Бровнфиелд Инвестмент (Значење, пример) | Како то ради?

Бровнфиелд инвестицијска дефиниција

Бровнфиелд улагање је облик СДИ који користи постојећу инфраструктуру спајањем, припајањем или давањем у закуп, уместо да развија потпуно нову, чиме се штеде трошкови и време у почетку производње.

Генерално, било која страна влада или корпорација која тражи улагање у страну имовину има два правца, било да инвестира путем тржишта хартија од вредности, у облику страних портфељских инвестиција (ФПИ), или путем СДИ. У оквиру СДИ постоје Греенфиелд и Бровнфиелд модови.

У Греенфиелду инвеститори почињу испочетка добијањем земљишта и самосталном изградњом постројења, док у Бровнфиелду користе постојећу инфраструктуру или куповином или спајањем са локалним партнером.

Пример Бровнфиелд инвестиције

Тхе Сугар Беацх у Торонту, Канада је пример Бровнфиелд инвестиције у којој је постојеће паркиралиште Јарвис Стреет Слип претворено у парк на плажи на језеру Онтарио који изгледа. Место плаже преуређено је и отворено за јавност 2010. године по цени од 14 милиона долара

Плажа је преуређена као део „Иницијатива за ревитализацију обале Торонта ’ од Министар за инфраструктуру и заједнице како би се недовољно искоришћена или напуштена индустријска места могла боље искористити и донети одређени приход.

Поред забавних и рекреативних активности, на плажи се одржава и годишњи филмски фестивал чији је организатор лучка управа Торонто.

Друге такве иницијативе истог ауторитета морају довести до развоја Схербоурне Цоммон, Симцое Ваве Децк и Цорктовн Цоммон.

Предности

  • Штеди време: Како инвеститор не треба да гради инфраструктуру, време потребно за покретање производње се смањује
  • Локална интелигенција: У случају спајања са локалном компанијом, предности локалног знања додају предност инвеститору јер им није потребно да истражују у приземљу како би разумели локалне потребе и захтеве.
  • Подстицај локалној економији: Због бржег покретања производње, локална економија брзо подстиче повећање броја радних места и повећани БДП
  • Предности за животну средину: Локално окружење је боље јер инвеститор помаже у чишћењу опасног отпада из прошлих индустријских активности, који би се, ако се занемари, на крају погоршао. То се ради у случају поновног развоја Браунфилда, где се земљиште претходно коришћено за неку другу намену преуређује за нову употребу и стога помаже у бољој естетици и животном окружењу у заједници.
  • Реновирање: Старе дотрајале зграде се обнављају, што доводи до смањења ризика од њиховог распадања и губитка живота и имовине.

Недостаци

  • Локални прописи: У тренутцима када се инвестиције одвијају у економијама у развоју, локални прописи су мање либерални у поређењу са онима развијених економија, што доводи до недостатка лакоће у пословању.
  • Застарели објекат: Понекад напуштено постројење има мању корисност за нови производ и стога може постати препрека за оптимални ниво производње. Обнова браунфилдског земљишта можда кошта готово исто колико и гринфилд инвестиција.
  • Закони о репатријацији: У случају неколико економија у настајању, локални закони о репатријацији су врло рестриктивни, што доводи до недостатка износа добити који се може вратити у земљу инвеститора, па стога инвеститору треба довољно могућности да локално искористи добит. То може смањити спремност инвеститора да улаже у земљу
  • Трошкови чишћења: Иако је чишћење већ постојећег опасног или контаминираног отпада корист за локалну заједницу, трошкове сноси инвеститор, што је додатни недостатак, међутим, то је компромис између комплетног развоја или поновног развоја постојећег објекта .

Бровнфиелд вс Греенфиелд Инвестмент

  • Природа улагања: У Греенфиелд инвестицији инвеститор гради потпуно нови објекат на празном земљишту, док се у Бровнфиелд инвестицији постојећи објекат користи или јесте или је преуређен за нову производњу, која може бити у истој индустрији или може захтевати потпуна промена употребе
  • Ефикасност: Како Греенфиелд пројектује прилагођено према начину на који ће бити примењени, они се у фази планирања брину о свим врстама опасности од ефикасности, па је у већини случајева ниво производње у таквим пројектима оптималан. Како се Бровнфиелд пројекти преуређују у постојеће објекте, могу постојати ограничења у погледу обнове обнове која се може извршити у складу са захтевима нове производње, па би ово могло постати препрека у ефикасности пројекта
  • Цена: Греенфиелд пројекти захтевају већа улагања у поређењу са Бровнфиелд пројектима, јер све што компанија инвеститор добије у земљиште, а целокупна изградња је ново предузета, док се у случају Бровнфиелда неки пројекти могу покренути мањим модификацијама постојећих објеката
  • Време: Греенфиелд пројектима је потребно више времена у поређењу са Бровнфиелд пројектима из истих разлога јер су њихови трошкови већи
  • Трошкови чишћења: Греенфиелд пројекти не сносе трошкове чишћења, међутим, локација за улагање у Бровнфиелд може бити контаминирана услед претходне употребе или чак може на њих одлагати опасни отпад који захтева чишћење и због тога настају трошкови чишћења.
  • Ризик од квара: Гринфилд пројекти имају већи ризик од неуспеха у поређењу са браунфилд инвестицијама, јер имају веће трошкове, па стога, ако ти пројекти пропадну, доводе до веће суме губитка.

Закључак

Бровнфиелд Инвестмент је врста страних директних инвестиција (ФДИ) у којој се страни инвеститор спаја, преузима или даје у закуп већ постојеће постројење и користи га за производњу новог производа што резултира уштедом времена потребно за изградњу новог објекта. Ово може бити предност за оне који можда неће морати превише модификовати постојећи објекат у своје сврхе, у супротном, преуређење може постати скупо.

Трошкови чишћења загађених региона могли би постати један од највећих трошкова за инвеститоре и велика предност за локалну заједницу, па то треба размотрити пре него што се инвестира.