Сложени унос у часопис (дефиниција, примери) | Како снимити?

Сложени унос у дневнику је унос у дневник у рачуноводственом систему где се терети више рачуна или се књижи више рачуна, тј. Када трансакција мора да утиче на више од три рачуноводствене главе.

Дефиниција сложеног уноса у дневник

Сложени унос у дневник значи комбинацију две или више задужења и кредита у једном рачуноводственом запису. То значи да је то унос у дневник са следећим комбинацијама:

  1. Једно задужење и два или више кредита, или
  2. Један кредит и два или више дугова, или
  3. Два или више задужења и кредита

Према правилу уноса у дневник, укупан износ задужења и кредита увек треба да буде једнак. Комбиновани уноси у дневнике могу укључивати амортизацију, обрачун зарада, разне ставке на одређеној фактури, усаглашавање банака, појединачну трансакцију која укључује више компонената итд. Професионалци на основу своје професионалне просудбе и искуства могу спојити различите уносе у часопису.

Примери сложених уноса у часопис

Да разумемо сложени унос са примерима:

Пример # 1

АБЦ лимитед, 31. марта, има следећу листу имовине са износом амортизације који се терети у пословним књигама:

Молимо вас да сложени унос дневника предате појединачно и у сложеном формату.

Решење:

Из наведеног је очигледно да улазак једињења штеди време и енергију, јер се више података може сажети са бољом презентацијом.

Пример # 2

Господин АБЦ је сина ставио у Б-школу на студије менаџмента. Тамо је платио 90.000 долара, укључујући све компоненте. Списак компонената исте је као што је дато у наставку:

Молимо вас да појединачно и сложено унесете сложени унос у књиге Б-школе.

Решење :

Предности

  • Штеди време - Написи попут обрачуна зарада, амортизације, накнада итд. За поједине запослене или студенте доводе до огромног броја пријава. Међутим, када су представљени у сложеном облику, то штеди много времена и енергије, што се може искористити у другим продуктивним задацима.
  • Боља презентација - Сложени уноси представљају податке на бољи начин у односу на засебне уносе.
  • Подаци доступни у обрасцу Резиме - Сложени уноси представљају податке у сажетку, што даје бољи поглед из птичје перспективе за анализу.

Мане

  • Захтева стручност - Уоквиривање сложеног уноса за све задатке није шоља чаја свих појединаца. Постоји много предмета попут закупа итд. Који захтевају висок ниво професионалне стручности. Није лако уоквирити такве уносе у сложени облик.
  • Шансе погрешног извештавања - Приликом уоквиривања сложених уноса потребна је највећа пажња да би се примењивали одговарајући стандард, смернице и правила. Ако се не предузме пажња, велике су шансе да ће подаци бити погрешно пријављени, а захтев за откривање важећег стандарда може бити кршен.

Закључак

Дакле, сложени унос је ефикаснији облик рачуноводства, који повећава продуктивност рачуновође и доводи до бољег рачуноводственог приказа. Према важећим стандардима и смерницама у одређеној земљи, рачуновођа може уоквирити сложени унос у дневнику и покушати да оптимизује време и напоре.