Ризик од инфлације (дефиниција, примери) | Шта значи ризик од инфлације?

Дефиниција ризика од инфлације

Ризик од инфлације обично се односи на ситуацију у којој се цене роба и услуга повећавају више него што се очекивало или обрнуто таква ситуација резултира истим износом новца што резултира мањом куповном моћи. Ризик од инфлације познат је и као ризик куповне моћи.

Пример ризика од инфлације су тржишта обвезница. Када се очекује очекивана инфлација, она повећава номиналне стопе (номинална стопа је једноставна реална стопа плус инфлација) и тиме смањује цену хартија од вредности са фиксним приходом. Образложење таквог понашања је да обвезнице плаћају фиксни купон, а све већи ниво цена смањује број стварне робе и услуга које ће такве исплате купонским обвезницама купити. Дакле, укратко, овај ризик представља вероватноћу негативног утицаја на вредност добара и услуга услед промене инфлације.

Примери ризика од инфлације

Хајде да исто схватимо уз помоћ неколико примера:

Овај образац Екцел ризика од инфлације можете преузети овде - Екцел предложак ризика од инфлације

Господин који ради у адвокатској фирми намерава да се пензионише у доби од 50 година. Тренутно има 30 година и још 20 година пре доби у којој намерава да се повуче. Тренутно уштеди 5000 долара сваке године и намерава да постигне свој циљ уштеде 200000 америчких долара за куповину куће до краја 20 година.

Исти циљ може се постићи улагањем у стратегију улагања са малим ризиком која доноси принос од 6% -7%.

Сада претпоставимо да је стопа инфлације 4%, што значи да се куповна моћ новца смањује сваке године за 4%, или другим речима, кућа коју намерава да купи добије процену од 4% сваке године,

Због овог ризика, кућа коју господин А намерава да купи на крају 20 година коштаће 438225 долара.

Међутим, због овога, господин А неће моћи да испуни циљ користећи исту стратегију. Сада ће за постизање свог наведеног циља имати две опције које су ниже наведене:

  • Уложите његов новац у високо ризичне инструменте

  • Уложите више новца да бисте постигли исти циљ

Узмимо још један пример да бисмо разумели утицај овог ризика

Рајан ради са инвестиционом банком која му сваке године исплати 100000 долара. Очекује да ће му компанија сваке године повећавати зараде за 10%. У таквом сценарију, његов пројектовани приход за наредних пет година је следећи:

Сада претпоставимо да је инфлација на нивоу од 3% због ризика од инфлације, повећање Риан-овог дохотка ће бити прилагођено инфлацији, а стварно повећање дохотка биће следеће:

Предности ризика од инфлације

  • Главна предност ризика од инфлације је што резултира већим трошењем људи као када цене расту; људи више воле да више троше у садашњости на робу и услуге које ће се у будућности повећавати.
  • Умерени пораст ризика од инфлације омогућава предузећу да повећа цене које су сразмерне порасту њихових улазних трошкова као што су сировине, зараде итд.

Мане ризика од инфлације

  • Прво и најважније је ризик од цена који настаје услед ризика од инфлације, повећања цена робе и услуга услед повећања трошкова производње који се преносе на купце, што резултира мањим бројем јединица купљених за исту цену или смањеном количином за исту Цена. У случајевима када се трошкови не могу пренијети, то резултира притиском на ниже профитне марже предузећа.
  • Друга врста ризика је куповна моћ. Ризик од инфлације резултира ризиком куповне моћи и резултира уштедом која није довољна да испуни циљеве којима је намењена. Другим речима, што доводи до пада нивоа реалног дохотка.
  • Ризик од инфлације резултира већим трошковима позајмљивања за пословање, јер зајмодавци морају да имају компензацију не само за ризик давања зајма, већ и за додатне који проистичу из пада стварне вредности новца у будућности у поређењу са садашњошћу.
  • Ризик од инфлације такође резултира конкурентним неповољним положајем једне земље у односу на другу, јер ће њен извоз бити мањи што ће довести до смањеног прилива страног готовине.

Важне тачке које треба имати на уму

  • Ризик од инфлације остаје овде и умерени ризик од инфлације је бољи од стагнирајућих цена.
  • Инвеститори који то више воле да избегну могу да улажу у инструменте као што су обвезнице индексиране инфлацијом, итд. Који пружају принос прилагођен инфлацији, а инвеститор може бити сигуран да ће приноси увек бити прилагођени инфлацији. Слично томе, неко се може одлучити за такве инвестиције које имају редовне новчане приливе и које могу бити реинвестиране по вишим стопама током инфлаторног притиска.
  • Накнада коју инвеститор добија за ризик од инфлације позната је под називом Инфлациона премија и ова инфлаторна премија се процењује на основу разлике између приноса на хартије од вредности Трезора заштићене инфлацијом (ТИПС) и државне обвезнице исте доспелости.

Закључак

Важно је узети у обзир приликом доношења одлука о улагању. Овај ризик има већу важност приликом доношења дугорочних инвестиционих одлука. Даље, висок ризик од инфлације представља већу пријетњу нацији и може довести и до економске невоље. Има озбиљне последице јер резултира смањењем вредности уштеђевине људи због пада куповне моћи новца. Земља са високим ризиком инфлације такође постаје мање конкурентна у односу на своје конкурентске нације и као таква тим ризиком треба добро управљати, а о њој обично брине Централна банка сваке државе.