ЦПА-ов ПФС вс ЦФП | Која је ознака финансијског планирања за вас?

Разлика између ПФС и ЦФП

ПФС је скраћеница која се користи за Лични финансијски специјалиста а овај курс изводи АИЦПА и појединци са овом дипломом могу радити као порески планер, планер пензионисања итд., док је ЦФП скраћеница која се користи за сертификовани финансијски планер а овај курс изводи одбор ЦФП, а појединци са овом дипломом могу радити као планери некретнина, финансијски менаџери, планери пензионисања итд.

Не треба да се збуњујете око ЦФП и ПФС. Јер ако бисте могли да извршите ЦФП испит и ЦПА испит, већ бисте задовољили захтеве ПФС-а, онда не морате да полажете испит ПФС.

У овом чланку ћемо продубити и видети шта треба да урадите да бисте зарадили ЦФП и ПФС ознаке. Али ако икада осетите да вам ЦФП није потребан, једноставно се пријавите за ЦПА и вредно учите. Како не можете да седите за ПФС без да се прво квалификујете за ЦПА, паметније је добро учити.

Дакле, погледајмо детаљно обе ове овере, а затим на крају овог чланка донесемо информисану одлуку.

Шта је сертификовани финансијски планер (ЦФП)?

ЦФП је ознака која је једна те врсте, јер врло мало ознака ствара толику вредност у домену финансија. Једном када очистите ЦФП сертификат, према вама ће се поступати као према стручњаку за буџетирање, планирање пензионисања, планирање осигурања и опорезивање. Многе организације свуда траже стручњаке попут ЦФП-а. Све што треба да урадите је да очистите испит.

  • ЦФП није само глобално признати, цењени сертификат, већ ће се и људи према њему односити као према својим поузданим саветницима, јер им ЦФП не може помоћи само у личним финансијама, већ и у порезу и личној штедњи.
  • Најважнији део ЦФП-а су етички стандарди које ова сертификација поставља другима. На тржишту постоји много финансијских планера, али врло мало њих одузима време и пази на етичке основе трансакција. У случају ЦФП-а, етички стандарди су од највеће важности и одбор ЦФП-а посебно води рачуна да своје студенте обучи и образује у строгим и строгим етичким стандардима, тако да никада не пропусте поверење својих клијената.
  • Чак и ако се чини да је ЦФП тежак, резултати то не доказују. Готово у просеку је 65-70% положило овај испит 2015. Дакле, нема разлога због којег не можете да га очистите ако вредно учите и добро се припремите за испит.

Шта је лични финансијски специјалиста (ПФС)?

ПФС је комплетан курс из финансијског планирања. Ако нисте радили ЦФП, ово је ствар коју не смете пропустити. А како је главни предуслов сертификација ЦПА, ако радите ПФС, бићете двоструко квалификовани за финансијско планирање.

  • ПФС сертификат је нешто што бисте требали учинити ако вас занима финансијско планирање. Зашто? Зато што је ПФС свеобухватан испит из финансијског планирања који укључује порез, имовину, пензионисање, инвестиције и планирање осигурања, као и бенефиције за запослене, планирање старијих особа и планирање образовања. Постоји укупно 11 предмета које требате покрити да бисте могли да очистите ПФС испит, па то не можете олако схватити.
  • ПФС није ознака која би се завршила када очистите испит и добијете сертификат. Сваке три године треба да завршите 60 сати континуираног професионалног образовања (ЦПЕ) и платите паушални износ да бисте могли да држите ознаку.

ЦФП вс ПФС Инфографика

Кључне разлике

  • Формат испита: ЦФП и ПФС су свеобухватни испити. Али обојица су различите природе. ЦФП је 10-сатни мамутски испит, док у случају ПФС треба да седнете 5 сати. На оба испита треба да одговорите на 170 (ЦФП) и 160 (ПФС) питања.
  • Прозор за испит: У случају ЦФП, постоје три испитна рока - у марту, јулу и новембру. Док у случају ПФС-а постоје два испитна рока - јул-август и децембар-јануар.
  • Подобност: За ЦФП сертификат углавном постоје два образовна захтева. Први услов је да завршите курсеве на факултету или универзитету кроз програм регистрован код одбора ЦФП, који се бави главним областима личног финансијског планирања. Друга је потврда да имате регионално акредитовани факултетски или универзитетски универзитетски или виши цертификат. Курсеве треба обавити пре него што уопште изађете на испит за ЦФП сертификат. У случају ПФС, морате да попуните ЦПА.
  • Могућности за запошљавање: Ако попуните једно од ових уверења, не морате да бринете о могућностима за посао. Штавише, ако прво попуните ЦФП, уопште не треба да се пријављујете за ПФС јер бисте испунили захтев за ПФС. У случају могућности за посао, добили бисте више профила на избор - планирање пензионисања, лично финансијско планирање, планирање имања, пореско планирање итд.
  • Накнаде: У случају ЦФП, морате да платите највише 795 америчких долара (накнаде за касну регистрацију). Али што се тиче ПФС-а, то није само једнократно плаћање од 300 до 500 америчких долара, јер требате да завршите 60 сати ЦПЕ сваке 3 године, а за то треба да платите позамашан износ. 

Извор: АИЦПА

Упоредна табела ПФС и ЦФП

ОдељакПФСЦФП
Сертификати у организацијиЛични финансијски специјалиста је назив који је ЦПА доделио Амерички институт овлашћених јавних рачуновођа (АИЦПА). Да би добили ПФС ознаку, сви ЦПА морају положити ПФС испит. Ако сте ЦПА и одобрили сте испит за ЦФП или ЦхФЦ (овлашћени финансијски консултант), не морате да полажете испит за ПФС; тада ће се сматрати да сте испунили захтев за ПФС испит. С друге стране, ЦФП организује одбор ЦФП-а. ЦФП Боард је непрофитна организација која својим студентима служи од 1985. године.
Број нивоаДа бисте положили испит за ПФС, прво је потребно да одаберете 6 курсева ЦПЕ (континуирано професионално образовање) који покривају сва подручја финансијског планирања са 131 сатом текста за само-учење. С друге стране, ЦФП такође има само један ниво који треба очистити.
Начин / трајање испитаПФС испит је неоткривени испит. Ниједан материјал (питање и одговор) се не објављује, а кандидати такође не смеју да уклоне било шта из испитне сале. Трајање ПФС испита је 5 сати, укључујући паузу од 30 минута. Али пауза није обавезна. ПФС је рачунарски испит и поставља се укупно 160 питања. Половина од њих су питања са више избора, а половина су студије случаја које прате питања са више избора.Да бисте добили ЦФП сертификат, морате да положите укупно 10 сати испита. Једном четворосатна сесија се организује у петак поподне, а друга два, тросатна сесија у суботу.
Прозор за испит1. - 31. јул 2017. године, рок за пријаву испита - 26. јун 2017. године, рани рок за регистрацију - 24. мај 2017. године

15. новембар - 15. децембар 2017. године, Рок за пријаву испита - 8. новембар 2017. године, Рок за рану регистрацију - 18. октобар 2017

Ако сте заинтересовани за полагање испита за ПФС, имате два испитна рока у години. Можете полагати испит лети, тј. У јулу-августу или у јесен, тј. У децембру-јануару.

Одржава се три пута годишње у периоду од 14. до 21. марта 2017

11. до 18. јула 2017. и од 7. до 14. новембра 2017. године

ПредметиТо су предмети које требате да изучавате ако желите да очистите ПФС испит.

-Професионалне одговорности (12%)

-Процес личног финансијског планирања (8%)

-Основи финансијског планирања (6%)

-Планирање пореза на доходак (12%)

-Планирање осигурања (10%)

-Планирање инвестиција (12%)

-Финансијска независност (планирање пензионисања) (12%)

-Примке за незапослене (6%)

-Планирање државе (12%)

- Добротворно планирање (6%)

-Друга питања личног финансијског планирања (4%)

Погледајмо предмете (теме) ЦФП-а

-Професионално понашање и прописи (7%)

-Општи принципи финансијског планирања (17%)

-Планирање образовања (6%)

-Управљање ризицима и планирање осигурања (12%)

-Планирање инвестиција (17%)

-Пореско планирање (12%)

-Пензионе штедње и планирање прихода (17%)

-Планирање државе (12%)

Проценат пролазностиКако је ПФС континуирано професионално образовање (ЦПЕ), проценат пролазности се не узима у обзир.У 2016. години укупна стопа пролазности била је 70 процената
НакнадеДа бисте положили испит за ПФС, морате да платите 500 америчких долара ако нисте члан. Ако сте члан АИЦПА, морате да платите 400 америчких долара. А ако сте члан ПФП одељења, морате да платите 300 америчких долара.Стварни трошкови ЦФП испита су 695 америчких долара, међутим, можете се пријавити до шест недеља пре датума. Ако то учините, трошак би вам износио 595 долара.
Могућности запослења / називи пословаПФС пружа разне услуге својим купцима, па су могућности за посао огромне. На пример, ПФС може добити посао у планирању опорезивања, личном финансијском планирању, планирању имања и планирању пензионисања. Погледајте доњу табелу да бисте имали идеју о могућностима за посао у ПФС-у.Много је могућности за посао за ЦФП. Радит ћете као финансијски планер у многим поставкама. Од уштеде пореза до планирања пензионисања, све можете да урадите ви. Стога је потенцијал за успешну каријеру након ЦФП невероватан. Можете се запослити као планер за пензију, планер некретнина, финансијски менаџер, менаџер ризика и још много тога.

Зашто наставити ЦФП?

Ако се и даље питате зашто бисте се бавили ЦФП-ом, питаћемо вас зашто? Добијате курс светске класе испод 600 америчких долара, а ако завршите овај курс, не би требало да бринете о могућностима за посао. Ко не би радио овај курс? Само они који нису страствени у финансијском планирању. Ако сматрате да имате најмању тенденцију ка финансијском планирању, ЦФП је права опција за вас.

  • ЦФП је курс који је врло добро испланиран. Ништа није додато у курс за показивање. Уместо дизајнирања курса за ЦФП, одбор ЦФП се побринуо за четири стуба, од којих сваки почиње са е-образовањем, испитивањем, искуством и етиком.
  • ЦФП је професија која сваке године расте вишеструко. Очекује се да ће пут каријере у финансијском планирању порасти за 41% у 2016. Ако се придружите, размислите шта ће се догодити. Шансе за успех драстично ће се повећати.
  • ЦФП је сјајна професија. Ако сте икада прошли било какве финансијске потешкоће, знали бисте какав је осећај. Осећам се ужасно. Једном када завршите ЦФП, моћи ћете да спречите људе од финансијских потешкоћа. Можда се неће потпуно избећи незгоде, али могу се припремити за њих уз ваше смернице и предвиђање.

Зашто наставити ПФС?

Изгледа да ПФС може изгледати не толико драгоцено, али најважнији разлог за остваривање ПФС-а нису само могућности за посао или велика способност. Али требали бисте радити ПФС због сталних образовних могућности. Наравно, то ће вас коштати, било шта образовање кошта. Али то ће вам пружити прилику да вас ажурирате сваке три године и пређете криву.

  • Комбинација ЦПА и ПФС су смртоносне. Једном када направите ПФС након ЦПА, ваша стручност у тим предметима неће бити премца. Већина компанија би волела да вас имате у својим одборима како бисте потражили ваше стручно мишљење и добили смернице. А већина клијената ће вас више волети од било кога ко је управо урадио ЦПА.
  • Ако желите да опслужите више клијената и желите да стекнете стручност у више области, онда свакако треба да се одлучите за ПФС. ПФС није лак, али зашто ићи лако кад се можете одвојити од гомиле?

Закључак

Две су ствари. Ако желите да будете финансијски планер, идите на ЦФП. Али ако желите знање без премца, направите свој ЦПА и квалификујте се за ПФС без икаквог додатног напора. Предност ПФС-а је прилика за континуирано образовање. Наравно, то је ваш позив.

Треба да одлучите шта вам одговара, а шта не. Али мислимо да бисте након читања овог темељног чланка могли са сигурношћу да одлучите којим путем да кренете. Зар не