Бруто приход у односу на нето приход | Које су топ 6 разлике?

Разлика између бруто и нето прихода

Кључ разлика између бруто и нето прихода је да се бруто приход односи на приход који је преостао предузећу након одбитка цене продате робе од прихода који је компанија зарадила, док се нето приход односи на износ који је преостао као зарада у организацији након одбитка свих трошкови у организацији, укључујући остале трошкове као што су дивиденде итд. од бруто прихода.

Ако сте нови инвеститор или само покушавате да се бавите финансијским рачуноводством, морате знати разлику између бруто и нето добити.

Једноставно речено, бруто приход можемо израчунати одбијањем трошкова продате робе од нето продаје. Док можемо израчунати нето приход одбијањем свих врста оперативних, општих, административних трошкова (плус додавање различитих извора прихода).

Да бисмо разумели разлику између њих, морамо да погледамо биланс успеха предузећа.

  • У билансу успеха прва ставка је бруто продаја. Бруто продаја је производ цене цене по јединици продатог производа и количине продатог производа. Од бруто продаје одузимамо попуст на продају или поврат од продаје (ако постоји). А онда добијамо нето продају.
  • Од нето продаје одузимамо трошкове продате робе. И овде добијамо цифру бруто дохотка или бруто добити. Бруто добит је важна мера; јер нам бруто профит говори о цифри која је ближа добити од пословања.
  • Ако оперативне трошкове одбијемо од бруто прихода, добијамо оперативни приход. Зовемо га и ЕБИТ (Зарада пре камата и пореза). Од ЕБИТ-а тада одузимамо трошкове камата и пореза да бисмо дошли до нето добити. Нето приход је врхунац добити из пословања и добити из других извора (за неколико предузећа постоје и други извори прихода, осим прихода од пословања).

Бруто приход у односу на нето приход Инфографика

Кључне разлике

  • Главна разлика је у обиму. Бруто приход узима у обзир само продају и трошкове продате робе. С друге стране, нето приход се бави оперативним и неоперативним трошковима и приходима.
  • Да бисмо сазнали бруто добит, морамо одбити од продаје продате робе (нето продају). Да бисмо сазнали нето добит, од бруто прихода морамо одбити оперативне трошкове, трошкове камата, порезе и додати приходе из других извора (ако их има).
  • Бруто приход нам помаже да сазнамо нето приход. С друге стране, нето приход у потпуности зависи од бруто прихода.
  • Да би се разумела оба дохотка, мора се темељно знати биланс успеха. Бруто приход је четврта ставка биланса успеха (након бруто продаје, поврата / попуста од продаје и цене продате робе). Нето приход је последња ставка у билансу успеха. У неколико случајева, након нето добити, компанија израчунава зараду по акцији (ЕПС).

Упоредна табела бруто / нето прихода

Основа за поређењеБруто приходНето приход
ЗначењеОво је непосредни приход који компанија остварује одбијањем трошкова продате робе од нето продаје.Ово је врхунац и прихода од пословања и прихода из других извора.
РачунањеМоже се израчунати одузимањем цене продате робе од нето продаје (нето продаја = бруто продаја - повраћај / попуст продаје) Може се израчунати одбијањем оперативних трошкова, трошкова камата, пореза од бруто прихода и додавању било којих прихода из других извора.
Зашто је важно?Бруто приход је важан јер нам помаже да схватимо колико компанија заради након уклањања трошкова продате робе из продаје. Не одузима никакве друге трошкове нити додаје било који други приход.Важан је јер нам даје велику слику о томе шта тачно предузеће може користити за реинвестирање или исплату дивиденде акционарима.
ЗависностБруто приход не зависи од нето добити.Нето приход зависи од бруто прихода. Док не сазнате бруто приход, не можете да израчунате нето приход предузећа.
ИзносУвек је више од нето добити.То је увек мање од бруто прихода.
Одбијени трошковиНабавна вредност продате робеОперативни трошкови, неоперативни трошкови;

Закључак

Иако сазнајемо разлику између њих, најважније је разумевање опште слике компаније.

  • Они су делови целокупног биланса успеха. Али ако желите да инвестирате у компанију или желите да схватите финансијско здравље компаније, морате да научите да видите сваки минутни детаљ и да узмете у обзир сваки настали трошак.
  • Користећи бруто доходак, можемо израчунати однос зван бруто доходак / бруто профитна маржа, где бруто приход делимо са укупном продајом.
  • С друге стране, користећи нето приход, можемо израчунати однос зван нето приход / маржа нето добити где нето приход делимо са укупном продајом.