ВБА ДоЕвентс | Како и када користити функцију ДоЕвентс?

Функција Екцел ВБА ДоЕвентс

Уз помоћ ВБА ДоЕвентс, можемо да покренемо код у позадини и истовремено нам омогућава рад са екцелом и другим апликативним софтвером. ДоЕвентс не само да нам омогућава рад са другим софтвером, већ можемо и да прекинемо покретање кода.

Функција ДоЕвентс преноси контролу на оперативни систем рачунара на којем радимо.

Како се користи функција ДоЕвентс?

Потребна је велика количина ВБА кода када је захтев огроман. У тим случајевима Екцел виси и зауставља се неко време, а понекад и не реагује.

Овај ВБА ДоЕвентс Екцел образац можете преузети овде - ВБА ДоЕвентс Екцел предложак

За пример погледајте доњи код.

Шифра:

 Суб ДоЕвентс_Екампле1 () Дим и ас лонг фор и = 1 То 100000 Ранге ("А1"). Валуе = и Нект и Енд Суб 

Горњи код убациће серијске бројеве од 1 до 100000. Извршење задатка лако ће потрајати више од једног минута. Током извршавања, Екцел виси доста времена да би извршио задатак. За то време екцел приказује поруку као „Екцел не реагује“.

Штавише, не можемо приступити радном листу на којем радимо. Ово је фрустрирајућа ствар, како онда учинити да екцел радни лист буде доступан за рад док код ради иза екрана.

То се може постићи додавањем ВБА Функција ДоЕвентс.

Шифра:

 Суб ДоЕвентс_Екампле1 () Дим и чезнути за опсег и = 1 до 100000 ("А1"). Валуе = и ДоЕвентс Нект и Енд Суб 

Оног тренутка када у код додамо функцију ДоЕвентс, можемо приступити Екцел радном листу.

Одозго можемо видети да је код покренут, али можемо приступити радном листу.

Прекините покренут код

Када је код покренут иза екрана, можемо да додајемо редове, колоне и бришемо исте, можемо да преименујемо лист, а такође можемо и многе друге ствари. У тренутку када додамо ДоЕвентс, вба код се брзо покреће и омогућава нам да паднемо што се поменути задатак изводи сам за себе.

  • Једна од опасности функције ДоЕвентс је када заменимо радне листове или радне свеске и она препише вредности активних листова.
  • Друга опасност је, ако унесемо било коју вредност у ћелију, извршавање кода се зауставља, а она нас чак ни не обавештава.
Белешка: Упркос горе наведеним опасностима ДоЕвентс-а, то је и даље корисна функција. ДоЕвентс можемо користити као део процеса отклањања грешака када покушавамо да поправимо грешке кода који смо написали.