Инвестиционе хартије од вредности (дефиниција) | Врсте инвестиционих хартија од вредности

Шта су инвестиционе хартије од вредности?

Инвестиционе хартије од вредности купују инвеститори, са или без посредника или агента, само за инвестирање и задржавање на дужи рок. Они се у финансијским извештајима одражавају као текућа улагања и укључују хартије од вредности са фиксним приходом и променљивим приходом. С друге стране, Трговинске хартије од вредности су оне хартије од вредности које се купују за унутардневне трансакције или чија је сврха добит од краткорочних промена цена.

Белешка: Намера купца хартија од вредности је битна док се хартија од вредности класификује као сигурност улагања или сигурност трговине. Хартија од вредности која има рок доспећа од 10 година и даље се може класификовати као хартија од вредности ако купац хартије од вредности намерава да је држи на краћи период (можда само да би добио од промене цене).

Врсте инвестиционих хартија од вредности

А) Традиционалне инвестиционе хартије од вредности

# 1 - Злато

То је најранији облик инвестирања из времена када ниједно од развијених инвестиционих тржишта није било доступно инвеститорима. У давним временима је коришћен као алтернатива новцу, а почео је да се користи као инвестиција када је поремећен његов однос потражње и понуде. Централне банке и Међународни монетарни фонд имају велику улогу у одређивању цена злата.

# 2 - Некретнине

Куповина, развој, управљање и одржавање, продаја и изнајмљивање некретнина био је и један је од традиционалних облика инвестирања. Иза улагања у некретнине је добитак у облику закупа (што је попут редовног новчаног тока за управљање свакодневним оперативним трошковима) и добитак од раста цена (корист за дугорочно држање имовине).

# 3 - Роба

Робе су коришћене као инвестиција за добит од неусклађености потражње и понуде, јер су сезонске. Главни настали трошкови су трошкови складиштења, а добитак долази од приноса погодности.

Б) Савремене инвестиционе хартије од вредности

# 1 - Хартије од вредности са фиксним приходом

Оне хартије од вредности које ће генерисати фиксни новчани ток било путем камата (посебно на задужнице / обвезнице) или путем фиксног процента дивиденде (у случају преференцијалних акција) сматрају се хартијама од вредности са фиксним приходом. На повраћај ових хартија од вредности не би утицали тржишни фактори. Нижи ризик укључује такве врсте хартија од вредности.

# 2 - Обвезнице / обвезнице

То су дугорочне опције улагања са фиксним приходом на основу каматне стопе. Ризик од таквих врста хартија од вредности зависи од врсте издаваоца. Главни ризик са којим се суочава је кредитни ризик издаваоца ових хартија од вредности. У овој категорији доступне су разне инвестиционе алтернативе:

  1. Државне хартије од вредности
  2. Задужнице компанија из приватног сектора
  3. Обвезнице јединица јавног сектора (ПСУ)
# 3 - Префериране залихе

Пожељне акције су акције чији власници имају преференцијална права над обичним акцијама или капиталом у две околности:

  1. Исплата дивиденде, тј. Ови акционари добијају фиксну стопу дивиденде и исплаћују се пре него што било која дивиденда буде исплаћена обичним акционарима.
  2. У случају ликвидације, ови акционари имају преференцијална права на уплату капитала пре него што се било шта подели обичним акционарима, али након задужница и власника обвезница.
# 4 - Хартије од вредности са променљивим приходом

Хартије од вредности осим хартија од вредности са фиксним приходом сматрају се хартијама од вредности са променљивим приходом. Принос на ове хартије од вредности није фиксиран и варира због промена тржишних фактора.

# 5 - обичне акције или капитал

Уобичајени акционари су власници предузећа. То значи да такви акционари имају крајња права над профитом и имовином компаније. Приход од таквих залиха је променљив у зависности од ризика, стопе приноса, ликвидности, раста, тржишности итд. Таква улагања су ризичнија као и ликвиднија улагања. Овим инвестиционим хартијама од вредности може се лако трговати на примарном као и на секундарном тржишту.

# 6 - Узајамни фондови

Узајамни фондови, једноставно речено, представљају портфељ различитих хартија од вредности. То је фонд створен за улагање у разне власничке или дужничке хартије од вредности или комбинацију обе врсте и који финансирају његови власници удела. Имаоци удела су инвеститори који су крајњи власници узајамног фонда. Идеја је да се ризик диверзификује како се ризик разређује улагањем у портфељ, а не у једну деоницу.

Фактори које треба размотрити пре куповине хартија од вредности

Фактори које треба узети у обзир за стицање инвестиционих хартија од вредности:

# 1 - Апетит за ризик

Апетит за ризиком за сваког инвеститора разликује се од другог. Апетит за ризиком зависи од прихода, личних обавеза или трошкова и штедње инвеститора. За младог инвеститора који нема личне обавезе за забаву и који зарађује и штеди добро, његов апетит за ризиком је више од инвеститора који има више фиксних личних обавеза и на тај начин штеди мањи износ новца.

Инвеститори који имају добар апетит за ризиком могу улагати у ризичније хартије од вредности, рецимо капитал, него инвеститори са ниским ризиком. Они могу размотрити улагање у хартије од вредности са фиксним приходом.

# 2 - Период закључавања

Инвеститори који ускоро очекују хитну потребу за новцем или ликвидношћу инвестираће у ликвидније хартије од вредности од инвеститора који могу закључати своје улагање. Мотиватор инвеститорима који дугорочно закључавају своје хартије од вредности је додатни повраћај створен у име изгубљене ликвидности.

# 3 - Личне особине

Личне особине инвеститора као што су старост, традиција итд. Такође одређују врсту инвестиционих хартија од вредности које ће се стећи. Млада особа може преузети ризик и инвестираће у дугорочне хартије од вредности, уместо у пензионисаног запосленика чији је примарни циљ генерисање месечног новчаног тока како би се покрили његови свакодневни трошкови.

# 4 - Циљ улагања

Ако је циљ зарадити редован новчани ток, тада су боље опције дивиденде или хартије од вредности које плаћају камате, док ако је циљ зарада од раста цена, треба размотрити залихе раста.