Однос задржавања (дефиниција, формула) | Како израчунати?

Који је однос задржавања?

Формула коефицијента задржавања указује на проценат зараде предузећа која се не исплаћује као дивиденда, већ се враћа као задржана добит. Овај однос наглашава колико се добити задржава као добитак за развој предузећа и колико се дистрибуира као дивиденда акционарима.

Формула односа задржавања

Или

Величина односа орања привући ће различите типове купаца / инвеститора.

  • Инвеститори који су оријентисани на приход очекивали би нижи коефицијент орања, јер то акционарима сугерише велике могућности дивиденде.
  • Раст оријентисани инвеститори ће преферирати висок однос орања који имплицира да предузеће / фирма има профитабилну интерну употребу своје зараде. То би, пак, повећало цене акција.

Ако је однос орања близу 0%, постоји већа могућност да фирма није у стању да одржи постојеће нивое расподеле дивиденди, јер све приносе дели натраг инвеститорима. Стога, нема довољно готовине за подршку капиталним захтевима предузећа.

Видимо да Амазон и Гоогле задржавају 100% (задржавају 100% добити за реинвестирање), док је Цолгате-ов однос 38,22% у 2016. години.

Примери односа задржавања

Погледајмо неке примере ради лакшег разумевања:

Под претпоставком да је компанија „З“ пријавила зараду по акцији од 100 долара и одлучила да исплати 5 долара дивиденде. Са горњом формулом, однос исплате дивиденде је: 5 УСД / 100 УСД = 20%

То значи да је компанија ‘З’ 20% свог прихода дистрибуирала у дивиденде, а остатак је поново уложила назад у компанију, тј. 80% новца је преорано у компанију. Тако,

Задржавање = 1 - (2 УСД / 10 УСД) = 1- 0,20 = 0,80 = 80%

Испод је још један пример поређења две компаније ради бољег разумевања:

Компанија „Кс“Компанија „И“
ЕПС за претходну годину$8.5$10.5
Дивиденде исплаћене у претходној години по акцији$4.0$3.0
ИндустријаКомуналијеТехнологија
Нето новчани ток од инвестиционих активностиПозитивноНегативно

Задржавање за фирму „Кс“ = [Дивиденда / ЕПС] = 4,0 УСД / 8,5 УСД = 47,05%

Задржавање или чврсто „И“ = 3,0 УСД / 10,5 УСД = 28,57%

Однос орања компаније „Кс“ сугерише да се труде да пронађу било какве профитабилне могућности. Можда фирма тренутно нема много прилика и стога ће разуман део своје зараде делити као дивиденду. Ово би такође могла бити привремена тактика да се тренутни део акционара одржи задовољним и повећа цена акција у непосредној будућности.

Што се тиче компаније „И“, ниже задржавање и негативни новчани токови истичу чињеницу да су јако инвестирали у футуристичке пројекте и можда задржали довољну зараду за будуће могућности.

Употреба односа задржавања

Неке од употреба односа задржавања

  • Врло је лако израчунати и погодан је за поређење лоптица између фирми / сектора.
  • Коефицијент може да делује заједно са коефицијентом исплате дивиденде како би се планирале будуће идеје компаније.

Калкулатор

Овај калкулатор односа задржавања можете користити следеће

Задржане зараде
Нето приход
Формула односа задржавања
 

Формула односа задржавања =
Задржане зараде
=
Нето приход
0
=0
0

Израчунајте однос задржавања у програму Екцел

Урадимо сада исти пример горе у Екцелу. Ово је врло једноставно. Треба да обезбедите два улаза за дивиденду и ЕПС. Израчун односа задржавања можете лако извршити у приложеном предлошку.

Испод је још један пример поређења две компаније ради бољег разумевања:

Овај образац односа задржавања можете преузети овде - Екцел образац односа задржавања.

Закључак

Неопходно је разумети очекивања инвеститора и капитални захтеви се разликују од једне до друге индустрије. Према томе, поређење односа орања имаће смисла када се праве иста индустрија и / или компаније. Не постоји одређена заграда у коју би требало да падне однос задржавања, а пре доношења закључка који се односи на будуће могућности предузећа морају се узети у обзир разни други фактори. То треба сматрати само показатељем могућих намера компаније.