Пуни образац НАБАРД (значење) | За шта се НАБАРД залаже?

Пуни образац НАБАРД - Национална банка за пољопривреду и рурални развој

Пуни облик НАБАРД-а гласи Национална банка за пољопривреду и рурални развој. НАБАРД је основан 12. јула 1982. године на препоруке одбора Б.Сиварамман-а у вези са спровођењем Закона о Националној банци за пољопривреду и рурални развој из 1981. године и био је највиша развојна финансијска институција у Индији, тј. планирање политика и операција у области пољопривреде и других економских услуга у руралним деловима Индије.

  • НАБАРД је првенствено основан да замени многе старе законе попут Закона о пољопривредним кредитима, руралног планирања и кредитне ћелије ИРБ-а и Корпорације за рефинансирање и развој пољопривреде. Делује као један од најважнијих извора кредита за руралну Индију. Почетни корпус са којим је постављен НАБАРД био је 100 круна.
  • Одобрени уплаћени капитал тренутно износи више од 30.000 круна. Влада Индије држи 100% акцијског капитала. НАБАРД има седиште у Мумбаију. То је било кључно за пружање руралних услуга, иновативних социјалних услуга и пружање кредитних услуга у руралним деловима Индије.

Историја на НАБАРД-у

  • Историја Националне банке за пољопривредни и рурални развој може се повезати са 1981. годином, тренутком постојања Комитета Б.Сивараман. Одбор је основан 61. актом индијског парламента 1981. године како би се пажљиво испитали и послужили предлози о методама како пружити боље услуге и подићи масу руралног становништва Индије која је тих дана била скоро 80% укупног становништва.
  • НАБАРД је ступио на снагу или постојао 12. јула 1982. Новоформирани НАБАРД заменио је улоге неколико других одељења или закона попут Пољопривредног кредитног одељења (АЦД) и РПЦЦ (Рурално планирање и кредитна ћелија) и АРДЦ (Пољопривредна рефинанса и развој Цорпоратион). Након успешне примене НАБАРД-а, АРДЦ, РПЦЦ и АЦД су потпуно заустављени и замењени.
  • НАБАРД је формиран са почетним капиталом од 100 круна, а затим је нарастао у више набора са накнадним протоком времена. Укупан уплаћени капитал НАБАРД-а износио је 10.580 круна на дан 31. марта 2018. године, при чему је влада Индије држала 100% укупног капитала.
  • РБИ је у каснијим фазама продао већину свог удела у НАБАРД-у Влади Индије и стога Влада Индије сада има укупну контролу над НАБАРД-ом. НАБАРД има неколико међународних партнерстава која такође укључују и Светску банку. Они нуде ефикасне саветодавне услуге и финансијску помоћ за побољшање руралног становништва.

Улоге НАБАРД-а

  • Подршка домаћој индустрији - Домаћа индустрија у Индији, која је некада била главни извор прихода за масе, у последње време је била у лошем стању и било јој је потребно финансијско реструктурирање. Већина викендица и малих и средњих предузећа у Индији налази се у руралном делу, а НАБАРД је одиграо пресудну улогу у реорганизацији домаће индустрије тако да су рурална подручја Индије поново постала кључни фактор за раст Индије.
  • Национална економија се различито третирала са сеоском економијом и оба су се сматрала различитим ентитетима. НАБАРД је донео синергију између њих двојећи се разним индустријама и секторима попут произвођача ђубрива, произвођача пестицида и произвођача пољопривредне опреме у две економије и повезујући једни друге за синергијски раст. То је довело до циклуса узајамне користи који је помогао и руралној и националној економији.
  • НАБАРД служи као главно тело за пружање низа услуга које укључују финансирање и пружање кредита руралним регионима за обављање низа развојних активности. Штавише, НАБАРД такође даје кредите другим независним компанијама које су укључене у пружање подршке руралним индустријама широм земље.
  • НАБАРД је такође кључно тело за подршку новим агенцијама и институцијама које посебно циљају индијска села и њихове становнике. Ове агенције су посебно усмјерене на окончање надзора, стварање јединица за рехабилитацију, реструктурирање кредитних институција, обуку нових радника итд.
  • НАБАРД такође игра улогу посредника у различитим агенцијама за рурално финансирање које послују на најнижем нивоу. Такође делује као мост између ИРБ-а, индијске владе, тела на државном нивоу и других институција које делују на националном нивоу.
  • Такође игра улогу тела за оцењивање свих пројеката који су с њим повезани и пажљиво их надгледа узимајући у обзир рефинансирање ако је потребно.
  • НАБАРД такође учествује у развоју других организација које учествују у развоју руралне економије.
  • НАБАРД игра пресудну улогу у развоју и подршци функционисања задружних банака у процесу регулације и такође у обуци њиховог особља.

Функције НАБАРД-а

НАБАРД је постављен да служи доле поменутим функцијама:

  • Делује као врховна финансијска агенција за давање кредита агенцијама или фирмама које су усредсређене на промоцију различитих развојних активности у руралним областима.
  • НАБАРД посвећује посебну пажњу пројектима изграђеним у оквиру Интегрисаног програма руралног развоја (ИРДП).
  • Договара се о рефинансирању рачуна ИРДП-а како би се дао највећи удео у искорењивању сиромаштва.
  • НАБАРД пружа упутства за промоцију групних активности у оквиру својих програма и пружа им 100% подршку у рефинансирању.
  • Помаже у повезивању Групе за самопомоћ (СХГ) и сиромашног становништва руралних подручја.
  • Такође пружа руку помоћи волонтерским програмима „Викас Вахини“ који сиромашним пољопривредницима нуде кредитне и развојне активности.
  • НАБАРД такође надгледа и контролира задружне банке и РРБ-ове како би подржао рурално финансирање и сиромашне пољопривреднике.
  • НАБАРАД такође предлаже ИРБ-у да се дозволе дају РРБ-овима и задружним банкама.

Рад НАБАРД-а

  • Врховно тело је које има овлашћење и моћ да планира и бави се питањима која се односе на уоквиривање политика повезаних са руралним кредитима за пољопривреду и друге економске активности.
  • НАБАРД делује као кућа за рефинансирање других агенција које пружају кредите за рурални развој.
  • Има активну улогу у припреми кредитних планова за руралну Индију на годишњем нивоу, у основи за све округе у држави.
  • НАБАРД такође игра кључну улогу у промоцији истраживачког сценарија у руралном банкарству, руралном развоју и у пољопривреди.

Остали планови НАБАРД-а

# 1 - Помоћ за развој инфраструктуре НАБАРД (НИДА)

Ово је нова линија кредитне подршке за рурално финансирање усмерена на пројекте који се односе на руралну инфраструктуру.

# 2 - Директна помоћ у рефинансирању ЦЦБ-а

НАБАРД краткорочно пружа директну помоћ у рефинансирању ЦББ за употребу на мултилатералној основи.

Закључак

НАБАРД је имао кључну улогу у обликовању модерне Индије и решавању руралних проблема од самог нивоа траве. Обликовао је проблеме са којима се суочава сеоско становништво, а такође им је помогао да зараде за живот и побољшају сеоску економију. НАБАРД је повезао руралну и националну економију и створио синергију између њих. НАБАРД тренутно сарађује са близу 4000 партнерских компанија које су водећи иноватори и главни играчи у разним руралним пројектима.