ЕБИТ вс нето приход | Топ 5 разлика (са инфографиком)

Кључна разлика између ЕБИТ-а и нето прихода је у томе што се ЕБИТ односи на зараду предузећа која је остварена током периода без узимања у обзир трошкова камата и пореза у том периоду, док се нето приход односи на зараду предузећа која је остварена током период након разматрања свих трошкова насталих у предузећу.

ЕБИТ у односу на разлике у нето приходу

Зарада пре пореза на доходак (ЕБИТ) је метода која се често користи за проналажење профита који је створила компанија. Веома је синоним за оперативну добит, јер не узима у обзир порез и трошкове камата.

  • ЕБИТ је показатељ који се користи за израчунавање профитабилности компаније и може се мерити смањењем оперативних трошкова из прихода.
  • ЕБИТ = Приход - оперативни трошкови
  • Оперативни трошкови укључују закуп просторија компаније, опрему која се користи, трошкове инвентара, маркетиншке активности, исплату зарада запослених, осигурање и средства додељена за истраживање и развој.
  • Или ЕБИТ = Нето приход + камате + порези

Нето приход се често користи за утврђивање укупне зараде или добити предузећа. Може се израчунати одузимањем трошкова пословања од прихода компаније.

  • Нето приход = Приход - Трошкови пословања
  • Трошкови пословања укључују све порезе, камате које би компанија требало да плати, амортизацију имовине и друге трошкове.
  • Дакле, нето приход је приход компаније након што се узму у обзир сви одбици и порези.

ЕБИТ приказује приход остварен (углавном пословни приход) пре плаћања пореза и камата. С друге стране, нето приход показује укупан приход који је компанија генерисала након плаћања камата и пореза.

ЕБИТ насупрот Инфографикама нето прихода

Ево првих 5 разлика између ЕБИТ-а и нето прихода

Препоручени курсеви

  • Пакет за обуку финансијских аналитичара
  • Курс за моделирање истраживачког капитала
  • Комплетни курс МСФИ

Кључне разлике између ЕБИТ-а и нето прихода

Ево кључних разлика између ЕБИТ-а и нето прихода–

  • Једна од кључних разлика између ЕБИТ-а и нето прихода је плаћање камата и пореза. ЕБИТ је показатељ који израчунава приход предузећа (углавном пословни приход) пре плаћања трошкова и пореза. С друге стране, нето приход је показатељ који израчунава укупну зараду предузећа након плаћања трошкова и пореза.
  • ЕБИТ се користи као индикатор да би се утврдила укупна способност предузећа да доноси профит. С друге стране, нето приход се користи за утврђивање зараде по акцији предузећа.
  • ЕБИТ се може мерити смањењем оперативних трошкова из прихода или додавањем камата и пореза на нето приход. С друге стране, нето добит израчунава се одузимањем прихода од укупних трошкова пословања.
  • Са ЕБИТ-ом је веома тешко донети важну одлуку само зависно од ње, јер иако показује профитабилност компаније, не узима у обзир ширу слику. На пример, не израчунава коришћење целокупног неоперативног прихода, а такође не укључује порезе или камате. Нето приход је другачији у овом сценарију, јер користи целокупан приход који је створило предузеће, а уз то узима у обзир и све трошкове током израчуна. Отуда се може користити за доношење неких важних одлука.
  • ЕБИТ је врста показатеља коју користе готово сви људи који су заинтересовани за компанију. Држава, инвеститори у дугове и улагачи у капитал итд. Власници удела користе нето приход, јер се нето приход углавном користи за израчунавање зараде по акцији предузећа.

Па, које су главне разлике између ЕБИТ-а и нето добити?

ЕБИТ насупрот нето прихода Добитне разлике

Погледајмо међусобне разлике између ЕБИТ-а и нето прихода -

Основа за поређење између ЕБИТ-а и нето приходаЕБИТНето приход
ДефиницијаЕБИТ је показатељ који се користи за израчунавање добити компаније када се углавном узима у обзир оперативни приход.Нето приход је показатељ који се користи за израчунавање укупне зараде компаније.
Користи сеДа би се израчунала профитна способност предузећа.Да би се израчунала зарада по акцији (ЕПС).
КалкулацијаЕБИТ = Приход - оперативни трошкови

Или

ЕБИТ = Нето приход + камате + порези

Нето приход = Приход - Трошкови пословања
РезултатОбрачун дохотка оствареног углавном пословањем пре плаћања камата и пореза;Обрачун укупне зараде предузећа након плаћања камата и пореза;
Људи који ово користеВлада, инвеститори у капитал и дуг;Већина власника капитала.

ЕБИТ и нето приход - завршне мисли

Када погледамо ЕБИТ у односу на нето приходе, видећемо да су оба изведена из биланса успеха. Навикли су да доносе закључак о улагању, продаји и другим кључним факторима предузећа. ЕБИТ насупрот нето добити служи у корисне сврхе. И док проналазимо финансијске показатеље, користимо их да бисмо увидели финансијско здравље компаније.

А ови показатељи не помажу само менаџменту да изврши корекцију курса, ЕБИТ и нето приход, већ помажу и инвеститорима и осталим акционарима да схвате како компанија послује и где компанији недостаје.