбољем реду, укључујући владина одобрења и да не улазе закони о антитрусту, обе стране започињу са израдом коначног споразума у ​​којем се наводи готовина / залихе које би биле дате циљним акционарима. Такође укључује време у којем би се таква исплата извршила циљним акционарима.

# 8 - Затварање понуда и интеграција

Након финализације уговора о куповини, обе стране закључују посао потписивањем докумената и купац стиче контролу над циљем. Након закључења посла, управљачки тимови оба ентитета раде заједно како би их интегрисали у спојени ентитет.

Прописи о трансакцијама М&А

Прописи о процесу спајања и преузимања предузећа су следећи -

  • Антитруст - Процеси спајања и преузимања врло су уско регулисани јер имају потенцијал да поремете поштено и праведно тржиште. Трансакције спајања и преузимања требају одобрење владе да би се прошло. Ако влада сматра да је трансакција против јавног интереса, поставиће Антитрустовске прописе и неће је одобрити.
  • Закони - Усвојени су различити закони који надгледају поступак спајања и преузимања и осигуравају да они нису против јавног интереса. На пример, Виллиамсов закон захтева јавно објављивање уколико компанија стекне више од 5% друге компаније.

Закључак

Трансакције преузимања и преузимања дешавају се редовно, а понекад имају облик пријатељских трансакција, а понекад су непријатељске. Они помажу компанијама да расту у истој индустрији, као и да се шире у нове индустрије. Процес трансакција спајања и преузимања може бити дуг или кратак, у зависности од сложености трансакције као и величине. Временски период такође може зависити од регулаторних одобрења потребних за с