Про-Форма зарада (Формула) | Како израчунати Про Форма ЕПС?

Про-Форма зарада дефиниција

Зарада Про-Форма односи се на приход компаније који се израчунава у одступању од усклађености са Општеприхваћеним рачуноводственим принципом, јер не узима у обзир непоновљиве ставке као што су ванредне ставке попут губитка због пожара, трошкова реструктурирања итд., Тако да предузеће може приказати релативно позитивну слику финансијског извештаја компаније.

Једноставним речима, зарада Про-Форма односи се на зараду која искључује непоновљиве ставке попут трошкова реструктурирања, ванредних ставки. У томе се зарада компаније не израчунава у складу са општеприхваћеним рачуноводственим принципима (ГААП). Користи се за приказ позитивног аспекта зараде.

  • Такође се назива и пројекцијом зараде која укључује као део ИПО-а, тј. Почетну јавну понуду.
  • Предузеће може искључити ставке које се не понављају или се обично не јављају као део уобичајеног пословања. Примери су умањења вредности имовине, застарели залихе, трошкови реструктурирања и ванредне ставке. Намера компаније путем њих је да створи јасну слику о својој нормалној профитабилности и покаже је инвеститорима.
  • Штавише, неке компаније ово злоупотребљавају и искључују ставке које би генерално требало да укључују према ГААП. Инвеститор треба да предузме мере предострожности, уради темељне анализе и уложи у складу с тим.

Истраживање случаја

Да схватимо исто са студијом случаја.

извор: амазон.цом

Амазон.цом је 2001. године објавио резултат Про-Форма-а за четвртину, који је искључио неке трошкове попут отписа обезвређене имовине, трошкова камата и губитака на капиталним улагањима.

Према Амазон.цом, оперативни губитак Про-Форме смањио се на 27 милиона долара за трећи квартал, док је нето губитак по ГААП-у износио 170 милиона долара. Тада се појавила контроверза због које је компанија развила извештаје према стандардима Про-Форме и извештај о објављивању. Крајем 2001. Комисија за хартије од вредности издала је упозорење ако било која компанија обмањује зараду Про-Форме може се суочити са тужбама за грађанску превару. 2002. године предузета је прва акција против овог упозорења против хотела Трумп, Цасино Ресортс.

Шта је Про-форма ЕПС?

Такође вам помаже да пронађете Про-Форма ЕПС. Ова калкулација се заснива на нормализованом нето приходу који искључује периодичне трошкове. Циљ Про-Форма ЕПС-а је да пронађе ток зараде од пословања, који се може користити за предвиђање будућег ЕПС-а.

Про-форма ЕПС је од велике помоћи у спајањима и преузимањима; при чему бројиоцу додаје циљни нето приход и све додатне синергије или инкрементална прилагођавања, док у називник додаје нове акције издате услед стицања.

Про-Форма ЕПС формула

  • Про-Форма ЕПС се користи стицањем предузећа да би се утврдио финансијски исход који ће имати стицањем циља или спајањем са циљем. Такође омогућава стицаоцу да утврди да ли ће ова трансакција бити повећана или разређена и имаће позитиван ефекат на ЕПС. Ова ситуација се такође може појавити када зарада по акцији може да се повећа, али је вредност компанија које се спајају нижа од преузиматеља и циља.
  • Напомена: Инкрементално прилагођавање је ставка додане вредности која се креира када се две компаније споје.
  • На пример, компанија за е-трговину спаја се са курирском компанијом. Овим спајањем, компанија за е-трговину може да уштеди своје оригиналне курирске трошкове, који су раније плаћени трећим курирским компанијама. Ова компанија користи своје ресурсе, што доводи до повећања добити и смањења трошкова.

Како израчунати зараду по деоници (ЕПС)?

Израчун је следећи: -

Стицалац има укупну зараду од 6000 УСД, а непромењених акција од 3.000.

ЕПС = 6000/3000

Циљна компанија која се купује има укупну зараду од 3.000 УСД.

Прилагодите се томе што стицалац издаје 700 нових акција и предаје их циљу да заврши стицање.

Про Форма је збир целокупне зараде подељен збиром свих неизмирених акција да би се добила Про Форма ЕПС.

  • Про Форма ЕПС = (нето приход стицаоца + нето приход циљане компаније) / (неизмирене акције стицаоца + издате нове акције)
  • = (6,000+3,000)/(3,000+700)

Про Форма ЕМС биће:

  • Прираштај / разблаживање је проценат у ЕПС-у након претходне трансакције.
  • Прираштај / разређивање = (2,43-2) / 2 * 100

  • Прираштај / разређивање

Прираштај значи позитивно, а разређивање негативно.

Овај Екцел образац можете преузети овде: - Програми за зараду ПроФорма ЕПС Образац Екцел предложак

ГААП насупрот Про-Форма финансијским извештајима

  • ГААП даје детаље о сваком и свим трошковима са којима се суочила компанија, док Про-Форма искључује непоновљиве трошкове
  • ГААП није у стању да анализира дугорочну добит, док Про-Форма помаже у проналажењу дугорочне добити предузећа.
  • Када ГААП прикаже зараду у негативној Про-Форма заради може бити позитиван.
  • ГААП-ом се не може манипулисати трошковима, док се за Про-Форма, зарађивањем истог може манипулисати.

Користи

Извештај о добити Про-Форма пружа бољи увид у учинак и вредност суштинске делатности компаније. Углавном се могу поновити пословни догађаји који се не понављају, јер се очекује да до њих неће доћи у будућности.

Предности

  • Про-Форма ЕПС такође инвеститору даје јасну слику о пословању компаније. За неке компаније пружа тачан приказ финансијских перформанси и изглед компаније.
  • Узимање у обзир непоновљивих трошкова утиче на поглед инвеститора, али ти трошкови су краткорочне, а дугорочну зараду треба израчунати путем Про-Форма ЕПС-а у којој се ти трошкови не узимају у обзир и помажу у анализи дугорочне добити. Пример: Трошкови спајања предузећа су једнократни; стога, не узимајте у обзир у Про-Форма ЕПС-у.
  • Ова зарада је корисно средство за идентификовање основног покретача вредности компаније и анализу променљивих трендова унутар пословања компаније, који би касније могли да се користе за процену потенцијалних циљева преузимања.

Мане

  • Компанија понекад искључује ствари попут компензације засноване на залихама и трошкова везаних за стицање, а очекују да инвеститор те трошкове сматра нереалним, а зараду такође сматра позитивном.
  • Ова зарада нема ниједну стандардну смерницу коју треба следити.
  • Неке компаније не узимају у обзир непродате залихе у изјави.
  • Овом зарадом се може лако манипулисати.