БДП вс БНП | Топ 5 најбољих разлика (са инфографиком)

Разлике између БДП-а и БДП-а

Да би се измерила годишња производња земље, оба Бруто домаћи производ (БДП) и Бруто национални производ (БНП) сматрају се тамо где је бруто домаћи производ (БДП) мера националне производње током целе године, док је бруто домаћи производ (ГНП) мера годишње производње или производње грађанина земље без обзира да ли је у матичној земљи или у иностранству, па се стога граница државе не сматра у обрачуну БНП-а.

Бруто домаћи производ узима у обзир тржишну вредност свих финалних добара и услуга произведених производним факторима као што су капитал и рад који се налазе у некој земљи или привреди током датог временског периода, углавном годишње или квартално. Међутим, бруто национални производ узима у обзир тржишну вредност свих финалних добара и услуга произведених од производних фактора као што су капитал и рад који испоручују грађани неке земље, без обзира на то да ли се ова слична производња одвија унутар провинције или изван ње.

Шта је БДП?

Укупна тржишна вредност робе и услуга произведених у земљи у одређеном временском периоду позната је као бруто домаћи производ (БДП). то је најчешће коришћена мера величине националне економије. Обухвата само куповину новопроизведене робе и услуга и не укључује продају или препродају робе произведене у претходним периодима. Пренос плаћања које је извршила влада, попут незапослености, пензионисања и социјалних давања, нису економска производња и нису укључени у израчун БДП-а.

  • Вредности које се користе за израчунавање БДП-а су тржишне вредности финалне робе и услуга - то јест, вредност мотора возила коју Тоиота производи није изричито укључена у БДП; њихова вредност је укључена у коначне цене Возила која користе моторе. Слично томе, вредност Рембрандтове слике која се продаје за 15 милиона евра није укључена у израчун БДП-а, јер није произведена током тог периода.
  • Роба и услуге које пружа држава покривени су БДП-ом, иако немају експлицитне цене на тржиштима. На пример, укључене су услуге које пружа полиција или правосуђе, као и добра као што су аутопутеви, бране и побољшања инфраструктуре, јер се ова роба и услуге не продају по тржишним ценама, БНП у односу на БДП се вреднује по њиховој цени за државу.
  • Бруто домаћи производ представља новчану меру свих готових производа и услуга произведених унутар граница земље у одређеном временском периоду. Иако се БДП обично израчунава на годишњем нивоу, или се може израчунати и на кварталном нивоу.

БДП се може израчунати према следећој формули:

БДП = Ц + И + Г + (Кс - М)

Где,

  • Ц = Укупна приватна потрошња
  • И = Укупан износ улагања
  • Г = Државна потрошња
  • И, Кс - М = Разлика између извоза и увоза земље. 

Шта је БНП?

Бруто национални производ (БНП) представља процену укупне мере свих финалних производа и услуга произведених у одређеном периоду производним средствима у власништву становника те земље. БДП се обично израчунава узимајући збир појединачних издатака за потрошњу, приватних домаћих инвестиција, државних расхода, нето извоза и било ког дохотка који резиденти остварују од прекоморских инвестиција, умањеног за приход који су резиденти остварили у домаћој економији. Нето извоз представља разлику између онога што нека земља извози умањену за било који увоз робе и услуга.

БНП = БДП + НР - НП

Где,

  • НР = Приходи од нето прихода
  • НП = Нето одлив у страну имовину

БДП вс БНП Инфограпхицс

Пример

У зависности од сигурности, БДП државе може бити већи или нижи од њеног БДП-а. Зависи од односа домаће и стране производње у датој земљи.

На пример, кинески БДП је за 300 милијарди долара већи од њеног БДП-а, према јавним подацима доступним на разним платформама, због великог броја страних компанија које производе у земљи, док је амерички БНП за 250 милијарди долара већи од њеног БДП-а, јер већих количина производње која се одвија ван граница земље.

Кључне разлике

  • Агрегат све робе и услуга генерисаних унутар географских ограничења земље познат је као БДП, а агрегат све робе и услуга које генеришу грађани те земље познат је као БНП.
  • БДП узима у обзир производњу производа у границама земље. а с друге стране, бруто национални производ мери производњу производа од стране компанија, индустрија и свих других фирми у власништву становника земље.
  • Основе за израчунавање бруто домаћег производа је локација, док је БНП заснован на држављанству.
  • У случају БДП-а, израчунавање продуктивности врши се на скали земље, док говоримо о бруто националном производу, његово израчунавање је продуктивност на међународном нивоу.
  • Бруто домаћи производ се фокусира на израчунавање домаће производње, али БНП узима у обзир само производњу појединаца, предузећа и корпорација у земљи.
  • БДП мери снагу домаће економије земље. С друге стране, бруто национални производ мерио је како становници доприносе економији земље.

Упоредна табела БДП-а и БНП-а

Основа за упоређивањеБДПБНП
ДефиницијаБруто домаћи производ узима у обзир тржишну вредност свих финалних добара и услуга произведених од фактора производње као што су капитал и рад који се налазе у некој земљи или привреди током датог временског периода, углавном годишње или квартално. Бруто национални производ узима у обзир тржишну вредност свих финалних добара и услуга произведених од производних фактора као што су капитал и рад који снабдевају грађани неке земље, без обзира да ли се слична производња одвија унутар провинције или ван ње.
МерењеМери само домаћу производњу.Мјери производњу од стране држављана.
УкључујеПроизводња добара и услуга од стране странаца у тој земљи.Производња добара и услуга од стране својих грађана ван земље.
ИскључујеПроизводња добара и услуга од стране својих грађана ван земље.Производња добара и услуга од стране странаца у тој земљи.
Широко користеПроучавати обрисе домаће привреде.Да проучи како становници доприносе економији.

Закључак

Кључно за разликовање ове две тачке је то што приликом израчунавања БДП-а морамо узети у обзир све ствари које се производе у границама земље и да то укључује робе и услуге које производе и страни држављани. Док говоримо о БНП-у, разматрамо само производњу коју је извршио становник земље, без обзира да ли се налази у земљи или изван ње, а производња страних држављана није укључена.