Залихе у односу на залихе | Топ 5 најбољих разлика (са Инфографиком)

Разлика између залиха и залиха

У финансијама има много речи које се користе наизменично у многим контекстима. Међутим, могло би се рећи да понекад постоји врло танка граница између правилне и нетачне употребе таквих речи, али у свету финансија тачност значи све. Један такав пар који је на врху листе су залихе и залихе. Чини се да су ово двоје у великој корелацији, али ипак су свет одвојен у свом правом смислу, посебно када је реч о њиховом контексту или вредновању.

Један је за рачуноводствену публику, док је други за пословни свет, посебно за одељење продаје компаније због своје природе да директно утиче на приход компаније. Такође, једно је више према коштајућој страни процене, а друго је више оријентисано ка тржишту када је реч о процени у доларима.

Заинтригиран?

Кренимо на путовање да бисмо детаљно сазнали праву природу сваког од ових израза.

Инвентар насупрот залихама Инфограпхицс

Кључне разлике

Прво, започнимо са оним што реч инвентар и залихе значе у дословном смислу. Инвентар се састоји од три дела - први део укључује вредност свих готових производа које компанија може директно продати жељеној бази купаца.

  • За компанију попут ИКЕА готов производ је намештај који се излаже у продавницама и продаје купцима. Други део укључује вредност свих залиха недовршене производње која је тренутно у фази обраде. Компанија намерава да их ускоро претвори у коначни производ.
  • За ИКЕА-у ће производ који је у току бити производи намештаја који још увек требају одређену обраду пре него што стигну до продавнице и продају купцима. И на крају, трећи део је сировина, која укључује све основне улазне компоненте потребне за производњу коначног производа.
  • Како онда функционише производни циклус? Прво, компанија набавља сировину од својих добављача. Тада се сировина подвргава неколико фаза обраде током којих се назива производом у току. Коначно, када се заврши сва обрада, ИКЕА пласира готов производ на тржиште за продају купцима.

Сада када долазимо у Стоцк, може се рећи да је то више обична јане. Залиха се односи на производ који компанија продаје својим купцима. Сада може звучати једноставно, али има више тога што се само на први поглед чини. Према дефиницији, готови производи које смо управо поменули горе квалификују дефиницију залиха и то би могло бити све што би могло бити.

  • Реч залиха је више пословна модна реч, за разлику од залиха, која је рачуноводствена модна реч. Па, у чему је квака? Бројне компаније продају мноштво производа који могу бити на различитим нивоима прераде у ланцу вредности различитој бази купаца.
  • Ако компанија продаје намештај, тада се коначне готове јединице намештаја називају залихама компаније. Али ако иста компанија прода дрво или било коју другу сировину или било који производ који је у току, такође својим купцима, они се такође квалификују за означавање као залихе.
  • Акција може садржати све што компанија продаје купцима како би ојачала горњу линију, тј. Приход.
  • На пример, Стар Буцкс своју кафу, која је готов производ, продаје својим купцима. Али истовремено продаје и сирова зрна кафе и друге помоћне производе како би својим купцима омогућио да исту кафу кувају у удобности свог дома. Дакле, сви предмети који се продају купцима су залихе.

Инвентар наспрам упоредне табеле залиха

ОсноваИнвентаракција
ДефиницијаИнвентар се односи на вредност збира готових производа, производа који су у току и сировина.Залихе се односе на продате производе који би купцу могли бити у било ком облику.
КонтекстКористи се у рачуноводственом контексту.Користи се у пословном контексту јер директно утиче на горњу линију компаније.
Процена вредностиЗалиха се вреднују по трошку који је компанија настала применом ФИФО метода залиха, ЛИФО инвентара и просечне цене.Вреднова се по тржишној вредности, тј. Продајној цени по којој се продаје купцима.
ФреквенцијаПроцењује се непосредно пред крај периода финансијског извештавања. Вредно се вреднује у поређењу са залихама.Вреднова се у прилично честим интервалима, а понекад чак и свакодневно.
ПримерАутомобиле као и резервне делове које продавац аутомобила продаје својим купцимаКексе које компанија за производњу кекса продаје својим купцима

Апликација

Главна примена ове бифуркације је када је реч о контексту у коме се та реч упућује. На пример, залихе се користе у рачуноводственом контексту и стога се вреднују по трошку применом различитих метода рачуноводственог инвентара као што су ФИФО наспрам ЛИФО и методе просечних трошкова.

С друге стране, акције се користе у пословном контексту, који се вреднује по продајној цени, и стога директно утиче на горњу линију компаније. Дакле, процена залиха је истовременија јер узима у обзир тржишну вредност. Супротно томе, залихе се вреднују по цени по којој је предузеће морало да набави сировину, преради је и коначно прода на тржишту.

Закључак

Инвентар укључује готове производе, производе који су у току и сировине које се користе за производњу готових производа и производа који су у току. Истовремено, залихе се односе на било коју врсту производа коју компанија продаје својим купцима ради стварања прихода.

Попис се више користи у актуарском смислу, а не у пословном контексту, док су залихе савременије у погледу процене. Процена залиха се обично врши непосредно пре завршетка периода финансијског извештавања, али ревизија залиха се обично дешава у врло честим интервалима или понекад чак и свакодневно. Иако постоји много начина за убризгавање новца у посао попут продаје имовине, то се не рачуна као приход. Новчани ток од продаје деоница рачуна се као ток прихода.