Екцел Минус Формула | Примери израчунавања минуса (корак по корак)

Минус формула у Екцелу

У Екцелу немамо уграђену формулу за одузимање или минус, користимо минус оператор (-) да бисмо извршили аритметичко одузимање у екцелу, да бисмо одузели две вредности једни од других, такође морамо да користимо једнако оператеру да направимо минус формулу , на пример, = вредност 1- вредност 2 је минус формула где од вредности 2 одузимамо вредност 1, имајте на уму да вредности треба да буду у истом формату како би се избегла грешка у формули.

Како се користи минус формула у програму Екцел?

У Екцелу за додавање два броја имамо функцију СУМ у Екцелу, међутим, у Екцелу немамо никакву формулу за одузимање за минус бројеве. Формула треба да почне знаком једнакости у циљаној ћелији.

Претпоставимо да имамо 5 у ћелији А1 и 3 у ћелији Б1. Желим да вредност А1 у Б1 одузмем. Желим да резултат буде приказан у ћелији Ц1. Формула у ћелији Ц1 треба да гласи овако = А1 - Б1.

Такође можемо директно унети вредности у саму ћелију Ц1.

Иако можемо директно унети бројеве у формулу, увек се препоручује давање референци на ћелије. Јер давање референци на ћелије чини формулу динамичном и аутоматски ажурира вредност ако постоје неке промене.

Примери израчунавања минуса

Овај Минус Формула Екцел Предложак можете преузети овде - Минус Формула Екцел Предложак

Пример # 1

Имам податке о планираним трошковима у односу на стварне трошкове за 2018. годину. Одељење за финансије ми је доставило ова два података. Морам да сазнам износ одступања да ли је планирани трошак у границама или не?

Како да сазнам износ одступања? Морам да одбијем буџетски трошак од стварног трошка.

Морам одбити Б2 од А2 користећи формулу минус.

Притисните ентер да бисте видели резултат

Сада превуците формулу минус у ћелију Ц9 да бисте утврдили остале вредности,

Из горњег резултата јасно је да је само једна ставка у оквиру буџета, тј. Ц6 ћелија. Ако је варијанса негативна, онда је већа од планираног броја, а ако је варијанса позитивна, онда је унутар буџетског броја.

Пример # 2

Знамо основе израчунавања минуса. У овом примеру ћемо погледати како се носити са једним негативним бројем и једним позитивним бројем.

Имам податке о тромесечним бројевима добити и губитака.

Морам да пронађем варијансу од К1 до К2, К3 до К4, К5 до К6.

Уобичајена формула треба да буде Варианце = К1 - К2, Варианце = К3 - К4, Варианце = К5 - К6.

Случај 1:

Сада погледајте прву варијансу у К1 губитку од -150000 у другом К2 профит је 300000, а укупна варијанса треба да буде профит од 150000. Али формула приказује -450000. Ово је један од недостатака слепе употребе минус формуле у екцелу.

Овде морамо променити формулу. Уместо да К1 одузмемо од К2, морамо да додамо К1 у К2. С обзиром да постоје позитиван и негативан број, овде морамо укључити плус синг. Основ математике је плус * минус = минус.

Случај 2:

Сада погледајте трећу варијансу у К5 губитку -75000, а у К6 -125000. Одступање треба да буде -50000, а не +50000.

Морамо одузети у екцелу вредност К6 од вредности К5. Будући да постоје два негативна броја, морамо узети највећи негативни број и од тог броја, морамо одбити други негативни број.

На тај начин морамо извршити операције одузимања у екцелу. Требали бисте знати основе математике да бисте се носили са оваквим ситуацијама.

Пример # 3

Испод су подаци које ми даје менаџер продаје. Ови подаци су појединачни подаци о продаји његовог тима. Подаци укључују појединачни циљни и појединачни стварни допринос продаји.

Замолио ме је да сазнам варијансу и проценат нивоа ефикасности за сваког запосленог.

Ево првих ствари које треба да пронађем варијансу и формула је Стварно - циљно, за ефикасност формула је Стварна / Циљна, а за варијансу% формула је Ефикасност% - 1.

Израчунајте износ варијансе

Износ варијансе израчунава се тако што се од циљног броја одузме Стварно.

Сада превуците формулу у ћелију Д10 да бисте утврдили остале вредности,

Израчунајте проценат ефикасности

Ефикасност се израчунава тако што се стварна подели са циљном. (ако се резултат приказује у децималама, примените проценат обликовања)

Сада превуците формулу у ћелију Е10 да бисте утврдили остале вредности,

Израчунајте проценат варијансе

Проценат варијансе израчунава се одузимањем 1 од процента ефикасности.

Сада превуците формулу у ћелију Ф10 да бисте утврдили остале вредности,

Ствари које треба запамтити

  • Примените форматирање процента у случају децималних резултата.
  • Можемо директно унети бројеве или дати референцу ћелије.
  • Давање референце на ћелију чини формулу динамичном.
  • Увек имајте на уму основна математичка правила.
  • Покушајте да научите БОДМАС правило из математике.