Биљешке на терет биланса стања (дефиниција, уноси у часописе)

Шта се плаћају ноте?

Обвезнице које се плаћају су менице које зајмодавац нуди зајмопримцу на договор између њих двоје, при чему је зајмопримац дужан да плати одређени износ зајмодавцу у предвиђеном временском периоду заједно са каматом.

Врсте записа који се плаћају на биланс стања

Постоје две врсте -

Краткорочне ноте се плаћају

Прво, компанија ставља записе који се плаћају као краткорочне обавезе. Компанија то сматра краткорочном обавезом када је рок трајања те менице у року од годину дана. Као што видимо из горњег примера, ЦБРЕ има тренутни део новчаница од 133,94 милиона и 10,26 милиона долара у 2005., односно 2004. години.

Дугорочне ноте се плаћају

С друге стране, ако доспеће менице доспевају након 12 месеци или више, ово се сматра дугорочном обавезом. Као пример, ЦБРЕ има дугорочну исплату од 106,21 милиона и 110,02 милиона долара у 2005., односно 2004. години.

У следећем одељку видећемо како се прослеђују уноси у дневник.

Биљешке Уноси у часопису који се плаћају

Важно је разумјети ставке дневника за биљешке које се плаћају. То ће омогућити појединцу да схвати гадност.

Хајде да почнемо.

Имајте на уму да се унос евидентира у дневнику примаоца уплате (што значи ко уноси напомене у биланс стања, што значи купац).

Први унос би био -

Готовина клима уређај ……………… ..др 1000 -

У записе који се плаћају клима уређајима… .Цр - 1000

Овде смо проследили овај унос у књиге купаца, јер он указује да је купац позајмио новац уместо обвезница.

Овде смо задужили готовину јер је готовина имовина. А када примимо готовину, имовина се повећава. Када се средство повећа, задужујемо рачун. Истовремено смо га приписали заслугама јер је то обавеза. Као обавеза она се повећава. Када се обавезе повећају, књижимо кредит.

Следећи унос био би унос за трошкове камата.

Са становишта купца, плаћање камата представља трошак; али купац тек треба да плати камату. Дакле, ево уноса у дневник који ћемо предати у књигама рачуна купца -

Расходи за камате А / Ц ……………… ..др 150 -

Камата која се плаћа клима. .Цр - 50

У готовину клима уређај ………………… Цр - 100

У овом чланку смо теретили трошкове камата. Трошак камата је трошак. Када се трошак повећа, задужујемо рачун. Истовремено смо приписали камате које се плаћају. Зашто? Јер се трошак камата још увек не исплаћује у потпуности. Због тога га третирамо као обавезу. Када се обавеза повећа, кредит додељујемо на рачун. Овде је компанија исплатила део камате; због тога смо одобрили готовински рачун, јер када се имовина смањи, кредит додељујемо.

Тада би постојала евиденција када би се износ платио у целости заједно са каматама.

У овом случају, проследићемо следећи унос у дневник -

Напомене Плативо клима уређај ………………… .др 1000 -

Камате на име климатизације ……………… ..др 50 -

Да уновчим клима уређај ... .Цр - 1050

Имајте на уму да ће горњи унос у дневник бити усвојен само у тренутку исплате целокупног износа.

Овде ћемо га задужити јер више неће бити одговорности када се исплати пуни износ. Такође ћемо задужити камату која се плаћа јер је део камате доспео, али не сада.

А готовински рачун додељујемо јер новац као средство одлази из компаније. Будући да је готовина средство, када се смањи, ми ћемо задужити рачун.

Препоручени чланци

Ово је био водич за обавезе према билансу стања и његову дефиницију. Овде ћемо разговарати о примерима записа који се плаћају заједно са записима у часопису и објашњењима. Такође можете погледати ове чланке у наставку да бисте сазнали више о рачуноводству -

  • Упореди - Обвезе према добављачима у односу на обавезе
  • Пример примања белешки
  • Дефиниција анализе биланса стања
  • Врсте пасиве на билансу стања
  • Фактор стопе закупа
  • <