Оперативни профит насупрот нето добити | 4 најбоље разлике (са Инфографиком)

Оперативна добит насупрот разлици у нето добити

Главна сврха вођења било ког посла је профит. Добит је у руци након плаћања свих рачуна и трошкова. Добит се састоји од три врсте нето добити, оперативне добити и бруто добити, а ове бифуркације се врше на основу извора одакле је посао генерирао профит.

У овом чланку разматрамо кључне разлике између оперативне добити и нето добити.

Шта је оперативни профит?

Оперативна добит се изводи из бруто добити. То је приход који остаје након плаћања свих трошкова и трошкова које компанија плаћа у вођењу посла. Можемо рећи да је то преостали износ након обрачуна свих трошкова и трошкова, који укључује све трошкове фиксних трошкова као што су станарина, трошкови одржавања, трошкови осигурања итд. И курирски трошкови променљивих трошкова, рачуни за струју, амортизација имовине итд.

Оперативна добит не укључује добит остварену инвестицијама или камате генериране на штедњу. Оперативни профит помаже до постизања познатог профита оствареног пословањем компаније. Бави се језгром компаније.

Оперативни профит је бруто профит умањен за оперативне трошкове и може се записати као: -

  • Оперативна добит = бруто добит - оперативни трошкови

Оперативни добитак се такође може израчунати као нето добитак умањени за неоперативне трошкове минус неоперативни приход, а може се изразити и као: -

  • Оперативна добит = Нето добит - Неоперативни приход - Неоперативни трошкови

Шта је нето добит?

Нето добит је укупан преостали приход који преостане након обрачуна свих новчаних токова. То може бити прилив или одлив, што представља позитивно или негативно. То је такође износ зараде који остаје након смањења свих трошкова које предузеће врши, камата које предузеће плаћа зајмодавцу и пореза. Нето добит је добит остварена из свих извора након одбитка свих трошкова.

Користи се као индикатор јер указује на способност компаније да генерише од продаје. Говори о профитабилности предузећа и показује стварну добит коју је предузеће генерисало у одређеном обрачунском периоду. То је основна разлика између укупног прихода и укупних трошкова које компанија има у вођењу посла.

Нето добит је укупан приход умањен за укупан трошак који се може изразити као: -

  • Нето добит = Укупни приход - Укупни трошак.

Нето добит може се записати као бруто добит умањена за укупне трошкове пословања, камате и порез и може се изразити као: -

  • Нето добит = укупан приход - укупан трошак за операције, камате и порез.

Нето добит у смислу оперативне добити је оперативна добит умањена за камате умањену за порез и може се записати као: -

  • Нето добит = оперативна добит - камата - порез.

Оперативна добит насупрот нето добити Инфограпхицс

Овде вам пружамо 4 главне разлике између оперативне добити и нето добити.

Оперативна добит насупрот нето добити - кључне разлике

Кључне разлике између оперативне добити и нето добити су следеће -

  • Оперативни профит је преостали приход предузећа након исплате оперативних трошкова. Насупрот томе, нето добит је преостали приход предузећа након плаћања свих трошкова које је предузеће претрпело.
  • Оперативни профит помаже да се зна како компанија управља својим ресурсима и управља својим трошковима. Насупрот томе, нето добит помаже у сазнавању стварне добити коју је компанија остварила у обрачунском периоду.
  • Оперативна добит помаже у елиминисању непотребних оперативних трошкова, док нето добит помаже Упознавање добити и учинка предузећа у обрачунском периоду;
  • У случају оперативне добити је добит остварена оперативним активностима, док је нето добит добит остварена из свих извора након одбитка свих трошкова.
  • Оперативни профит и његови параметри израчунавања концентришу се на основну оперативну активност компаније. Супротно томе, нето добит и њени прорачунски параметри концентришу се на укупну активност и друге изворе такође ради израчунавања профитабилности предузећа.
  • Оперативни профит говори о профитабилности пословања компаније, док нето добит говори о способности компаније да генерише за власнике, власнике удела и акционаре.

Оперативна добит насупрот нето добити Разлика од главе до главе

Погледајмо сада међусобну разлику између оперативне добити и нето добити.

Основа - Оперативна добит насупрот нето добитиОперативни профитНето добит
ЗначењеОперативни профит је преостали приход предузећа након исплате оперативних трошкова.Нето добит је преостали приход предузећа након плаћања свих трошкова које је предузеће остварило.
КористиДа зна управљање трошковима предузећа и како предузеће управља својим ресурсима.Да се ​​зна стварна добит коју је компанија остварила у обрачунском периоду.
ПредностПомоћ у уклањању непотребних оперативних трошкова.Да се ​​зна профит и учинак предузећа у обрачунском периоду.
Извор добитиОперативни профит је профит остварен оперативним активностима.Нето добит је добит остварена из свих извора након одбитка свих трошкова.

Сличности између оперативне добити и нето добити

Постоје неке сличности између оперативне добити и нето добити, а оне су следеће: -

  • Оперативна добит и нето добит део су биланса успеха предузећа.
  • Обоје показују профитабилност компаније и пружају профит који је компанија генерисала.
  • Обоје су корисни за једно читање финансијских извештаја и пружају јасну слику о здрављу компаније.
  • Оба се израчунавају након умањења различитих трошкова компаније.

Завршна мисао

Добит се састоји од три врсте нето добити, оперативне добити и бруто добити, а ове бифуркације се врше на основу извора одакле је предузеће остварило добит, а када је профит остварен из оперативних активности то је оперативни профит и када је профит за генерирање укупног пословања то је нето добит. Постоје различити нивои добити, међу којима је основни ниво бруто добит, средњи ниво профита је оперативни профит и дно, а коначни ниво профита је нето профит који је стварни профит предузећа. Оперативна добит и нето добит део су биланса успеха предузећа.

Оперативни профит је преостали приход предузећа након подмиривања оперативних трошкова, а нето добит је преостали приход предузећа након плаћања свих трошкова који су настали у предузећу, што укључује све трошкове, порез и камате. И оперативни и нето добитак помажу да се сазна профитабилност предузећа.