Тренутни део дугорочног дуга (ЦПЛТД) - дефиниција, пример

Који је тренутни удео дугорочног дуга?

Текући део дугорочног дуга (ЦПЛТД) је дугорочни део дуга предузећа који се плаћа у наредних годину дана од датума биланса стања и одваја се од дугорочног дуга на билансу стања. лист, јер ће бити исплаћени у току следеће године користећи новчане токове компаније или коришћењем њене текуће имовине.

Погледајмо графикон Еккона горе. Прати тренутни део дуга у односу на дугорочни део дуга Еккона у последњих пет година. Примећујемо да је током 2016. године Еккон имао 13,6 милијарди долара тренутног дела дугорочног дуга у поређењу са 28,39 милијарди долара дугорочног дела. Међутим, у 2013. и 2014. години, Еккон-ов ЦПЛТД био је далеко већи од оног код текућег дела.

Примјер тренутног дијела дугорочног дуга

СеаДрилл Лимитед (НИСЕ: СДРЛ) има укупан дугорочни дуг од 9,8 милијарди долара и очекује се да ће у текућој години платити 3,1 милијарду долара. Отуда је на крају четвртог квартала 2016. године забележила 6,6 милијарди долара као дугорочни дуг и 3,1 милијарду долара као текући део дугорочног дуга.

Снимак испод приказује биланс стања компаније СеаДрилл Лимитед.

Извор: СеаДрилл Лимитед

Као што је примећено на графикону изнад, биланс стања СеаДрилл-а не даје добру слику јер се његов ЦПЛТД повећао за 115% у односу на прошлу годину. То је зато што СеаДрилл нема довољно ликвидности за покривање својих краткорочних позајмица и текућих обавеза. Другим речима, СеаДрилл има висок износ текућег дела дугорочног дуга у поређењу са својом ликвидношћу, попут готовине и готовинског еквивалента. То сугерише да ће СеаДрилл бити тешко извршити уплате или отплатити краткорочне обавезе.

Напомена: Правило палца наводи да компанија са великим бројем свог ЦПЛТД-а у поређењу са малом новчаном позицијом има већи ризик од неизвршења обавеза.

Исто важи и за СеаДрилл који има велики број у свом тренутном делу дугорочног дуга и ниску готовинску позицију. Као резултат овог већег ЦПЛТД-а, компанија је била на ивици неплаћања. Према једноставновалл.ст, СеаДрилл је предложио план за реструктурирање дуга како би преживео пад индустрије. Према овој шеми, компанија планира да преговара о позајмицама са повериоцима и има план да одложи већину свог ЦПЛТД-а.

Међутим, овај потез имао је негативан утицај на перформансе цена акција, јер је компанија прошлог месеца забележила пад цене акција за више од 15%. Заправо, ово је била друга најава у вези са њеним планом реструктурирања дуга, јер компанија није могла да удовољи повериоцима према раније датом датуму 30. децембра 2016. године. Овог пута компанија је померила рок до краја априла 2017. године.

У случају СеаДрилл, компанија није у могућности да плати свој ЦПЛТД због историјске слабости у сектору сирове нафте и лоших тржишних услова. На пример, цене сирове нафте пале су за више од 50%, од тренутка када је највиши ниво од 100 долара по барелу у 2014. години износио близу 50 долара по барелу због превелике понуде сирове нафте и повећања залиха у Сједињеним Државама.

Закључак

Дуг је важна компонента укупног капитала предузећа. Ствара финансијску полугу која може умножити повраћај улагања под условом да приноси добијени зајмом премашују трошкове зајма или дуга. Међутим, све зависи да ли компанија на прави начин користи дуг преузет од банке или друге финансијске институције. У међувремену, тренутни део дугорочног дуга треба третирати као текућу ликвидност, јер представља главни део плаћања дуга, за које се очекује да ће бити исплаћене у наредних дванаест месеци. Ако се не плати у текућих дванаест месеци, акумулира се и негативно утиче на тренутну ликвидност предузећа. Као резултат, финансијски положај компаније постаје ризичан, што није охрабрујући знак за инвеститоре и зајмодавце.

Корисни постови

  • Негативни завети
  • Биланс стања хартија од вредности које се могу тржити
  • Примери готовине и новчаних еквивалената
  • Рачуни потраживања
  • Примери дугорочних обавеза
  • <