Књига ситних новчаних средстава (формат, пример) | Импрест и обични систем

Значење ситних књига

Књига ситних новчаних средстава је књиговодствена књига која се користи у сврху евидентирања издатака за ситни новац, тј. Издатака који су мали у износу који компанија има у свакодневном пословању.

Књига ситног новца може се изразити као формални резимирање издатака за ситни новац, који се односи на редовне свакодневне трошкове пословања, а који нису повезани са директном линијом пословања. То је књиговодствена књига која се користи за мале трошкове евидентирања и мале вредности.

Како функционише књига ситних каса?

  • Основа рачуноводства лежи у три главна рачуноводствена појма и рачуне, који чине дневник, књигу и ситну касу. Свака трансакција евидентирана у књиговодственим књигама пролази кроз ова три главна рачуна да би се ухватила.
  • Дневник је саставни део књиговодства, који је полазна тачка рачуноводства, и бележи све пословне трансакције. Насупрот томе, благајна благајне евидентира трансакције повезане са готовинским рачуном. Од покретања часописа припрема се рачун главне књиге уз помоћ којег се припремају завршне књиге рачуна предузећа.
  • Међутим, постоји неколико трансакција током редовног пословања, које су врло ситног и номиналног износа и нису евидентиране на рачуну у благајни. За трансакције такве природе користи се Петти Цасх Боок.

Формат књиге за ситни новац

Испод је узорак формата Књиге ситног новца.

Особа која је одговорна за евидентирање рачуна и уплата позната је као ситна благајна. У предузећу књигу ситних новчаних средстава обично води административно одељење предузећа, јер су рачунски одсеци углавном заузети значајнијим пословним трансакцијама, а такође је и административно одељење одговорно само за такву врсту трошкова.

Системи ситних књига

Готовина се даје благајни на основу следећег система ситне готовине: -

#1 – Уобичајени ситни систем готовине

Према овом систему, ситни благајник даје паушални износ готовине. Благајна је одговорна за вођење евиденције свих трошкова за преглед главне благајне и представља је пре него што затражи нова средства за поновно покретање свакодневних трошкова.

# 2 - Систем аванса за ситни новац

Под системом ситне готовине Импрест, износ ситне благајне је фиксиран за дати период у којем је обично мање од месец или недељу дана. У том периоду, благајник мора водити рачун ситне готовине у оквиру датог буџета. На крају периода, благајник подноси извештај, а износ који је он потрошио надокнађује се тако да износ постане једнак почетном стању на почетку претходног месеца. У случају да издаци премашују износ који је упућен, посебан захтев у коме се наводи да је захтев потребно подићи главној каси ради допуњавања средстава за одређено време. Компаније су систем импреста за ситне готовине широко усвојиле да воде свој рачун за ситну готовину.

Предности

  • Према овом методу Петти Цасх Систем, стварни захтеви за готовином се ефикасно остварују. На пример, ако се у месецу 1.000 УСД потроши само на такве трошкове, почетни износ који се дозначи одговорној страни може се одмах повећати или смањити након анализе периода и природе настанка трошкова
  • Систем аванса за ситни новац такође минимизира вероватноћу било какве грешке која се може десити током књиговодства, пошто га благајник периодично прегледава
  • Испробан је и тестиран и ефикасна је метода која такође одузима пуно времена и ефикасна је
  • Ова метода такође може донети уштеду трошкова фирми јер се износ настао у ситним новчаним трошковима пажљиво анализира и периодично проверава како би се утврдило колико је готовине потребно и где компанија може смањити трошкове у ситним стварима
  • Импрест Петти Цасх Систем такође омогућава запосленима како да ефикасно рукују готовином како би доказали своју вредност старијим особама да их се може видети и као будуће менаџере готовине у фирми

Мане

  • Коришћење овог система је понекад веома дуго, може потрајати и често захтева неке ресурсе који ће радити иза њега, а који се такође могу применити у неким другим ефикасним и корисним задацима
  • Систем треба периодично поново прегледати, а сваки забележени износ треба мапирати у односу на сваки трошак који може постати дуготрајан процес ако је квантитет уноса значајног износа у послу

Закључак

Матична књига је ручни систем евидентирања трошкова и често је склона грешкама, а понекад постаје гломазан задатак вођења књига и евидентирања сваке трансакције, посебно у великој компанији. Међутим, да би ово превазишле данас, многе компаније укидају стари систем књиговодства. Они прелазе на савремени књиговодствени систем, а то су корпоративне кредитне картице или коришћење рачунара софтвера, који је ефикасан систем евидентирања и номиналних и значајних износа пословних трансакција.

Временом је књига евиденције ситног новца изгубила на значају, али се и даље може користити као згодан алат за снимање у компанијама у којима се није одвијала модерна технологија.