Бруто плата вс Нето плата | Главне разлике (са Инфографиком)

Разлика између бруто зараде и нето зараде

Бруто плата је зарада пре одбитка пореза на доходак (Фед и државни порези), социјално осигурање (ФИЦА порез - порез на зараде), здравствено осигурање док нето зарада је зарада код куће која се приписује на банковни рачун запосленог.

Бруто плата је износ који се плаћа пре одбитка било ког пореза или било ког другог одбитка, а такође укључује све бонусе, додатак за смену, регрес, прековремени рад и друге разлике. Такође искључује пензије (нпр. Рачуни 401 (к)) заједно са порезима одбитним код извора. Бенефиције (попут групног здравственог осигурања и друге врсте безготовинских компоненти које су део зараде не рачунају се као део бруто зараде);

Нето плата, која је обично позната као плата код куће и представља приход који ће запослени понијети кући након опорезивања, а који се одбија на извору и друге такве одбитке као што су пензије, као што је раније поменуто. Нето плата је бруто плата умањена за одбитак пореза на доходак, што значи, Формула нето прихода од зараде = бруто зарада - порез на доходак одбит од извора - пензионе бенефиције.

Испод клизача на плати помоћи ће нам да идентификујемо основну разлику између бруто и нето зараде.

Бруто плата насупрот нето плата Инфограпхицс

Погледајмо главне разлике између бруто и нето зараде заједно са инфографикама.

Кључне разлике

  • Кад год се било који запослени пријави за било који зајам или за проверу подобности кредита, узима се у обзир нето плата. Међутим, бруто плата се узима у обзир, у одређеним околностима, попут израчунавања бонуса запосленог или захтева за осигурањем.
  • Такође, може се променити његова нето зарада или зарада код куће, а то може варирати и месечно. Запослени има могућност да смањи износ пореза на доходак поштујући правила. Нпр., Ако неко инвестира у осигурање, тада ће испуњавати услове за одбитке према закону о порезу на доходак и може повећати нето плату у рукама. Даљи износ бруто зараде се не мења, јер је то утврдило и одредило предузеће и помиње се у писму о понуди запосленог, али да, то се мења тек након годишњег повећања.
  • И за подношење захтева за кредитне картице узима се у обзир нето зарада и на основу тога компанија одлучује о ограничењу кредитне картице. Бруто зарада је она коју не може очекивати примање на свој банковни рачун, јер тамо морају бити порези или пензије.

Упоредна табела бруто / нето зарада

ОсноваБруто платаНето зарада
ДефиницијаБруто плата је приход који запослени оствари у облику ЦТЦ-а пре разматрања пензија (нпр. 401 (к) накнада), одбитка од пореза на доходак.Нето плата је стварна зарада од куће коју запослени добија на свом банковном рачуну.
ИскључењаПензионе бенефиције (нпр. 401 (к) бенефиције), порез на доходак, који се одбија од извора, додатак за смену, бесплатни оброк ако постоји.То укључује све и одбија све порезе и друге пензије.
ПримериОво ће углавном угрозити директне и друге индиректне користи:

• ДИРЕКТАН

1) Основна плата

2) Додатак за драго (ДА)

3) Медицинска помоћ

4) Додатак за возило

5) Мобилни додатак

6) Интернет додатак

• ИНДИРЕКТАН

1) бескаматни зајмови

2) Субвенционисана исхрана

3) Изнајмљивање пословног простора

Нето плата ће обухватити све, али само након следећих одбитака, а то су порези и пензије.

1) 401 (к) пензије

2) користи 403 (б)

3) Порез на добит одбијен од извора (савезни порези)

4) Државни порези

5) социјално осигурање

6) Било која премија здравственог осигурања

Закључак

Дакле, кад год запосленик добије писмо компаније од компаније, потребно је узети у обзир све горе поменуте факторе као да игнорише те бројке пензија и ако оне чине главни део њиховог ЦТЦ-а, тада ће његова нето зарада или зарада код куће доћи мање до онога што би очекивали.

На пример, господин Кс је добио понуду од компаније АБЦ у којој је у писму са понудом поменуо да ће платити 9,00.000 / - као ЦТЦ, што укључује 90.000 као Медицаре и 90.000 као 401 (к) доприноса, а онда запослени мора да узме у обзир да примали би плату у руке подјелом (9,00,000 мање Медицаре умањено 90,000 за 401 (к) допринос) / 12, а не 9,00,000 / 12 под претпоставком да нема савезних пореза.