Трошкови продате робе (дефиниција, пример) | Шта је ЦОГС?

Колики су трошкови продате робе (ЦОГС)?

Трошкови продате робе (ЦОГС) су кумулативни укупни директни трошкови настали у вези са продатом робом или услугом и укључују директне трошкове попут трошкова сировина, директних трошкова рада и осталих директних трошкова, али искључују све индиректне трошкове настале услед компанија.

То је трошак који је директно повезан са производњом робе која се продаје у предузећу. Другим речима, ЦОГС је акумулација директних трошкова који су уложени у робу коју продаје ваша компанија. Овај износ укључује трошкове било ког материјала који се користи у производњи робе, а такође укључује и директне трошкове рада који се користе за производњу наведеног бунара. Трошкови рада укључују директни рад и индиректни рад.

  • Трошкови материјала укључују директне трошкове попут сировина, као и залихе и индиректне материјале. Тамо где се одржавају ненамерни износи залиха, порески обвезник мора да води залихе залиха у сврху пореза на доходак, наплаћујући их на трошак или робу која се продаје у употреби, а не у куповини.
  • Директни трошкови рада су зараде које се исплаћују запосленима који сво време проводе радећи директно на производу који се производи. Индиректни трошкови рада су зараде које се исплаћују осталим запосленим у фабрици укљученим у производњу. Трошкови пореза на зараде и накнада за накнаду углавном су укључени у трошкове рада, али се могу третирати као режијски трошкови.
  • Искључује индиректне трошкове као што су трошкови продаје или трошкови маркетинга. У презентацији биланса успеха, продата роба се одузима од нето прихода да би се добила бруто маржа предузећа.
  • У услужној индустрији то би укључивало порез на зараде, рад и бенефиције за запослене који су директно укључени у пружање услуге. Сви трошкови повезани са индиректним трошковима искључени су из ЦОГС-а, као што су маркетиншки трошкови, режијски трошкови и накнаде за испоруку.
  • На пример, од трошкова преносног рачунара, произвођач би укључио трошкове материјала потребних за делове преносног рачунара, плус трошкове рада који се користе за састављање делова преносног рачунара. Трошкови слања преносних рачунара дистрибутерима и трошкови радне снаге потребне за продају преносних рачунара били би искључени. Такође, трошкови настали на преносним рачунарима који су на залихама током године неће бити урачунати у израчун трошкова продате робе, било да су трошкови директни или индиректни. Другим речима, ово укључује директне трошкове производње робе или услуга које се купцима продају током године.

Утицај методе пописа

На то такође може утицати врста методологије обрачуна трошкова која се користи за извођење трошкова завршетка залиха. Постоје један од три начина евидентирања трошкова залиха током одређеног периода - Први улаз, први излаз (ФИФО), Последњи улаз, први излаз (ЛИФО), и Метод просечних трошкова.

Размотрите утицај следећих метода обрачуна трошкова залиха:

  1. Прво улазак, први излаз - Под овом методом, познатом као ФИФО инвентар, претпоставља се да је прва јединица додата у инвентар ЦОГС прва употребљена. У инфлаторном окружењу, где се цене повећавају, ФИФО резултира наплатом ЦОГС робе ниже цене.
  2. Последњи улаз, метода првог изласка Под овом методом, познатом као ЛИФО инвентар, претпоставља се да је последња јединица додата трошку залиха продате робе прва употребљена. У инфлаторном окружењу у којем се цене повећавају, ЛИФО резултира наплаћивањем робе која кошта више.
  3. Метод просечних трошкова - Просечни трошак израчунава се дељењем укупних трошкова робе спремне за продају са укупним бројем јединица спремних за продају. Даје пондерисани просечни јединични трошак који се примењује на јединице расположиве у завршном инвентару на крају периода.

Пример цене продате робе

Трошкови варирају у зависности од тога да ли се ради о малопродаји, велетрговини, производњи или услужном послу.

  • У малопродаји и велепродаји, ЦОГС током извештајног периода укључује почетак и крај залиха. То, наравно, укључује куповине обављене током извештајног периода.
  • У производњи укључује залихе готове робе, плус залихе сировина, залихе робе у процесу, директну радну снагу и директне фабричке режијске трошкове.
  • У случају услужног пословања, приход се остварује од активности појединаца, а не од продаје производа. Отуда је израчунавање трошкова продате робе мањи задатак због ниске употребе материјала потребних за остваривање прихода.

Значај ЦОГС-а

ЦОГС је важна компонента финансијских извештаја. Одбија се од прихода компаније да би се добио бруто профит. Бруто добит је мера која процењује колико ефикасно предузеће управља својим оперативним трошковима у производном процесу. Трошак продате робе који користе аналитичари, инвеститори и менаџери за предвиђање бруто добити компаније. Ако се ЦОГС повећа, бруто добит ће се смањити и обрнуто. Према томе, предузећа ће моћи да одржавају ниске ЦОГС тако да нето добит буде већа.

ЦОГС се може интерно користити за мерење успеха компаније и за одређивање када треба повећати цене одређеног производа. Продата роба такође може да се користи за постављање марже добити и као основу цене вашег производа.

Ограничења ЦОГС-а

То се лако може прилагодити распоређивањем у залихе већих производних трошкова него што је настало, прилагођавањем количине залиха у затварању залиха на крају обрачунског периода, прецењивањем залиха на залихама, пропуштањем отписа застарелог залиха итд. залиха се намерно надувава, ЦОГС ће се смањити, што ће заузврат довести до веће од стварне бруто профитне марже, а тиме и до напуханог нето прихода.