Нето улагање (дефиниција, формула) | Корак по корак израчунавање

Дефиниција нето улагања

Нето улагање је нето износ који је компанија уложила у своја капитална средства, који се израчунава као капитални издатак за период умањени за безготовинску амортизацију за период, и указује на то колико компанија улаже у одржавање живота своју имовину и постизање будућег раста пословања.

Објашњена нето инвестиција

Свако предузеће, велико или мало, користи имовину за остваривање прихода и зараду. Ова имовина се троши током уобичајеног пословања. Имовина у суштини губи свој корисни век трајања, а да би се пословање одржало као неограничено време, база имовине се мора надопуњавати улагањем капитала у њих. Нето улагање је износ који компанија троши изнад амортизације на стицање нове имовине или одржавање постојеће имовине.

Потребе за нето улагањем варирају од предузећа до предузећа. На пример, посао заснован на услугама, који целокупно своје пословање генерише од своје радне снаге, можда неће захтевати велика улагања да би нарастао, јер ће му главни трошак бити зараде, које су опекс. С друге стране, предузеће које генерише значајно пословање од производње или употребе интелектуалне својине можда ће морати да настави да улаже у имовину ради одрживог раста.

Формула нето улагања

Формула нето улагања представљена је на следећи начин:

Нето улагање = капитални издаци - безготовинска амортизација и амортизација

 Где,

  • Капитални издаци су бруто износи потрошени на одржавање постојеће имовине и стицање нове имовине
  • Неновчана амортизација је трошак амортизације приказан у билансу успеха.

Примери израчунавања нето улагања

Испод су примери израчунавања нето инвестиција

Пример # 1

Претпоставимо да је компанија у годину дана потрошила 100.000 америчких долара капиталних издатака, а на рачуну добити и губитка има трошак амортизације 50.000 америчких долара.

Прорачун нето улагања

  • =$100000-$50000
  • =$50000

Његова нето инвестиција у овом случају износи 50.000 УСД (100.000 - 50.000 УСД).

Пример # 2

Нето улагање може се много боље разумети проучавањем стварног примера компаније Нетфлик Инц., популарне услуге стримовања видео записа. Нетфлик-ов пословни модел укључује улагање у видео садржаје стварањем сопствених емисија и филмских садржаја и куповину права на стримовање садржаја других организација и продају права гледања на своју огромну базу од 150 милиона претплатника широм света.

Нетфлик мора наставити да улаже у садржај како би одржао библиотеку садржаја како би осигурао континуитет плаћања од својих претплатника. Ако Нетфлик-ов садржај застарева и не буде ништа ново за гледање, његови претплатници ће се одјавити са Нетфлика да се више никада не врате.

Ево снимка колико је Нетфлик уложио у његов садржај у 2018. години

Извор: нетфликинвестор.цом

Компанија је додала више од 13 милијарди долара у имовину за садржај и амортизовала више од 7,5 милијарди у имовину за садржај. Користећи ове информације Нетфлик-ова нето инвестиција може се израчунати како је приказано у доњој табели:

Прорачун нето улагања

  • =$13043437-$7532088
  • =$5511349

Компанија има нето улагање од 5,5 милијарди долара.

Белешка: Иако Нетфлик новчани ток од ових активности сматра оперативним, они сигурно улажу новчане токове јер се користи од права на садржај остварују током дужег временског периода.

Значај нето улагања

Као што је раније речено, било која компанија би требала да инвестира у своју имовину да би одржала раст и избегла застаревање негде у низу.

Шта би се десило ако компанија настави да се зноји и не улаже у нову имовину? Старија основа имовине дефинитивно ће застарети, бити неефикасна и често ће се распадати. С обзиром на ово, то ће утицати на производњу и продају компаније и довешће до исцрпљивања потражње, незадовољства купаца, поврата производа и крајње пропадања корпорације.

Да би избегли пропаст, управе настављају да улажу у постојећу и нову имовину своје компаније. Улагање у постојећу имовину помаже предузећу да задржи ниво продаје и добити, док би улагање у новију имовину могло бити у корак са новим технологијама или стварање другог извора прихода и добити ако се очекује да ће постојеће пословање у будућности застарети .

Разлика између бруто улагања и нето улагања

Бруто инвестиција је капитална инвестиција компаније без одузимања амортизације. Каже нам апсолутно улагање које је компанија уложила у своју имовину у одређеној години. Иако је број сам по себи вредан, корисно је анализирати након што га умрежите како бисте утврдили да ли компанија само улаже у задржавање свог тренутног пословања или такође инвестира у будућност.

Предности

  • Нето улагање указује на стопу замене имовине компаније
  • Нето улагање (ако је позитивно), генерално помаже компанији да остане у послу
  • Аналитичарима и инвеститорима даје поштену идеју да схвате колико је компанија озбиљна у свом послу и акционарима
  • Говори нам о капитално интензивном послу (капитално интензивна предузећа гутају пуно капитала)

Закључак

Пословни свет је динамичан и прилично се брзо мења. Данашњи врући производ можда неће ни постојати сутра ако се не негује на одговарајући начин. Управе не могу да одлуче да игноришу улагање у бољитак свог постојећег пословања и креирају додатне производе како би повећале своје изворе прихода.

Узмите ЦД / ДВД посао. На пример, посао је мртав због померања тржишта видео записа са ЦД / ДВД-а на мрежно стримовање и померања тржишта складиштења на преносне уређаје за складиштење. Компаније које нису инвестирале у ове новије технологије у право време сада су без посла.

Треба инвестирати на стратешки начин. Као опште правило, ако компанија улаже само онолико колико се амортизује, то може представљати проблем. Међутим, ово можда неће важити за сва предузећа. Неки пословни модели не захтевају превише улагања и могу се наставити дуго задржавањем вредности своје марке. Таква предузећа имају мање потребе за капиталним издацима и могу да изађу са новијим производима са малим улагањем у истраживање и развој. Разумевање стратешких захтева нето улагања у посао је кључ за анализу будућих изгледа компаније.