Непонављајуће се ставке (дефиниција, примери) | Топ 4 врсте

Шта су непоновљиве ставке?

Непоновљиве ставке су оне групе уноса које се налазе у билансу успеха које су необичне и не очекују се током редовног пословања; примери којих укључују добитак или губитак од продаје имовине, трошкови умањења вредности, трошкови реструктурирања, губици у парницама, отпис залиха итд.

Погледајмо горе наведени биланс успеха компаније Цолгате. У 2015. години наплаћује се рачуноводствена промена у Венецуели.

Ако приметите ставку која је горе истакнута, видимо да се оперативни профит знатно смањује због присуства ове ставке. Такође, овај предмет није присутан у осталим годинама (2014. и 2013.). Ова ставка није ништа друго до понављајућа ставка и може имати озбиљне импликације на финансијску анализу.

Примери предмета који се не понављају

Ево неколико случајева када су непоновљиве ставке повољно или негативно утицале на добит. Компаније о којима се говори у овим примерима су хипотетичке.

  1. КСИЗ Индиа Банк: Банка је пријавила пад нето добити од 65% за квартал септембра 2015. године, као резултат већих резервисања за покриће пензија, напојница и губитака по кредитима који су настали као резултат већег НПА%.
  2. АБЦ Пхармацеутицалс Лтд: Компанија је пријавила нето губитак од 1000 милиона долара за квартал марта 2014. године, иако је њен приход порастао за 30%. Овај губитак се могао приписати губитку због умањења вредности, који је компанија преузела на доброј вољи и другој нематеријалној имовини свог јужноафричког огранка.
  3. КСИЗ Оверсеас: Компанија је пријавила раст прихода од 15% међугодишње, али је као увозно-извозна компанија била изложена волатилности валуте, што је резултирало губитком од 100 милиона долара, јер је нето добит умањена за 20%.
  4. ККК Гроуп: Децембарски квартал компаније за 2015. годину показао је раст добити од 150% у односу на претходну годину. Дошло је до продаје удела у једној од његових зависних компанија у истом финансијском периоду. Ако добитак изузмемо из удела у капиталу, тада је стварна нето добит порасла само 20%.
  5. Цорп ППП Лтд .: Компанија је била тржишни лидер у индустрији ФМЦГ-а у САД-у. Извештавала је о добити од 11% у кварталу децембра 2015. године, чак и након што је претрпела губитак од 150 милиона долара као резултат једнократне добити од 400 милиона долара коју је забележила од отуђења имовине у истој финансијској години.
  6. МММ Ассоциатес: Компанија је пријавила добитак од 8,5% у свом годишњем приходу за 2015. годину, али је претрпела губитак као резултат експропријације своје имовине у Ирској од стране локалне владе. Смањио је нето приход на само 3,75% више у односу на прошлогодишњу цифру.

Врсте предмета који се не понављају

Постоје првенствено четири врсте предмета који се не понављају, они су -

  1. Ретке или необичне ствари
  2. Изванредни предмети (ретки и необични)
  3. Прекинуте операције
  4. Промене у рачуноводственим принципима

Детаљно ћемо размотрити сваку врсту предмета која се не понавља.

# 1 - Ретке или необичне ствари

Прва врста непоновљивих предмета су ретке или необичне ставке. Ови предмети су или необични или ретки, али НЕ ОБОЈЕ. Ове ставке се пријављују пре опорезивања, док су остале три врсте пријављене након опорезивања.

Примери ретких или необичних предмета
  • Отписи или отписи залиха или потраживања
  • Трошкови реструктурирања приликом куповине и интеграције нове компаније или примене промена у оквиру постојеће
  • Добици или губици од продаје имовине подружница / повезаних друштава
  • Губици настали у парници
  • Губитак настао искључењем постројења
Испод је пример реструктурирања и накнада за умањење вредности имовине у Интелу.

извор: Интел веб локација

# 2 - Изванредни предмети (ретки и необични)

Друга врста непоновљивих предмета су изванредне ставке (ретке или необичне ставке)

Изванредне ставке су и ретке и необичне и пријављују се без пореза на добит.

Примери изванредних предмета
  • Накнада од експропријације имовине предузећа
  • Неосигурани губици које је компанија претрпела као резултат природних непогода попут земљотреса, поплава или торнада
  • Временска штета на имовини на месту где је појава временских појава ређа
  • Штета настала услед пожара у постројењу
  • Добитак или губитак од превременог пензионисања дуга
  • Добитак на животном осигурању / губитку од незгоде
  • Отпис нематеријалне имовине

Међународни стандарди финансијског извештавања (МСФИ) уопште не препознају концепт ванредних ставки

Недавно је јапански Сони Цорп процијенио милијарду долара на штету од земљотреса.

извор: Фортуне.цом

# 3 - Прекинути рад

Трећа врста непоновљивих ставки је Прекинуте операције. Ове непоновљиве ставке морају се пријавити у финансијским извештајима ако се рад дела предузећа или држи на продаји или је већ отуђен. Да би се артикал квалификовао као део прекинутог пословања, морају бити испуњена два основна услова -:

  1. Не постоји учешће / утицај матичне компаније у вези са финансијским / оперативним питањима у оквиру укинуте компоненте након што се компонента успешно одбаци.
  2. Операције и новчани ток од отуђене компоненте биће елиминисани из пословања родитеља.

Учинак прекинутог пословања појављује се у билансу успеха, као што се види доле.

Примери укључују -:

  • Компанија продаје целу линију производа уз договор купца да плати к% продаје као хонорар. Компанија неће имати учешћа / утицаја у оперативном / финансијском одлучивању продужене линије производа.
  • Компанија купцу продаје групу производа са којом су повезани новчани токови и пријављени на том нивоу.

Белешка-: ако компанија прода купцу само производ из свог пословног портфеља, то се можда неће квалификовати као обустављено пословање у случају да предузеће не извештава о новчаним токовима на том нивоу производа. Такође, све непредвиђене обавезе, укључујући трошкове камата које је продавац имао у случају да купац преузме било какве дугове повезане са отуђеном компонентом, прилагођавања у вези са продајном ценом и све планове за бенефиције повезане са запосленима, мора да пријави продаја субјект под прекинутим сегментом пословања у току исте године.

Испод је пример прекинутих операција за ГЕ

извор: ввв.ге.цом

# 4 - Промене у рачуноводственим принципима

Четврта ставка која се не понавља су промене у рачуноводственим принципима.

Промене у рачуноводственим принципима дешавају се када постоји више од једног принципа који се може применити на одређену финансијску ситуацију. Промене треба поткрепити образложењем које доказује њихову релевантност. Ове промене имају утицај не само на финансијске извештаје за текућу годину, већ и прилагођавају финансијске извештаје из претходног периода, јер се морају примењивати ретроспективно како би се осигурала једнообразност. Ретроспективна примена осигурава да се може извршити одговарајуће поређење између финансијских извештаја различитих периода. Обично се поравнајући износ прилагођава како би се ухватио кумулативни ефекат таквих промена.

Промене у примерима рачуноводствених принципа
  • Промена принципа управљања залихама из ЛИФО у ФИФО или одређени метод идентификације процене залиха или обрнуто доводи до значајне промене трошкова залиха
  • Промена методе амортизације из методе Равне линије у Метод збира цифара или сати рада такође доводи до значајне промене у начину извештавања о износу амортизације

У доленаведеном примеру можемо видети како биланца успеха треба да представља ванредне ставке, добитак / губитак од промена у рачуноводственим принципима и добитак од отуђења имовине. Сви су заробљени испод црте, тј. Након израчунавања прихода од наставка пословања. Таква врста раздвајања помаже аналитичару да идентификује истинску зараду организације.

извор: инвестор.аппле.цом

Какав проблем инвеститорима и аналитичарима представљају непоновљиве ставке?

  • Инвеститори и аналитичари врше анализу финансијских извештаја како би проценили будућу зараду из текуће зараде.
  • У стварности, добит пријављена у извештајима је бучна, тј. Искривљује се укључивањем добитака и губитака од неоперативних и непоновљивих ставки. Овај проблем се назива „питање квалитета зараде “.
  • Многе компаније повећавају свој неоперативни приход, јер им помаже да сакрију губитке које настану из њиховог уобичајеног пословања.
  • Непосредни посао аналитичара је да идентификује главне изворе прихода и трошкова и да утврди у којој мери зарада компаније зависи од њих.
  • Непоновљиве ставке важан су извор изобличења када је у питању утврђивање висококвалитетне зараде.
  • Предлаже се да аналитичари раздвоје све неоперативне ставке (укључујући непоновљиве) тако да резултујућа зарада представља праву слику будуће зараде од редовних и континуираних пословних активности.
  • Помаже у тачнијем вредновању предузећа.

Доље поменути пример приказује поново исказан биланс успеха услед прекида пословања. Иако нето приход остаје непромењен, поновни извештај алоцира приход између прихода од наставка пословања и прихода од прекида пословања.

Такође, инвеститори и аналитичари морају увек бити свесни одлуке менаџмента да изврши рачуноводствене промене и прилагођавања јер драстично утичу на процену предузећа.

  • Виши менаџмент је добро свестан критичних одлука. Нпр., Када треба искључити посао или затворити услужну линију и користи управо ту предност у своју корист да прикрије потрагу за будућим профитом скупљајући прилагођавања и користећи их у одговарајуће време - тј. када се очекује да ће зарада бити најслабија.
  • Такође, кад год дође до промене у управљању, стари пројекти се отписују углавном да би показали велике промене и побољшања за будуће периоде.
  • Стога инвеститори и одбор за безбедност и размену морају да постављају питања у вези са релевантношћу таквих промена и распродаја.
  • Безбедносни аналитичар би требало да размотри све такве сценарије док врши процену вредности предузећа, јер они обухваћају скривене мотиве који су довољно јаки да искриве процењене вредности.

Лекови за поступање са непоновљивим стварима

Стандарди извештавања следе различите приступе када је у питању приказивање предмета који се не понављају. МСФИ у потпуности игнорише ванредне ставке, али извештава о свим осталим врстама, док ГААП извештава о свим врстама непоновљивих ставки. Ове ставке су добро објашњене у фуснотама уз финансијске извештаје.

Генерално, постоје три доступне методе за бављење непоновљивим ставкама током обављања финансијске анализе / процене. Они су следећи -:

# 1 - Распоредите их у оквиру Јединствене финансијске године

Овај приступ говори о пријављивању непоновљивих ставки у истој финансијској години. Иако се издвајање добитака или губитака у једну годину не чини прави начин за руковање таквим ставкама, ипак је пожељно када се ради о ставкама које имају мале износе или имају врло мали утицај на матрице процене као што је ЕБИТДА или нето доходак.

# 2 - Користите раван ширење линија (дистрибуција историје)

Овај приступ наглашава принцип ширења непоновљивих ставки током протеклих обрачунских периода како би се проценила стварна зарада компаније. Једина мана коју носи је да може погрешно приказати економије у финансијском периоду

# 3 - Изузмите их све заједно

Иако се чини да је то најлакши од три приступа, он укључује пуно рационализације и логичког размишљања од стране аналитичара док одлучује коју ставку треба да изузме. Мора да постоји одговарајуће оправдање за искључење, а када он / она то учини, мора да постоји одговарајуће прилагођавање пореза да би се поништио добитак / губитак повезан са ставком. На пример -: Рано пензионисање дуга може се изузети из текуће године.

Доследан и рационалан приступ би био онај који више наглашава природу непоновљиве јединице за одлучивање која од три горе поменуте методологије мора да се користи, уместо да се једна од њих користи самостално.

Предлаже се да:

  1. Мале ставке које имају врло мањи утицај на нето доходак треба прихватити са самом финансијском годином.
  2. Ако је нека ставка потпуно искључена, потребно је извршити одговарајуће прилагођавање током пријављивања пореза на добит.
  3. Ставке изузете из једногодишње анализе требале би бити укључене у историјски извештај који обухвата различите обрачунске периоде, користећи правоцртни приступ ширења. Овим се у просеку исказује њихов ефекат, баш као што се капитализацијом просечно израчунавају приходи / трошкови новостеченог средства (ПП&Е) током његовог корисног века трајања.

Корисни постови

  • Дефиниција биланса успеха
  • ЕБИТ насупрот ЕБИТДА
  • МД&А
  • <