Роба вс капитал | Топ 5 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између робе и капитала

Кључна разлика између робе и капитала је у томе што су робе недиференцирани производ у који улажу инвеститори, а робни уговори имају фиксни датум истека, док се капитал односи на капитал који су инвеститори уложили како би стекну власништво над предузећем и уговори у капиталу немају датум истека.

Обе су класе имовине којом инвеститори тргују широм света како би остварили профит или остварили бољи повраћај улагања. Међутим, разлика лежи у начину на који се купују или продају пре свега због својствених својстава која их карактеришу.

Шта је роба?

Робом се не тргује као физичким поседима, већ се заснива на уговорима на одређено време. Ови уговори имају неке дефинисане стандарде попут будуће цене, временског трајања и количине. Важно је напоменути да су ове трговинске позиције уговори који важе само у одређеном временском периоду. Изван којих истичу и ништа не вреде.

На пример, 1-месечно уговорно трговање златним фјучерсима по цени од 100 долара истиче за 1 месец. Под претпоставком да је датум истека 1. следећег месеца, после овог датума, све отворене позиције у уговору ће се затворити, а престаће да постоји од 2. када нови уговор за наредни месец почне трговање на берзи.

Шта је капитал?

Капитал је више попут инвестиције у којој је инвеститор више заинтересован за дугорочни хоризонт него за свакодневна кретања у кратком року и стога тражи много боље и мање променљиве приносе. Власник капитала је попут власника фирме који има гласачка права, удео у добити, а такође и добитке због повећања вредности акција током периода држања. Власничке инвестиције су углавном компаније са листе попут Инфосис, ТЦС, Тата Моторс итд.

Трговина робом, с друге стране, може бити на било којој роби попут потрошње - злату, пшеници, шећеру или не-потрошњи попут временских уговора. Без обзира на врсту робе, механизам трговине је исти - путем стандардних уговора важећих одређеног трајања који престају да постоје након истека рока ваљаности.

Роба насупрот капиталу Инфограпхицс

Кључне разлике између робе и капитала

Кључне разлике су следеће -

# 1 - Природа производа

  • Роба се односи на основни и недиференцирани производ попут кукуруза, кромпира, шећера. Уведени су углавном ради заштите и ограничавања губитака од неочекиваних кретања на тржишту услед неизбежних и непредвиђених околности. На пример, размотрите случај пољопривредника који има поља кукуруза. Очекује да ће његов производ (кукуруз) бити спреман за продају за три месеца. За наше разумевање, претпоставимо да се цена кукуруза за тромесечне фјучерс уговоре тргује на 500 по јединици, а тренутна спот цена је 400 по јединици. Фармер може да заштити своју позицију користећи тромесечни фјучерс уговор и избегне било какву несигурност која настаје услед било какве промене у равнотежи тражња-понуда попут смањења потражње услед успоравања раста или повећања понуде услед мање производње, што би на крају могло утицати продајна цена. Стога робни уговор помаже произвођачима у ограничавању било ког негативног ризика који настаје услед било којих неизбежних околности.
  • С друге стране, капитал је у основи власништво предузећа или предузећа са листе. На инвеститора може утицати раст компаније и потенцијал зараде. Може да инвестира у фирму купујући део капитала (према апетитима за ризик), што ће му омогућити да захтева удео у добити. За разлику од трговине робом, не постоје никакви уговори, а инвеститор може наставити да држи капитал све док жели да му се обезбеди, компанија је и даље наведена на берзама. На пример, капитални инвеститор који држи акције Инфосис-а може да их држи све док је компанија солвентна и излистана на берзама. Током овог периода инвеститор има гласачка права и захтева учешће у добити у облику дивиденде.

# 2 - Механизам трговине

  • Капитал и роба се доста разликују у механизму трговања. Робом се може трговати заузимајући позиције на краткој страни или дуго пролазећи кроз фјучерсе на наведеној берзи и унапред на ванберзанском тржишту. Овим уговорима ће се трговати свакодневно, а самим тим и цена ће бити динамична на основу доступних информација.
  • С друге стране, капитал је попут улагања на дужи временски период. Овде су инвеститори више заинтересовани за стабилне приносе који нису ограничени временским хоризонтом, па стога не постоји концепт датума истека. Инвеститори свој новац улажу у капитал купујући акције и преузимајући их. Међутим, они могу да заштите своје позиције испоруке путем опција и фјучерса како би преживели кратке периоде велике нестабилности.

Упоредна табела

ОсноваРобаКапитал
Природа производаРоба се односи на основни и недиференцирани производ на који трговци могу улагати или заузимати позиције.Капитал се односи на инвестицију или неки облик капитала који се улаже у предузеће или субјект са листе ради стицања власништва и учешћа у добити.
КорисностТо су краткорочни послови који се углавном користе за заштиту ради ограничавања губитака или брзог профита на основу шпекулативних опклада.То су углавном дугорочна улагања за стицање власништва и удео у добити за нови или растући посао за дугорочно уздржавање.
Механизам трговинеЊима се тргује на робним берзама углавном путем фјучерса и уговора о опцијама.Њима се тргује на берзама на различите начине попут терминских послова и уговора о опцијама, али углавном путем испоруке.
времеРобом се углавном тргује путем уговора. Ови уговори се одређују према будућим ценама за одређено време након којег истичу и не вреде ништа.Капитал остаје на листи на берзама дуго времена. Одговарајуће компаније могле би проћи кроз економске циклусе експанзије или рецесије, али њихове акције могле би се и даље стављати на берзу.
ПримериШећер, пшеница, злато, сребро, памук, временски уговориНаведене фирме попут Инфосис, Релианце, итд .;

Закључак

И роба и капитал су различити механизми помоћу којих инвеститори желе остварити добит и добру добит од својих инвестиција. Међутим, ове класе имовине се разликују по механизму којим се тргује. Будући да робни уговори дозвољавају само заузимање позиција и не додељују никакво власништво у основи, трговци или шпекуланти их углавном користе за брзу зараду.

С друге стране, капитал обезбеђује власништво без икаквог временског ограничења или било какве одговорности и стога је популаран међу дугорочним инвеститорима. У ствари, то је можда најпопуларнија класа имовине са стабилним, мање променљивим и бољим приносима за инвеститоре широм света.