Приватно држана компанија | Врсте приватних компанија

Шта је приватно предузеће?

Приватно предузеће се односи на засебно правно лице које је регистровано код СЕЦ-а са ограниченим бројем преосталог акцијског капитала и самим тим ограниченим бројем власника, док ће власника такође држати невладине организације или приватна лица и тим акцијама се не тргује берзе за ширу јавност, па су таква предузећа блиска предузећа.

Бити приватна компанија има и својих предности и недостатака.

  • Једна од најважнијих предности приватности је то што не треба да се придржава било каквих прописа о СОКС-у или СЕЦ-у. Будући да је припрема докумената за СОКС и СЕЦ регулацију прилично скупа, приватна компанија помаже власницима да уштеде много новца.
  • Један од недостатака приватне компаније је тај што је продаја акција на приватном тржишту прилично тешка. Ако сте један од власника приватне компаније и желите да продате своје акције на приватном тржишту; на распродају треба чекати месецима. Како су приватне акције врло неликвидне, теже је продати их.

Међутим, то што је приватна компанија својим власницима даје пуно аутономије и слободе. Пошто је придржавање прописа накнадна замисао, они увек могу да размишљају о дугорочној будућности компаније, уместо да брину о добити у наредном кварталу.

Врсте приватних предузећа

  • Самостално власништво: Прва врста приватне компаније је самостално предузетништво. Самостално предузеће нема засебан ентитет. То је исто као и ентитет особе. Као резултат тога, власник компаније добија неограничену слободу да самостално доноси одлуке. Али у исто време ризик је огроман, а прикупљање новца постаје превише тешко.
  • Партнерство: Партнерство је продужетак јединог предузећа У партнерским компанијама једина разлика је у томе што је број власника већи од једног (или барем два). Власници имају исту неограничену одговорност и истовремено неограничену аутономију доношења одлука.
  • Друштва са ограниченом одговорношћу (ЛЛЦ): Ово је друга врста приватних компанија. ЛЛЦ предузећа имају више од више власника и деле одговорности. ЛЛЦ предузећа пружају користи и партнерствима и корпорацијама. Две најважније предности ЛЛЦ предузећа су прво, оно може имати пролазно опорезивање дохотка и друго, има ограничену одговорност без потребе за оснивањем.

Предности

Као што већ знате да поседујете приватну компанију има своје предности. Ево највећих предности које приватна компанија има -

  • Контрола и аутономија: Први и најзначајнији аспект поседовања приватне компаније је потпуна аутономија над оперативним одлукама. Будући да не морате да бринете о прописима и ономе чега се морате придржавати, можете дугорочно да размишљате и концентришете се на ствари које би биле добре за компанију у будућности, а не да бринете о добити следеће године.
  • Права неоткривања: Поседовање приватне компаније има своје предности. Једно од најважнијих су ваша права на неоткривање. Као власник приватне компаније, не морате да се придржавате било каквих СОКС или СЕЦ прописа (осим у неколико случајева). Као резултат тога, прво, могли бисте да се усредсредите на боље ствари, а друго, компанија не треба да сноси огромне трошкове припреме докумената за СЕЦ регулацију.
  • Структура опорезивања: У приватним предузећима власници могу одлучити како ће структурирати компанију. Они могу да структуришу компанију као друштво са ограниченом одговорношћу или било коју структуру која најбоље одговара интересима компаније. Као резултат тога, они могу избећи плаћање двоструког пореза и платити најнижи могући износ пореза (према закону).
  • Поверљивост се може одржати: Јавна предузећа не могу чувати своје тајне. Морају све открити јавности јер их обавезује Уредба СЕЦ. Али компаније у приватном власништву могу да чувају своју поверљивост и не треба да откривају законске нагодбе, накнаде запосленима и друге поверљиве информације.
  • Готово да нема проблема у вези са парницом: Јавна предузећа откривају све. Због тога су рањивији на тужбе. С друге стране, приватне компаније не морају да откривају своја правна питања или било какве осетљиве информације; као резултат, они могу на било који начин прескочити питања у вези са парницом.

Мане

Нема много недостатака за приватне компаније. Али има неколико мана.

  • Ограничени капитал: Није лако добити основни капитал за приватну компанију. Ако сте самостално предузеће или друштво са ограниченом одговорношћу, шансе за добијање капитала су: Можете да сазнате неке приватне подпорнике (ако су заинтересовани), а затим извор капитала путем приватних пласмана.
  • Неограничена одговорност / одговорност: Као што знате, не постоји засебан ентитет за самосталну делатност и самосталног предузетника. Због тога као приватни власник предузећа сносите сву одговорност / одговорност ако постоји било каква тужба и пресуда суда је против вас; суд може узети вашу личну имовину изван имовине вашег предузећа.

Када приватна компанија треба да се придржава прописа СОКС / СЕЦ?

Управо смо споменули да приватна компанија не треба да се придржава било које СОКС / СЕЦ регулативе. Али то није увек тачно.

У неким случајевима чак и приватна компанија треба да се придржава неколико прописа. Када приватно предузеће послује са јавним предузећем, тада се приватно предузеће мора придржавати СОКС прописа. Међутим, прописи којих се јавно предузеће мора придржавати увек су много више од приватних предузећа. Због тога често мали број приватних инвеститора може уклонити јавно предузеће и претворити га у приватно предузеће ради веће слободе, аутономије и мање регулаторних баријера.

Зашто приватне компаније остају приватне?

Гигантске компаније попут Делла и Марса могу остати приватне. Зашто онда остати приватни кад лако могу постати јавни, а прикупљање новца постаје лакше? То је зато што за спровођење ИПО-а корпорација треба да уложи огроман новац који приватна компанија можда не жели да уложи. Истовремено, компаније у приватном власништву могу ускладити своје пословне циљеве око своје мисије која је за јавну компанију увек накнадна мисао.